Υποδοχή ήρωα στον Αιθίοπα μαραθωνοδρόμο

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Υποδοχή ήρωα στον Αιθίοπα μαραθωνοδρόμο

bet365

Η ηρωική πράξη του Φεΐσα Λιλέσα, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στο μαραθώνιο του Ρίο με τα χέρια σταυρωμένα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους διωγμούς που υπόκειται η φυλή του, έστρεψε τα φώτα του πλανήτη πάνω του.

Ο Αιθίοπας δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα, ότι φοβάται ακόμα και για τη ζωή του, με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να σημειώνει σήμερα ότι θα τύχει υποδοχής ήρωα, «Δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για την πολιτική του στάση. Άλλωστε είναι ένας αθλητής που εξασφάλισε ένα ασημένιο μετάλλιο για την πατρίδα του».

Το τελευταίο κατά δήλωση του υπευθύνου Τύπου της κυβέρνησης, Γκετάτσιου Ρέντα χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε ακριβώς ο μαραθωνοδρόμος θα επιστρέψει.

Ο Λιλέσα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι το να διαμαρτύρεσαι στην Αιθιοπία είναι «πολύ επικίνδυνο» και πρόσθεσε: «Η Ορόμο είναι η φυλή μου. Οι συγγενείς μου είναι στη φυλακή και αν μιλήσουν για δημοκρατικά δικαιώματα θα τους σκοτώσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το EBC, το τηλεοπτικό δίκτυο της Αιθιοπίας δεν μετέδωσε ποτέ τις εικόνες του Λιλέσα στη διάρκεια του τερματισμού.

Η Ορόμο είναι η πολυπληθέστερη φυλή στην Αιθιοπία και μετρά περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην περιοχή τους πραγματοποιούνται μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, ενώ από τον Νοέμβριο του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους 400 άνθρωποι.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσαρτήσει μέρος της γης τον Ορόμα στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπάμπα.

 

Τελευταία Νέα