Kαπράλος: «Το πρόγραμμα "Υιοθετήστε έναν αθλητή" βοήθησε πολλούς να πάνε στο Ρίο»

Gazzetta team
Kαπράλος: «Το πρόγραμμα "Υιοθετήστε έναν αθλητή" βοήθησε πολλούς να πάνε στο Ρίο»

bet365

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τόνισε τη συμβολή που είχε το δικής του έμπνευσης πρόγραμμα "Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο" στο να ξεπεράσουν τους 90 οι αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας και αναφέρθηκε στις ελληνικές προσδοκίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συνέντευξη:

Ποια προβλήματα αντιμετώπισε η ΕΟΕ εν όψει της ελληνικής συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

«Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν το οικονομικό καθώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την τετραετία μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Παράλληλα κάθε χρόνο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση και πλέον φτάσαμε στο 2016 όπου τα χρήματα που παίρνουμε δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού μας. Εμείς, όμως, δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και κινηθήκαμε προς την εξεύρεση πόρων από άλλες πηγές. Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο» με εταιρίες, τράπεζες και φυσικά πρόσωπα να χορηγούν απευθείας αθλητές χωρίς την παρέμβαση κάποιου τρίτου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικής μου έμπνευσης, ξεκίνησε το 2014 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία με περίπου 55 αθλητές να βρίσκουν πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια τους για πρόκριση στο Ρίο και εμένα προσωπικά με συγκίνησαν ιδιαίτερα, όλα τα καλά λόγια που έλεγαν οι αθλητές για την έμπνευση μας και για το πόσο τους βοήθησε να φτάσουν ως τους Ολυμπιακούς. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν και η συνδρομή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που ανταποκρίθηκε σε κάθε αίτημα μας και για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια, τον Πρόεδρο της Τόμας Μπαχ.»

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική ολυμπιακή ομάδα για τους Αγώνες και τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή της;

«Θα τολμούσα να πω ότι είναι πανέτοιμη με περισσότερους από 90 αθλητές και αθλήτριες διατεθειμένους να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ενας αριθμός αρκετά μεγάλος σε σχέση με τους 102 που είχαν ταξιδέψει πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, εάν αναλογιστείτε ότι η οικονομική κρίση κορυφώθηκε αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Εχω παρακολουθήσει την προετοιμασία τους και τους αγώνες τους μέχρι να φτάσουν στο Ρίο και δηλώνω αισιόδοξος ότι για ακόμα φορά θα μας κάνουν υπερήφανους, προσφέροντας στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλο τον ελληνικό λαό. Εγώ αυτό που περιμένω είναι περισσότερα και καλύτερα μετάλλια από τα δύο χάλκινα που είχαμε το 2012 στο Λονδίνο…»

Οι πρόσφατες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών μπορούν να εγγυηθούν μία επιτυχημένη (συνολική) συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο;

«Εγώ καταρχήν θέλω να είναι όλοι καλά στην υγεία τους, να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη Βραζιλία και να επιστρέψουν χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός σκοπός της ΕΟΕ. Από εκεί και πέρα, οι διακρίσεις που λέτε αποτελούν ένα καλό σημάδι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν επιτυχίες και στο Ρίο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση με τους καλύτερους αθλητές, όπου οι θέσεις και τα μετάλλια κρίνονται στις λεπτομέρειες. Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι με την εν γένει συμπεριφορά τους και την προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα τιμήσουν τη χώρα μας!»

Πώς βλέπετε το μέλλον των Αγώνων, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που τους συνοδεύουν (οικονομικά, κοινωνικά, ασφάλεια);

«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνεχίσουν να είναι η κορυφαία αθλητική και κοινωνική διοργάνωση στον πλανήτη μας. Είμαι αισιόδοξος, όμως και λόγω της αντίδρασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που υιοθέτησε την Ατζέντα 2020 του Προέδρου Τόμας Μπαχ και η οποία θα φέρει τους Αγώνες στη νέα εποχή. Ολες οι αλλαγές που αποφασίστηκαν και υιοθετούνται προσφέρουν τα εχέγγυα για την ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την προσαρμογή τους στα νέα παγκόσμια δεδομένα, προσφέροντας το κατάλληλο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη τους!»

 

Τελευταία Νέα