Μεγάλες... μάχες για τα μετάλλια!

Φώτης Καρακούσης
Μεγάλες... μάχες για τα μετάλλια!

bet365

Με δύο σπουδαίους τελικούς, ολοκληρώνεται την Κυριακή το βόλεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον μεγάλο οι Βραζιλία και Ρωσία θα παλέψουν για το χρυσό (15:00) και στον μικρό οι Βουλγαρία και Ιταλία για το χάλκινο (11:30).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή με την τελετή λήξης. Πριν όμως από το γλέντι της τελετής, θα υπάρξει και το γλέντι των μεταλλίων για τις ομάδες βόλεϊ ανδρών. Τέσσερις ομάδες θα παλέψουν για τρία μετάλλια και το θέαμα αναμένεται να είναι για ακόμα μία φορά καταπληκτικό, ενώ όπως άλλωστε και σε κάθε αγώνα για το συγκεκριμένο άθλημα, το κλειστό θα είναι κατάμεστο.

Για το χρυσό και το πρώτο σκαλί του βάθρου, θα παλέψουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Βραζιλία και Ρωσία (15:00), ενώ για το χάλκινο οι Ιταλία και Βουλγαρία (11:30). Τα δύο ζευγάρια βρέθηκαν αντιμέτωπα και στην φάση των ομίλων, με τους δύο φιναλίστ να είναι στον δεύτερο και τις Βουλγαρία και Ιταλία στον πρώτο.

Για την φάση των ομίλων η Βραζιλία είχε κάνει πλάκα στην Ρωσία κερδίζοντάς την με 3-0, ενώ το ίδιο είχε κάνει και η Βουλγαρία (3-0) κόντρα στην Ιταλία.

Μετάλλιο από το 80 για Βουλγαρία, πέμπτη σερί τετράδα για Ιταλία

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με τον μικρό τελικό που θα διεξαχθεί και πιο νωρίς. Βουλγαρία και Ιταλία θα τα δώσουν όλα για ένα μετάλλιο. Για τους Βούλγαρους θα είναι το πρώτο μετά το 1980 που είχαν κατακτήσει το ασημένιο, το οποίο είναι και το μοναδικό που έχουν, ενώ άλλη μία φορά είχαν μπει στην τετράδα και πιο συγκεκριμένα το 1972.

Οι Ιταλοί από την άλλη είναι με διαφορά οι πιο... Άγγλοι στο ραντεβού τους με την τετράδα. Αυτή είναι η πέμπτη σερί φορά που βρίσκονται στην τετράδα, ενώ συνολικά έχουν καταφέρει να κερδίσουν 2 ασημένια μετάλλια το 1996 και το 2004, 2 χάλκινα το 1984 και το 2000 και μία 4η θέση το 2008.

Ονόματα βαριά σαν ιστορία...

Μετά τον μικρό τελικό θα υπάρξει το κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τον μεγάλο τελικό. Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να καθηλώσουν τους πάντες, καθώς πρόκειται για δύο τεράστιες ομάδες που ήταν οι κορυφαίες στο τουρνουά του Λονδίνου, ενώ αποτελούν και τις ζωντανές ιστορίες του αθλήματος.

Οι... αρκούδες επανέρχονται στον τελικό από το 2000 και το Σίδνεϊ, όπου και είχαν χάσει από την Σερβία. Συνολικά είτε ως Σοβιετική Ένωση, είτε ως Ρωσία έχουν κατακτήσει 3 χρυσά (τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα) το 1964, 1968 και 1980. Έχουν επίσης 3 ασημένια το 1976, 1988 και 2000, αλλά και 3 χάλκινα το 1972, 2004 και 2008, ενώ μόλις φορά από όσες βρέθηκε στην τετράδα δεν πήρε μετάλλιο και αυτή ήταν το 1996.

Η «σελεσάο» από την άλλη δεν έχει την ιστορία της Ρωσίας, αλλά σίγουρα τα τελευταία 12 χρόνια είναι η καλύτερη ομάδα, μιας και φτάνει σε τελικό για τρίτη συνεχόμενη φορά. Οι Βραζιλιάνοι έχουν στην κατοχή τους 2 χρυσά μετάλλια το 1992 και το 2004, 2 ασημένια το 1984 και το 2008, ενώ μία φορά βρέθηκαν στον μικρό τελικό το 1988 και δεν μπόρεσαν να πάρουν το χάλκινο.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος του τελικού, οι Ρώσοι θα παραταχθούν πάνοπλοι, καθώς δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ ακόμα δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά αν θα μπορέσει να αγωνιστεί και να είναι ο εαυτός του, ο Βισότο, που θυμίζουμε πως δεν έπαιξε καθόλου στον ημιτελικό με την Ιταλία.

Οι ακραίοι κόντρα στον βαρύ διαγώνιο και τους κεντρικούς...

Για το χρυσό θα παλέψουν δύο εντελώς διαφορετικές σχολές βόλεϊ. Από την μία η Βραζιλία στηρίζεται περισσότερα στους ακραίους που είναι οι Ντάντε και Μουρίλο, έχει τον Λούκας στο κέντρο που κερδίζει πόντους, αλλά τόσο ο Βισότο, όσο και ο Γουάλας από την διαγώνιο δεν είναι οι ηγέτες της ομάδας του Μπερναντίνιο. Επίσης σημαντικό... όπλο για την «σελεσάο» είναι η άμυνα όπου δεσπόζει η μορφή του Σέρτζιο.

Στον αντίποδα η Ρωσία στηρίζεται σε έναν διαγώνιο-κίλερ όπως είναι ο Μιχαΐλοφ, ενώ στο κέντρο οι Μισέρκι και Βολκόφ σκεπάζουν τα πάντα και φτάνουν άνετα σε διψήφιο αριθμό πόντων.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα