Η κραυγή των Βίκινγκς σκέπασε τον πλανήτη!

Η κραυγή των Βίκινγκς σκέπασε τον πλανήτη!

bet365

Το μικρότερο κράτος που συμμετέχει στο Μουντιάλ έκανε εκκωφαντική πρεμιέρα και η Ισλανδία αποδεικνύει πως είναι χτισμένη για μεγάλα πράγματα!

«Wow! Η Ισλανδία στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Ο Λάγκερμπακ, η φουρνιά των επιτυχιών και οι 329.00 πολίτες που έδιωξαν το... ΔΝΤ και έφεραν το ποδόσφαιρο στη χώρα τους» ήταν ο πρόλογος για την απίθανη Ισλανδία τον Σεπτέμβρη του 2015! Οι «Βίκινγκς» είχαν αξιοπρεπέστατη πορεία στο Euro με την παρουσία τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης και μπήκαν για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη! Η φωτοβολίδα που άναψε το 2015 στο Ρέικιαβικ δεν έσβησε ποτέ κι έφτασε στα γήπεδα της Ρωσίας. Τρία χρόνια έπειτα τον μεγάλο θρίαμβο, ήρθε ακόμα ένας μεγαλύτερος, η απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ!

Το παραμύθι άρχισε το 2011, όταν ο Λαρς Λάγκερμπακ έπαιρνε στα χέρια του τις τύχες της ομάδας. Ο Σουηδός ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2011 που η Ισλανδία μετρούσε μόλις μια νίκη σε οχτώ ματς των προκριματικών για το Euro 2012! Εφτιαξε τις χαμηλότερες βαθμίδες, διόρισε ως στενό του συνεργάτη τον Χάλγκριμσον κι έβαλε την Ομοσπονδία σε σύγχρονο ποδοσφαιρικό δρόμο. Ολοι οι προπονητές των μικρών ομάδων περνούσαν από εξονυχιστικά τεστ και ο έμπειρος κόουτς είχε λόγο σε όλα! Ολοι πτυχιούχοι και με όρεξη για δουλειά, αφού πρώτα περνούσαν τις δοκιμασίες…

Επεσε βάρος στις εγκαταστάσεις, δαπανήθηκαν χρήματα και το... θαύμα έγινε! Μέχρι τις αρχές του 2000 το ποδόσφαιρο στη χώρα παιζόταν για τέσσερις - πέντε μήνες, αφού τους υπόλοιπους το σκοτάδι και ο πάγος κρατούσε παίκτες και φιλάθλους στα σπίτια τους! Εμπόδιο ανυπέρβλητο στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων παικτών! Πλέον, η Ισλανδία μετρά κοντά στα δέκα μεγάλα κλειστά γήπεδα, αλλά και 20 γήπεδα με εξαιρετικό τεχνητό χλοοτάπητα. Μάλιστα, κάθε σχολείο διαθέτει πλέον τεχνητό γήπεδο ποδοσφαίρου! Το κόστος ήταν μεγάλο, αλλά πλέον η Ομοσπονδία απολαμβάνει τους καρπούς! Ανάπτυξη στην οικονομία, ανάπτυξη και στο ποδόσφαιρο! Θυμίζουμε, πως η χώρα των 320.000 κατοίκων έδιωξε το ΔΝΤ!

Η ομάδα έγινε μύθος στα μάτια του λαούς της Ισλανδίας! Ο Λάγκερμπακ αποχώρησε, όμως η Ομοσπονδία δεν προχώρησε σε αναζήτηση νέου τεχνικού! Ο Χέλγκριμσον, ο οποίος είχε αποφασίσει να κλείσει το... οδοντιατρείο του, ήταν το νέο αφεντικό. «Το ποδόσφαιρό μας έχει τώρα μια σαφή ταυτότητα. Έχουμε βρει έναν τρόπο να κερδίζουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Εάν υπήρξαν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το στυλ μας, θα απαντούσα λέγοντας ότι αν προσπαθούσαμε να παίξουμε σαν την Ισπανία, αλλά είμαστε μόνο ένα κακό αντίγραφο αυτών. Όταν μπορούσαμε, δείξαμε την ποιότητα του ποδοσφαίρου που μπορούμε να παίξουμε. Είμαστε ευχαριστημένοι με το ποιοι είμαστε και το καθήκον είναι τώρα να το κάνουμε να λειτουργήσει εδώ και χρόνια στο μέλλον» τονίζει ο πρώην... οδοντίατρος.

Οι Ισλανδοί απαιτούν, δεν μένουν σε απλή συμμετοχή! Είναι τυχεροί γιατί η γενιά του πρώτου Euro συνεχίζει σε ποσοστό που αγγίζει το 90% «Ο στόχος μας είναι σαφής και αυτός είναι να προκριθεί η ομάδα» τόνιζε ο Χέλγκριμσον όταν ανακοίνωνε την αποστολή «Όταν προκριθούμε, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε κανένα πιθανό αντίπαλο, διότι θα έχουμε αφήσει εκτός Αργεντινή, ή Κροατία ή Νιγηρία». Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός άλλαξε λίγο τη συνταγή του Σουηδού, από το 4-4-2, πήγε στο 4-4-1-1, δίνοντας έτσι περισσότερες βοήθειες στην άμυνα. Η Ισλανδία δεν θα παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, θα στηριχθεί στις αντεπιθέσεις, στην εκρηκτικότητά της, αλλά και στη δύναμή της. Οι παίκτες της μπορούν να παίξουν εξαιρετικά διπλή ζώνη άμυνας, το έκαναν με Κροατία, Τουρκία και Ουκρανία στα προκριματικά, εκεί όπου η Ισλανδία τερμάτισε στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην πρεμιέρα ο γκολκίπερ, Χάλντορσον έκανε το ματς της ζωής του, νίκησε τον Μέσι από την άσπρη βούλα και κράτησε έναν υπερπολύτιμο βαθμό. Ο Ισλανδός τερματοφύλακας είναι και κινηματογραφιστής. Είναι αυτός που έχει δημιουργήσει μια παράδοση, να βλέπουν όλοι μαζί ταινία δυο ημέρες πριν τα μεγάλα ματς. Ισως αυτή τη φορά να παρακολούθησαν την ταινία «Οι Αήττητοι».

 

Τελευταία Νέα