Πέντε σημεία-κλειδιά του clasico

Θάνος Σαρρής
Πέντε σημεία-κλειδιά του clasico

bet365

Η Ρεάλ Μαδρίτης άλωσε το Καμπ Νόου και το Match Review του gazzetta.gr στέκεται σε πέντε σημεία-κλειδιά που έκριναν την αναμέτρηση.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έδωσε απαντήσεις με το 10ο γκολ του στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Ο Γκάρεθ Μπέιλ που όργωσε από τα δεξιά και συνεχίζει να αποτελεί βαρόμετρο επιθετικά για τους Μερένγκες. Ο Μπενζεμά και η... ερωτική του σχέση με τα δίχτυα, καθώς και ο Κέιλορ Νάβας που ύψωσε τείχη. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε αρκετούς πρωταγωνιστές στο πέρασμά της από τη Βαρκελώνη. Θετικούς, όπως οι παραπάνω, ή αρνητικούς, όπως ο Ράμος. Το Match Review του gazzetta.gr ωστόσο στέκεται σε πέντε διαφορετικά σημεία-κλειδιά, αφήνοντας σκοπίμως τους λαμπερούς αστέρες και πιάνοντας τους υπόλοιπους! Και φυσικά, τους προπονητές.

Το πλάνο του Ζιζού

Στο πρώτο του clasico ο... άπειρος Ζινεντίν Ζιντάν δεν βγήκε απλά νικητής, αλλά με τον τρόπο που προετοίμασε και διαχειρίστηκε το ματς έδειξε πως θα μας απασχολήσει πολύ και με κοστούμι. Το πλάνο του θύμισε κάτι από εποχή Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, όταν με τον ίδιο βασικό και σκόρερ οι Μαδριλένοι πέρασαν με σκορ 0-2 από το Καμπ Νόου για τα ημιτελικά του Champions League. Σφικτή τακτική, προκειμένου να ανακοπεί η επικοινωνία της μεσαίας γραμμής με την επιθετική τριπλέτα που διαλύει οποιαδήποτε άμυνα. Κάλυψη των ακραίων της επίθεσης στους μπακ όποτε ήταν αναγκαίο. Και ο Καζεμίρο να προστατεύει την άμυνα, δίνοντας στους Κρόος και Μόντριτς την ικανότητα να φτιάξουν παιχνίδι και να λειτουργήσουν με τον τρόπο που τους έκανε διάσημους.

Υπομονή και επιμονή. Σκληρή δουλειά από όλους, ένα στοιχείο που είχε λείψει από τους blancos. Οι γραμμές κοντά, χωρίς πίεση ψηλά, με στόχο πρωτίστως την εξουδετέρωση. Κι ας προκάλεσε το χλευασμό αρκετών στο ημίχρονο, που έγραφαν στα social media ότι η Μπαρτσελόνα φιλοξενούσε μια μικρή ομάδα. Στο δεύτερο μέρος, η προσέγγιση άλλαξε και ο Γάλλος δικαιώθηκε. «Καλύτερα να ξεκινάς δύσκολα και να τελειώνεις το ματς τόσο καλά», απάντησε όταν ρωτήθηκε για την διαφοροποίηση της τακτικής του στα δύο μέρη. Περίμενε όσο χρειαζόταν και στη συνέχεια χτύπησε. Ο Ζιζού όταν έχασε τον Ράμος δεν έκανε αλλαγή για να οχυρώσει την άμυνά του. Η πίστη του για τη νίκη πέρασε στο χορτάρι και αν κάποια ομάδα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα έδειχνε ότι θα νικήσει, ήταν η Ρεάλ. Η διαχείριση του από τον πάγκο επίσης έκανε τη διαφορά, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Αν σκεφτεί κανείς ότι από την τελευταία ήττα της Μπαρτσελόνα το MSN έχει σκοράρει 92 γκολ, το 77% των 119 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, αυτομάτως καταλαβαίνει κανείς τη δυσκολία του περιορισμού τους. Τελευταία φορά που ένας εκ των Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες δεν βρήκαν δίχτυα ήταν στις 29 Αυγούστου του 2015 με τη Μάλαγα. Η συμπαγής τακτική του Ζιντάν κατάφερε να τους σιγήσει ξανά.

Η αλλαγή του Ράκιτιτς

Η περίοδος Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα έχει συνδεθεί με την αυξανόμενη σημασία του Κροάτη στο κέντρο. Η μετά-Τσάβι εποχή στους Καταλανούς έφερε ένα διαφορετικό πλάνο, στο οποίο τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα κάθετα τρεξίματα και το κουβάλημα της μπάλας του πρώην μέσου της Σεβίλλης είναι κομβικά. Στο πρώτο ημίχρονο, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της Μπάρτσα και ήταν εκείνος που δημιούργησε την πιο επικίνδυνη στιγμή, κλέβοντας τη μπάλα και αναγκάζοντας τον Κέιλορ Νάβας σε μια εντυπωσιακή επέμβαση. Παράλληλα, ήταν σημαντικός και ανασταλτικά περιορίζοντας τον Ρονάλντο και κρατώντας πίσω τον Μαρσέλο. Ο πρώην προπονητής της «Βασίλισσας», Κάρλο Αντσελότι, τόνισε ότι: «Η φόρμα του Ράκιτιτς είναι απίστευτη, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά η συνεισφορά του είναι κομβική».

Ο Λουίς Ενρίκε τον έκανε αλλαγή με τον Αρντά Τουράν στο 74', με το ματς στο 1-1 και κάπου εκεί η ισορροπία στο κέντρο χάθηκε, με τους Μαδριλένους να κυριαρχούν και εν τέλει να βρίσκουν το γκολ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παρά τον αριθμητικό τους μειονέκτημα. Ο Αστουριανός έψαξε με τον Τούρκο το απρόβλεπτο στην ανάπτυξη, ωστόσο εκ του αποτελέσματος η έξοδος του Κροάτη επηρέασε αρνητικά όλη τη λειτουργία της μεσαίας γραμμής.

Η συμβολή του Καζεμίρο

Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του. Ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν του έδωσε την δυνατότητα να αγωνιστεί σε έναν κομβικό ρόλο απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Στο clasico, όπου ο προηγούμενος προπονητής του είχε κρίνει ότι δεν έχει θέση στην 11άδα και οι Καταλανοί είχαν περάσει με τεσσάρα από τη Μαδρίτη. Ο Ζιζού τον προετοίμασε. Εκείνος δήλωσε μερικές μέρες πριν το ματς πως «είμαι έτοιμος, ο προπονητής μπορεί να υπολογίζει σε εμένα». Και το απέδειξε στον αγωνιστικό χώρο. Έίχε πολύ μεγάλη συμβολή στο να ανακόψει τη σύνδεση της μεσαίας γραμμής με την τριπλέτα της επίθεσης, έκανε μερικά πολύ σημαντικά κοψίματα στον Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Ινιέστα και προστάτεψε την ομάδα του από την κόντρα, καλύπτοντας χώρους.

Παράλληλα, έδωσε την ελευθερία στον Κρόος και τον Μόντριτς να έχουν περισσότερο δημιουργικό ρόλο. Ο Καζεμίρο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον Γάλλο μετά την ήττα από την Ατλέτικο και από τότε, με αρχή το παιχνίδι με τη Λεβάντε, έχει παίξει σε όλα τα ματς. Απέναντι στους Καταλανούς είχε 16 κερδισμένες μπάλες και 86% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, έχοντας συνολικά 43, μόλις δύο λιγότερες από τον Μαρσέλο και τον Κρόος που είχαν τις περισσότερες του αγώνα.

Η είσοδος του Χεσέ

Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν εκείνος που με το εντυπωσιακό του ψαλίδι ισοφάρισε για την Ρεάλ Μαδρίτης και άνοιξε το δρόμο για την αντεπίθεση, πετυχαίνοντας το όγδοο γκολ του σε clasico και έκτο απέναντι στη Μπαρτσελόνα από το 2010. Ωστόσο, η είσοδος του Χεσέ στη θέση του σκόρερ ήταν εκείνη που βοήθησε τη Ρεάλ Μαδρίτης να βρει αυτό που έψαχνε στο παιχνίδι της από την αρχή του αγώνα. Τις αντεπιθέσεις. Έχοντας στον πάγκο παίκτες όπως ο Ίσκο και ο Χάμες, ο Ζιζού επέλεξε να ρίξει στην αναμέτρηση τον 23χρονο από τα Κανάρια Νησιά.

Η είσοδός του, σε συνδυασμό με την αλλαγή του Ράκιτιτς, βοήθησε την Ρεάλ Μαδρίτης να δημιουργήσει χώρους στην αντίπαλη άμυνα. Η ταχύτητά του σε συνδυασμό με τους Ρονάλτο και Μπέιλ άνοιξε την άμυνα, προκάλεσε ρήγματα και έλλειψη καθαρού μυαλού, λειτούργησε θετικά για την τελική έκβαση του αγώνα. Ξεκίνησε από κεντρική θέση την επίθεση που κατέληξε στο ακυρωθέν γκολ του Μπέιλ, με τη «Βασίλισσα» να ανεβάζει τον Μαρσέλο από τα αριστερά και να βάζει επιπλέον παίκτες στην περιοχή. Ανάλογη κίνηση έκανε και στο δοκάρι του Kριστιάνο, ενώ στο γκολ της νίκης είναι εκείνος που παίρνει την μπάλα από τον Καρβαχάλ και τη σπάει στον Μπέιλ, ο οποίος και κάνει τη σέντρα. Παράλληλα, κυρίως μετά την αποβολή του Ράμος είχε πολλά τρεξίματα και χωρίς τη μπάλα.

Δύο μπακ, δύο γκολ

Η συμβολή των πλάγιων μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν σημαντικότατη και στα δύο γκολ. Στο πρώτο ο Μαρτσέλο είναι αυτός που παίρνει τη μπάλα από το κέντρο, κινείται μέχρι την περιοχή, την σπάει υπέροχα στον Κρόος και ο Γερμανός σερβίρει στον Μπενζεμά. Στο δεύτερο γκολ είναι ο Καρβαχάλ εκείνος που κλέβει στο δικό του μισό, τρέχει με τη μπάλα πλησιάζοντας στην περιοχή και στη συνέχεια όταν τη δίνει στον Κρόος κάνει κάθετη κίνηση προς την περιοχή, κρατώντας πάνω του τα στόπερ. Οι δύο κινήσεις των πλάγιων αμυντικών ήταν μέρος του συνολικού σχεδίου. Όταν βρήκαν το χώρο έφυγαν μπροστά με τη μπάλα και έχτισαν τις κινήσεις που τελικά έφεραν τα γκολ. Ο Μαρτσέλο ξεκαθάρισε μετά το ματς πως το μυστικό ήταν «ότι μείναμε υπομονετικοί και ξέραμε πως να υποφέρουμε. Στο τέλος, με τους παίκτες που έχουμε μπροστά, πήραμε τη νίκη».
Ο Καρβαχάλ, που με τον Ζιντάν ανέλαβε περισσότερο ενεργό ρόλο, καθώς ο Μπενίτεθ προτιμούσε τον Ντανίλο, τόνισε: «Οι ιδέες του προπονητή ήταν πραγματικά καλές. Ήταν ξεκάθαρο στο ότι έπρεπε να παλέψουμε μέχρι θανάτου».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα