Leonardo Bonucci, alè!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Leonardo Bonucci, alè!

bet365

Προειδοποίησε την Ιντερ μέσω του Τύπου και την... εκτέλεσε στο γήπεδο. Το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον Λεονάρντο Μπονούτσι.

«Ο μόνος Γιουβεντίνος σε μια οικογένεια γεμάτη Ιντερίστι», έλεγε για τον εαυτό του όταν υπέγραφε στους Μπιανκονέρι το καλοκαίρι του 2010. Τώρα πια, στην έκτη του χρονιά στο Τορίνο, δεν χρειάζεται να επικαλεστεί τα οπαδικά του συναισθήματα για να κερδίσει την εκτίμηση των τιφόζι. Το κάνει με τις εμφανίσεις του, την συνεχή βελτίωση του και τον χαρακτήρα του, στοιχεία τα οποία έκαναν την Gazzetta dello Sport να γράψει μετά το 2-0 επί των Νερατζούρι ότι «έζησε μια εβδομάδα σαν Θεός»!

Ο λόγος για αυτή την υπερβολή, είναι ότι τις προηγούμενες μέρες, πριν βάλει το γκολ στο ντέρμπι με την πρώην ομάδα του (προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Ιντερ), ο Πεπ Γκουαρντιόλα είπε ότι είναι ο αγαπημένος του αμυντικός. Η ατάκα ήταν αρκετή για να φέρει τα σχετικά σενάρια για καλοκαιρινή πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι αλλά φρόντισαν να τελειώσουν άμεσα το όλο θέμα άπαντες. Αρχικά ο Μπέπε Μαρότα, λέγοντας ότι είναι μία από τις κολώνες της ομάδες, στη συνέχεια ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θέλω να συνεχίσω να νικάω για πολλά χρόνια και θέλω να το κάνω εδώ». Αυτό, άλλωστε, έγινε σαφές από το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπέγραψε νέο συμβόλαιο ως το 2020, όταν και θα κλείσει 10ετία στο Τορίνο.

Οχι κι άσχημα, για έναν αμυντικό που ζούσε -και ζει ακόμη ως ένα βαθμό- με την αμφισβήτηση αν και στο γήπεδο αποδεικνύεται καλύτερος από πολλούς πιο διαφημισμένους. Βασικά αποδεικνύεται κάθε χρόνο και καλύτερος, καταρρίπτοντας συνεχώς τα... εναντίον του επιχειρήματα. Ο Μπονούτσι ήταν ο αμυντικός που «δεν μπορεί να παίξει σε άμυνα τεσσάρων» αλλά πέρυσι απέδειξε ότι μπορεί μια χαρά, έχοντας και το υψηλότερο ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες στο Champions League. Ο Μπονούτσι ήταν ο αμυντικός που χαρακτηριζόταν «ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα τριών με Κιελίνι-Μπαρτσάλι» αλλά είναι αυτός που βγαίνει, τόσο με Αντόνιο Κόντε όσο και με Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, πιο δύσκολα από οποιονδήποτε από την 11άδα. Ο Μπονούτσι ήταν ο αμυντικός που «κάνει εύκολα γκέλες» αλλά αποδεικνύεται απολύτως σοβαρός και εγγύηση.

Βασικά, οι φετινοί αριθμοί δείχνουν ότι ο «Μπόνι» είναι απαραίτητος για την Γιουβέντους.

* Εχει βάλει συνολικά 9 γκολ ως Μπιανκονέρο στη Serie A και κάθε φορά που σκοράρει, το τελικό αποτέλεσμα είναι νίκη.

* Είναι 7ος σε τελικές προσπάθειες (18).

* Εχει δώσει μία ασίστ.

* Εχει φτιάξει 12 ευκαιρίες.

* Είναι πρώτος σε πάσες με 1668.

* Είναι πρώτος σε κοψίματα/επεμβάσεις με 108.

Ο Μπονούτσι, φυσικά, δεν είναι Νέστα ή Καναβάρο. Είναι, όμως, σημείο αναφοράς πλέον για τους νεότερους, με τον Ντανιέλε Ρουγκάνι να δηλώνει ότι «καθημερινά μαθαίνω πράγματα στις προπονήσεις και στους αγώνες. Θέλω να πάρω τον δυναμισμό του Κιελίνι, το μυαλό του Μπαρτσάλι και από τον Μπονούτσι την προσωπικότητα του και την άνεση του με την μπάλα». Αυτή η άνεση φαίνεται από το γεγονός ότι οι... γιόμες των προηγούμενων χρόνων είναι πλέον πάσες ακριβείας αλλά και από το γεγονός ότι βάζει γκολ που μόνο σε αμυντικό δεν παραπέμπουν. Οπως, για παράδειγμα, το πώς έβαλε το σώμα του για να μην φύγει η μπάλα ψηλά όταν εκτελούσε τον Χαντάνοβιτς ή η κούρσα που έκανε πέρυσι με την μπάλα και το άψογο τελείωμα στο 2-0 επί της Λάτσιο. Η προσωπικότητα, από την άλλη, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι πάντα εκεί στα μεγάλα παιχνίδια (πέρυσι σκόραρε κιόλας με Ρόμα, Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και φέτος με Ιντερ) αλλά και στα μικρά.

Με την ίδια πώρωση που θα πανηγυρίσει ένα γκολ σε ντέρμπι, θα πανηγυρίσει και ένα κόψιμο με αντίπαλο την Κάρπι. Και δεν χρειάζεται, πλέον, να έχει τον προσωπικό motivator, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Από το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε ότι μπορεί και μόνος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που ζήτησε η Γιουβέντους από όλους τους παλιούς να αναλάβουν στη φετινή μεταβατική, λόγω ανανέωσης, σεζόν. Αν και ο όρος «μεταβατική» μάλλον δεν αρέσει στον ίδιο, αν κρίνουμε από όσα δήλωσε τις τελευταίες μέρες. Αρχικά είπε ότι «την Κυριακή πρέπει να θάψουμε την Ιντερ» και το... σκάψιμο το άρχισε ο ίδιος με το γκολ του 1-0. Στη συνέχεια, προσπάθησε να βάλει τους πάντες σε κλίμα... πολέμου για την τελική ευθεία της σεζόν.

«Το είπα μετά την λήξη με την Μπάγερν, το λέω τώρα (σ.σ. μετά την Ιντερ) και θα το πω και πριν τη ρεβάνς στο Μόναχο... Πρέπει να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε αυτή τη διάθεση για δουλειά γιατί η φετινή σεζόν μπορεί να αποδειχθεί η πιο όμορφη στην ιστορία της Γιουβέντους». Κομμάτι της οποίας, πλέον, γίνεται και ο ίδιος...

 

SERIE A Τελευταία Νέα