Φουρτάδο θα πει, Β' Εθνική! (vid)

Αχιλλέας Τσιμπογιάννης
Φουρτάδο θα πει, Β' Εθνική! (vid)

bet365

Το Μatch Review του gazzetta.gr γράφει για τον Εμίλιο Φουρτάδο, τον επιθετικό που θαυμάσαμε, χλευάσαμε και τελικά... αποδεχτήκαμε!

Έχει διχάσει όσο λίγοι παίκτες, έχει ακούσει τα… πάντα, αλλά έχει κλείσει ουκ ολίγες φορές τα στόματα όσων τον επικρίνουν. Ο λόγος για τον Εμίλιο Φουρτάδο, που χάρισε ακόμα ένα τρίποντο στον Πανσερραϊκό και έδωσε την αφορμή σε εμάς να τον αποθεώσουμε! Να τον αποθεώσουμε, γιατί είναι… η Β’ Εθνική. Γιατί μπορεί όταν δοκιμάστηκε σε πιο ψιλό επίπεδο, να... γέλασαν και οι πέτρες - με το συμπάθιο - αλλά για ακόμα μία φορά η παρουσία του στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία είναι εντυπωσιακή, λυτρωτική, συγκλονιστική Οι λόγοι θα ακολουθήσουν, όμως, ας δούμε πως τον γνωρίσαμε!

Η πρώτη γνωριμία…

Η ενηλικίωσή του - κανονικά και ποδοσφαιρικά - έγινε στην Πόρτο, με την δεύτερη ομάδα της οποίας έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο. Πέρασε ακόμα και από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, πριν κάνει τον κύκλο του και έρθει στην συνέχεια, το 2009 στην χώρα μας για πρώτη φορά, για λογαριασμό του Ιωνικού. Με το καλημέρα, έδειξε τις διαθέσεις του, 30 συμμετοχές, 13 γκολ, πρώτος σκόρερ κι ας ήταν η ομάδα του μόλις στην 15η θέση, μία πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Επόμενος σταθμός ο ΠΑΣ, όπου δεν θα πάρει ευκαιρίες, μετρώντας μόλις 4 από τις 15 συμμετοχές του στην αρχική ενδεκάδα, με τον απολογισμό να είναι μόλις 2 γκολ. Και τότε, έρχεται το… θαύμα, το όνειρο, η σεζόν ποίημα. Ψεγάδι σε όλα αυτά, βέβαια, η σχέση του με το fair play, με το οποίο και πρέπει να είναι τσακωμένος! Τόσο με την φανέλα του Ιωνικού, όσο - κυρίως - με αυτή του ΠΑΣ, όταν κόντρα στον Παναιτωλικό που έδειξε ένα πολύ άσχημο πρόσωπο και αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους Αγρινιώτες.

Το «μαύρο διαμάντι» της Πάτρας

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Πάτρα και η Παναχαϊκή. Κανείς δε θα μάθει ποτέ τι ήταν αυτό που τον… ενέπνευσε, τι του έδωσε την ώθηση για να κάνει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, όμως, όσα πέτυχε, θα μείνουν αλησμόνητα. Τόσο για όσους τον παρακολούθησαν, όσους τον θαύμασαν, όσο για τον ίδιο που κέρδισε την μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του. Μα πάνω από όλα, ακόμα και από τους φίλους της Παναχαϊκής που ήπιαν νερό στο όνομά του, θα μείνει αξέχαστος στην διοίκηση της ΑΕΚ, που ξεγελάστηκε και πίστεψε πως αξίζει να τον κάνει δικό της. Στην Πάτρα, λοιπόν, λίγο έλειψε να πάρει την ομάδα από το χέρι και να την ανεβάσει μόνος του στην μεγάλη κατηγορία και θα το έκανε αν δεν έβρισκε μπροστά του τον απίστευτο Πλατανιά, που έγραψε ιστορία περνώντας σα τρένο τις κατηγορίες. Στο θέμα μας, όμως, τον Φουρτάδο, που έπαιξε σε 34 ματς, όλα βασικός και, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημείωσε 27 γκολ, κάνοντας πλάκα στις αντίπαλες άμυνες!

Αυτός ήταν ο πρώτος σκόρερ;

Η Παναχαϊκή μπορεί να μην πήρε την άνοδο, όμως αυτός τα κατάφερε, αφού τα 27 του γκολ του έδωσαν την μεγάλη μεταγραφή. Όχι απλά στην Superleague, αλλά και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος έζησε το όνειρο, την ώρα που οι φίλοι της Ένωσης βίωσαν ένα δράμα, που είχε, μάλιστα, τραγική κατάληξη (υποβιβασμός). Το γλέντι στον Φουρτάδο ήταν ανεπανάληπτο, σίγουρα όχι άδικα, αφού δε μπορούσε να κάνει ούτε τα βασικά. Όσο για γκολ, ούτε για αστείο. Μόλις ένα, στην ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, όταν διαμόρφωσε το τελικό 2-1 με τακουνάκι! Εντυπωσιακό, μεν, αλλά όχι αρκετό...Ακόμα και ο Κρισάντους, ενδέχεται να έχει προσφέρει περισσότερα στην Ένωση από τον Πορτογάλο.

Το… ταξίδι και η επιστροφή

Μετά από αυτή την αποτυχία, έμοιαζε… καμένο χαρτί στην χώρα μας και έτσι, προτίμησε να αλλάξει παραστάσεις, όμως δε θα μπορούσε να μείνει για πολύ μακριά μας. Μετά από μία σεζόν στην Ρουμανία και ένα 6μηνο χωρίς ομάδα, ο Φουρτάδο θα γίνει κάτοικος Αιγίου και θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για την «Μαύρη Θύελλα», αφού με την φανέλα του Παναιγιάλειου θα πετύχει 8 γκολ σε 17 συμμετοχές και θα τον οδηγήσει στην παραμονή. Ο Φουρτάδο την Β’ Εθνικής, είναι και πάλι εδώ!

Το… τώρα στις Σέρρες

Φτάσαμε και στην αφορμή του αφιερώματος που διαβάζεται, την παρουσία του στις Σέρρες με την φανέλα του Πανσερραϊκού, που τον εμπιστεύτηκαν στην επιστροφή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες και ήδη έχουν φτάσει στην απόλυτη δικαίωση. Τι έχει κάνει για αυτό; Σε 14 αγώνες, έχει σκοράρει 9 φορές, εκ των οποίων οι 7 ήταν για να ανοίξει το σκορ, ενώ έδωσαν στα «λιοντάρια» τρία τρίποντα, με Ολυμπιακό Βόλου, Ζάκυνθο και Κισσαμικό - με γκολ που έκρινε την αναμέτρηση - πέτυχε τα δύο τέρματα στην νίκη με 2-0 επί τη Καρδίτσας, ήταν ο σκόρερ στις ισοπαλίες με Καλλιθέα, Απόλλωνα (αμφότερες με 1-1), ενώ ένα γκολ και μία ασίστ είχε και στο 3-0 επί του Αχαρναϊκού. Κοντολογίς, από τους 18 βαθμούς που έχει συγκεντρώσει ο Πανσερραϊκός (χωρίς τους τρεις άνευ αγώνα με τον Εργοτέλη), είναι πρωταγωνιστής στους 17! Μόνο στα Χανιά τα «λιοντάρια» πήραν βαθμό χωρίς να τον… οφείλουν στον Φουρτάδο, που δεν είχε συμμετοχή στο γκολ του Ρούτση

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα