Βέρντερ Βρέμης: Φόβος και ελπίδα

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Βέρντερ Βρέμης: Φόβος και ελπίδα

bet365

Από τον χειρότερο πρώτο γύρο εδώ και 41 χρόνια, στην έκπληξη της πρεμιέρας του δεύτερου γύρου. Το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τη Βέρντερ Βρέμης.

«Έξι, εφτά ομάδες βρίσκονται στη μάχη της παραμονής. Και όλες ξεκινάνε από το μηδέν». Ο Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς έδωσε την εικόνα στην ουρά. Εκείνος που θέλει να σωθεί δεν έχει την πολυτέλεια της ήττας. Τα αποτελέσματα του Σαββάτου αύξησαν την πίεση στη Βέρντερ. Διότι, ουσιαστικά η Βέρντερ με ήττα θα ξεκινούσε από το... μείον.

Οι πράσινοι έκαναν τον χειρότερο πρώτο γύρο εδώ και 41 χρόνια. Μόνο η Στουτγκάρδη δέχθηκε περισσότερα γκολ από εκείνους και μόνο η Ίνγκολσταντ πέτυχε λιγότερα. Η συζήτηση για το αν ο Βίκτορ Σκρίπνικ είναι ο κατάλληλος να συνεχίσει στον πάγκο είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και εντάθηκε μετά την ήττα από το Αμβούργο στο ντέρμπι.

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε να συζητάμε για αλλαγή προπονητή. Δεν θάβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Προσπαθούμε να αναλύσουμε την κατάσταση», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής, Τόμας Άιχιν. «Με προπονητή τον Σκρίπνικ;», ήταν η ερώτηση των δημοσιογράφων, που ακολούθησε. «Φυσικά». Τα πράγματα στη συνέχεια θα γίνονταν ακόμη χειρότερα. Η Βέρντερ έκλεισε το 2015 με 5 ήττες στη σειρά, που ήταν η χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα.

Και το 2016 ξεκίνησε με το ταξίδι στο Γκελζενκίρχεν. Να κερδίσουν τη Σάλκε οι πράσινοι είχαν από τον Μάιο του 2010. Το αρνητικό σερί των 11 συνεχόμενων αγώνων χωρίς νίκη έλαβε απρόσμενα τέλος. Με τον Μάτιπ να σκοράρει μόλις στο 4' όλα έδειχναν ότι οι βασιλικοί μπλε θα βύθιζαν ακόμη πιο κάτω τη Βέρντερ. Η τελευταία έγινε η πρώτη ομάδα, που κάνει την ανατροπή σε μας με τη Σάλκε φέτος (1-3).

«Οι παλιοί της Βέρντερ τιμώρησαν τη Σάλκε», έγραψε το Spox, καθώς οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ο Φριτς με τον Πισάρο. Ο πρώτος έδειξε απελευθερωμένος στο πρώτο του ματς μετά την ανακοίνωση ότι με το τέλος της σεζόν θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Στην 300ή του εμφάνιση στην Bundesliga σκόραρε για πρώτη φορά μετά από 115 παιχνίδια (Αύγουστος του 2011), ενώ για πρώτη φορά στην καριέρα του είχε άμεση συμμετοχή σε 3 γκολ στο ίδιο ματς, μοιράζοντας τις άλλες δύο ασίστ! «Ο Φριτς έκανε εμφάνιση ενός νεαρού, που πήρε την ομάδα στις πλάτες του», ήταν ο τίτλος του Spiegel.

Αν η Σάλκε είναι η ομάδα των προσδοκιών και της ελπίδας, εκεί που βλέπει φως στο τούνελ ήταν η αντίπαλός της. Ο 35χρονος Φριτς και ο 37χρονος Πισάρο έκαναν την ανατροπή, για να έρθει ο Ούτζα στο τέλος να σφραγίσει τη μεγάλη νίκη. Ο Περουβιανός σκοράρει μόνο μακριά από τη Βρέμη φέτος και έπιασε στην 6η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga τον Στέφαν Κουντς με 179. Ο τελευταίος χρειάστηκε 499 ματς για τα πετύχει, ενώ ο επιθετικός της Βέρντερ περίπου 100 λιγότερα (397).

Η ομάδα του Σκρίπνικ είναι πολύ καλύτερη εκτός έδρας. Και το απέδειξε και πάλι. Οι 4 από τις τελευταίες 5 νίκες της έχουν έρθει μακριά από το Weserstadion, όπου είχε μαζέψει τους 14 από τους 18 βαθμούς της. «Παίξαμε ομαδικά και παλέψαμε μέχρι το τέλος. Παίξαμε γενναία και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη νίκη», τόνισε ο Πισάρο.

Η Βέρντερ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταγραφές λόγω της οικονομικής κατάστασης και η λύση βρέθηκε στο ότι όλοι πρέπει να δώσουν το 100%. Ο Σκρίπνικ ήθελε ενίσχυση, όμως από τη στιγμή που αυτό δεν ήταν επιλογή, πίστεψε στο ρόστερ και δικαιώθηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου.

«Κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Οι παίκτες δούλεψαν πολύ σκληρά και έκαναν ό,τι τους ζητήσαμε. Είμαι πολύ χαρούμενος, που έχουμε τέτοιους παίκτες. Μου είπαν ότι είναι έτοιμοι να με ακολουθήσουν. Το βλέπω στην προπόνηση. Δείχνουν ενθουσιασμό. Πρέπει να παραμείνουμε θετικοί, αν θέλουμε να μείνουμε στην κατηγορία. Προσπαθήσαμε με αναλύσεις και ατομικές συζητήσεις με τους παίκτες να τους πούμε: «μπορείτε να παίξετε καλό ποδόσφαιρο». Τους δείξαμε όχι μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά από τον πρώτο γύρο. Το θέμα δεν ήταν τόσο να τους μάθουμε καινούρια πράγματα, αλλά να ξεχάσουμε κάποιες κακές συνήθειες. Και, φυσικά, να παίξουμε πιο έξυπνα», είχε πει σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga πριν την επανέναρξη.

Ο Ουκρανός δούλεψε ένα σύστημα σε δύο παραλλαγές: το 4-4-2. Με τους μέσους σε ρόμβο και στην ευθεία. Αναλόγως με το πόσο επιθετικά θέλει να παίζει η ομάδα του. Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου είδαμε το δεύτερο, με τους Εζτουνάλι και Γκρίλιτς στα άκρα. Και δούλεψε απέναντι σε μία ομάδα, που ήταν το μεγάλο φαβορί.

Η Βέρντερ έκανε την έκπληξη της 18ης αγωνιστικής. «Δεν φοβόμαστε», είχε πει ο Μάρκο Μπόντε, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη, πριν στηρίξει τον προπονητή, όμως η αλήθεια είναι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στους πράσινους. Ο Σκρίπνικ κατάφερε να τον διαχειριστεί εξαιρετικά στην προετοιμασία και οι παίκτες του δούλεψαν ελεύθερα. Τους έκανε και πάλι να πιστέψουν. Η νίκη δεν έχει μόνο τεράστια βαθμολογική σημασία, καθώς η Βέρντερ είναι στο +4 από τους δύο τελευταίους, αλλά και ψυχολογική.

«Στη Γερμανία όλα είναι ή λευκά ή μαύρα. Ή τα πράγματα πηγαίνουν καλά ή όλα είναι σκατά. Ξέρουμε τα προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε», είχε πει ο Βέστεργκααρντ, που στην προετοιμασία ζήτησε ανοιχτά περισσότερο πάθος από τους συμπαίκτες του. Και εκείνοι αντεπεξήλθαν. Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου οι έμπειροι έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά και όλοι, πλέον, πιστεύουν και πάλι. Η Βέρντερ έχει ένα βουνό να ανέβει στη συνέχεια, όμως όπως φώναζαν οι οπαδοί στο τέλος: «Gegen Bremen kann man mal verlieren», «Κόντρα στη Βέρντερ οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει». Ο Σκρίπνικ βρήκε ξανά τον τρόπο να εμπνεύσει...

*Η νίκη ήρθε με κόστος, καθώς ο Φίλιπ Μπάργκφρεντε θα μείνει εκτός δράσης για τους επόμενους δύο μήνες.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα