Γιαν-Φίτε Αρπ: Ο 17χρονος που δίνει ελπίδα στο Αμβούργο

Γιαν-Φίτε Αρπ: Ο 17χρονος που δίνει ελπίδα στο Αμβούργο

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον 17χρονο Γιαν-Φίτε Αρπ, που έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Αμβούργου.

Την περασμένη Τρίτη (24/10) ο Γιαν-Φίτε Αρπ είχε πάρει το αεροπλάνο για το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής από την Ινδία, όπου πέτυχε πέντε γκολ σε ισάριθμα ματς με την Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17, πριν η ομάδα του αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Βραζιλία (1-2).

Λίγες ημέρες αργότερα όχι μόνο ήταν στην αποστολή του Αμβούργου για το εκτός έδρας ματς με τη Χέρτα, αλλά μπήκε ως αλλαγή στο 67΄στη θέση του Χαντ. Και έγραψε ιστορία. Οι Δεινόσαυροι είχαν πετύχει δύο γκολ στα επτά τελευταία παιχνίδια, το χειρότερο σερί τους με τον Γκίζντολ στον πάγκο, πριν ο 17χρονος επιθετικός μπει στο παιχνίδι. Και μέσα σε 6’ είχε κάνει εκείνο το οποίο δυσκολεύονταν να κάνουν κάποια από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας: σκόραρε.

Με αυτό το γκολ έγινε ο νεότερος σκόρερ στην πολύχρονη ιστορία του Αμβούργου στην Bundesliga, ξεπερνώντας την επίδοση του Σον (έβδομος συνολικά στην κατηγορία), ενώ έγινε ο πρώτος γεννημένος σε χιλιετία με νούμερο «2» μπροστά που βρίσκει δίχτυα στο πρωτάθλημα. «Κάθε βδομάδα που περνάει μαζί μας γίνεται όλο και περισσότερο επιλογή», έλεγε ο Γκίζντολ πριν το ματς και παρότι η ομάδα του δεν πήρε βαθμούς, που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται, βρήκε ξανά την ελπίδα.

Πέρυσι ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος που σήμανε την αντεπίθεση και συμπτωματικά ο Έλληνας αμυντικός ήταν εκείνος που έδωσε την ασίστ στον Αρπ και μαζί «μετέφερε» την ελπίδα. Ο τελευταίος έκανε τρεις τελικές προσπάθειες από τη στιγμή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του στο ματς και το Spiegel τον έβαλε στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής.

Μαζί με τον 20χρονο Ίτο, που είχε μπει στο ματς 10’ νωρίτερα στη θέση του Γουντ, έδωσαν τη δυνατότητα στο Αμβούργο, που έχανε ήδη με 2-0, να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. «Αυτά τα παιδιά έδωσαν φρεσκάδα στο παιχνίδι μας και ανέβασαν την ένταση», θα πει ο Γκίζντολ. «Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί. Δεν γίνεται να φορτώσουμε τα πάντα στους ώμους νεαρών παικτών».

Η ζωή του Αρπ είναι πολύ διαφορετική από την τυπική ενός 17χρονου. Ταξίδεψε για τη χειμερινή προετοιμασία πέρυσι στο Ντουμπάι, ενώ από τότε συμμετέχει στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας μία φορά την εβδομάδα, καθώς έχει και σχολείο να πάει. «Θα θέλαμε να τον έχουμε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας δύο φορές την εβδομάδα», αποκάλυψε πρόσφατα στην Bild ο τεχνικός διευθυντής Τοντ, με το Αμβούργο να σκοπεύει να προσλάβει ιδιωτικό καθηγητή, ώστε ο Αρπ να καλύψει τις χαμένες ώρες στο σχολείο.

Εκεί, ανάμεσα σε όλες αυτές τις ώρες προπόνησης με την U17, την U19 και την πρώτη ομάδα και το διάβασμα, ταξίδεψε τον περασμένο Μάιο στην Κροατία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 για να κάνει χατ τρικ σε 12’ στο 5-0 επί της Βοσνίας στη φάση των ομίλων και να σπάσει το σχετικό ρεκόρ! Κατέκτησε και το Fritz Walter (απονέμεται στα καλύτερα ταλέντα) για την ηλικία του (U17) για το 2017, λαμβάνοντας το βραβείο από μία μεγάλη δόξα των Δεινοσαύρων, τον Χορστ Χρούμπες. «Το παιδί έχει κάτι. Για την ακρίβεια έχει τα πάντα», είπε με περηφάνεια ο τελευταίος, που κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Είχε, επίσης, να διαχειριστεί την πρόταση της Τσέλσι. Και το έκανε με εντυπωσιακή ωριμότητα. «Δεν έχει νόημα να υπογράψω στην Τσέλσι σε ηλικία 17 ετών», θα πει σε συνέντευξή του στην Bild. «Στην ουσία δεν έχω πετύχει τίποτα ακόμα και δεν έχω εμπειρία από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα ήταν ανόητο να φύγω για το εξωτερικό και αγνοήσω όλα τα υπόλοιπα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σταματήσει τις σπουδές σου. Τα χρήματα δεν πρέπει να είναι κριτήριο στην ηλικία μου».

Τελικά, ανανέωσε το συμβόλαιό του με το Αμβούργο μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και οι δύο πλευρές πολύ σύντομα θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δύσκολα δεν θα συμφωνήσουν, καθώς ο Αρπ βρίσκεται στους Δεινόσαυρους από το 2010 και δείχνει διάθεση να εξελιχθεί εκεί, πριν αποφασίσει ότι είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Και το κάνει σε ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα στην Γερμανία, δείχνοντας χαρακτήρα.

«Χρειάστηκα το χρόνο μου να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί μετά το τελευταίο σφύριγμα», τόνισε μετά την ήττα από την Χέρτα. «Δεν μου αρέσει να έρχονται και να μου δίνουν συγχαρητήρια ύστερα από ήττες», συνέχισε. Για την ακρίβεια είχε δείξει πιο ενθουσιασμένος στο ντεμπούτο των... 3’ με την Βέρντερ, ματς το οποίο η ομάδα του τουλάχιστον δεν έχασε (0-0), παρά στο παιχνίδι που πέτυχε το πρώτο του γκολ. «Τα 3’ που έπαιξα ήταν μόνο η αρχή. Ήμουν ενθουσιασμένος ακόμη και όταν έκανα προθέρμανση». Άλλωστε, του είχε ζητηθεί από τον Γκίζντολ να ταξιδέψει αργότερα για την Ινδία, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Αυτό αρκούσε για να αποδεχθεί με ευχαρίστηση την όποια έξτρα ταλαιπωρία.

Ο Αρπ ξεκίνησε ως κεντρικός αμυντικός λόγω της σωματοδομής του, αλλά γρήγορα εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο και πήρε τη φανέλα με το «9». Όλοι κατάλαβαν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν φυσιολογική όταν σε αγώνα της U12 πέτυχε 16 γκολ (!) στη νίκη της ομάδας του με 22-0. Και οι επιδόσεις του παραμένουν εντυπωσιακές μέχρι και σήμερα. Πέρυσι, πέτυχε 26 γκολ σε 21 ματς με την U17, 2 σε 4 ματς με την U19 και φέτος 1 σε 20’ συμμετοχής στην Bundesliga.

«Ο Αρπ έχει τεράστιο ταλέντο, τρελό για την ηλικία του. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι η ώρα για κομπλιμέντα, αλλά η ώρα να μαζέψουμε βαθμούς», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής Τοντ, που ξέρει ότι θα πρέπει να κάνει παιχνίδι τακτικής. Από τη μία θα πρέπει να προστατεύσει το νεαρό του αστέρι και από την άλλη να κατεβάσει τον πήχη, ώστε να αποτρέψει όλες τις μεγάλες ομάδες να πέσουν πάνω του, γνωρίζοντας ότι σε 1,5 χρόνο στο συμβόλαιο φτάνει στο τέλος του. Προς το παρόν, ο 17χρονος φορ, που δηλώνει ως πρότυπό του τον Χάρι Κέιν, κρατάει το κεφάλι χαμηλά, δείχνει απίστευτη για την ηλικία του ωριμότητα, ηγετικά στοιχεία και κάνει το Αμβούργο να ελπίζει ξανά.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα