Χωρίς μετρό και σήμερα η Αθήνα

Gazzetta team
Χωρίς μετρό και σήμερα η Αθήνα
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μολονότι και η νέα απεργία στο μετρό κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως είχε συμβεί και προχθες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη, εξήγγειλαν κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία». Αίτημα των εργαζομένων είναι να μη καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν:
-Στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου
- Χωρίς μετρό θα είναι την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου η πρωτεύουσα. Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου απεργία (έβδομη συνεχόμενη ημέρα) από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.
-Στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00 την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου
-Στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους.
Πάντως την Τρίτη, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κ. Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την απεργία στο Μετρό με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ελάχιστοι εργαζόμενοι στο μετρό συμμετέχουν στην απεργία, ενώ η πλειονότητά τους έχει ζητήσει και έχει λάβει άδειες και πληρώνεται κανονικά.
Σκοπός είναι από την προκαταρκτική έρευνα να εντοπιστούν οι ποινικές ευθύνες και να καταλογιστούν εκεί όπου πρέπει, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.
Επιπλέον, η κ. Φάκου αναμένεται να ζητήσει και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις στο μετρό, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Πηγή: protothema.gr