Καλώς θέτουμε θέμα κατοχικού δανείου

Gazzetta team
Καλώς θέτουμε θέμα κατοχικού δανείου
Μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, που το ελληνικό κράτος απέφευγε συστηματικά να εγείρει θέμα πολεμικών επανορθώσεων της γερμανικής κατοχής του 1941-1944 και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, η κυβέρνηση Σαμαρά επιτέλους άρχισε να θέτει το μείζον αυτό ζήτημα.

Η ελληνική αντίδραση είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη και μελετημένη από το παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η υπόθεση δεν είναι εύκολη ούτε θα έχει σύντομη κατάληξη. Εισερχόμαστε εκ των πραγμάτων σε μια μακρόσυρτη κι ενδεχομένως επώδυνη διαδικασία. Κυρίως διότι ή Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη δοκιμασία.

Η τραγωδία, που μας συγκλονίζει από το 2010, μας έχει κάνει πιο ευαίσθητους σε ό,τι αφορά τα οικονομικά πράγματα, οργισμένους εναντίον των Γερμανών που τους θεωρούμε υπεύθυνους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, και απαιτητικούς σε ό,τι αφορά μια γρήγορη λύση και διέξοδο.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να μας οδηγήσει σε βεβιασμένες και κοντόφθαλμες συμπεριφορές, που μπορεί να υπονομεύσουν το εθνικό συμφέρον για μια ακόμα φορά.

Περισσότερα στο www.aixmi.gr