Πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;

Gazzetta team
Πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;
Για να καταλάβει κανείς πώς κινείται ένα κόμμα, ποιες είναι οι αντιλήψεις που συγκρούονται στο εσωτερικό του, ποιες συμμαχίες διαμορφώνονται, ποιες είναι οι επιθυμίες των μελών του, πώς αντιλαμβάνονται οι οπαδοί του το ρόλο του, καλό θα είναι να μην περιορίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις και στις παρεμβάσεις των ηγετικών παραγόντων του, ούτε βεβαίως στους ισχυρισμούς που διακινούνται από τα επιτελεία.

Κι αυτό, γιατί ο δημόσιος λόγος των ηγεσιών περιλαμβάνει μπόλικες δόσεις συμβατικής σκέψης, κομματικής ορθοφροσύνης, εξιδανικεύσεις, εξωραϊσμούς και συχνά αποσιωπά τις δυσάρεστες πλευρές της λειτουργίας των κομμάτων. Οφείλει, λοιπόν, ένας παρατηρητής να προσπαθήσει να διαβάσει κάτω από τις γραμμές των δηλώσεων, να αποκωδικοποιήσει συμπεριφορές και στάσεις και, κυρίως, να πιάσει τον παλμό των στελεχών και των μελών. Το σύντομο αυτό προλογικό σχόλιο ήταν αναγκαίο προκειμένου να επιχειρηθεί μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα που διατυπώνεται από κόμματα και δημοσιολόγους για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

Το ερώτημα έχει δύο σκέλη: το πρώτο έχει να κάνει με το αν η ηγεσία του και το στελεχικό δυναμικό του θεωρούν ότι είναι έτοιμο, πράγματι, το κόμμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν, ανεξάρτητα με το τι διατυμπανίζουν οι επικεφαλής του, είναι όντως έτοιμο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης. Το λέει φωναχτά, το δείχνει με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα:

-Η ομιλία Τσίπρα στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια ομιλία που απευθυνόταν στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο aixmi.gr