Ανεχόμαστε τη λαμογιά, το λάδωμα, το βύσμα!

Gazzetta team
Ανεχόμαστε τη λαμογιά, το λάδωμα, το βύσμα!
Πολλά κακώς κείμενα εξηγούνται ως αποτέλεσμα νοοτροπίας. Το ζήτημα είναι αν κάνουμε το βήμα παραπέρα, την αλλαγή νοοτροπίας στην πράξη.

Πριν την οποιαδήποτε θεσμική, οργανωτική, οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική, διοικητική μεταρρύθμιση, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, πρώτα καθένας για τον εαυτό του και έπειτα όλοι μαζί ως Κοινωνία και -για όσους δεν ενοχλεί, λόγω νοοτροπίας, ο όρος- ως Έθνος!

Η νοοτροπία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και έχει δύο διαστάσεις. Αφενός το πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που αφορούν εμάς και αφετέρου το πώς κρίνουμε τη νοοτροπία των άλλων. Στην Ελλάδα είναι κύριο χαρακτηριστικό μιας «εθνικής» νοοτροπίας, το να αντιφάσκει στον καθένα μας η μια διάσταση με την άλλη. Για να μην θεωρητικολογούμε, καθώς η έκθεση ιδεών εδώ και χρόνια αποτελεί το μοναδικό πλεονασματικό πράγμα στη χώρα, ας σκεφτούμε συγκεκριμένα. Όλοι μιλούν για πολυδιάστατη ανεπάρκεια. Ανεπάρκεια θεσμική, πολιτική, οικονομική, διοικητική και όλοι μιλούν για μεταρρύθμιση, ως τρόπο αντιμετώπισης. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις απέτυχαν παταγωδώς. Απέτυχαν, διότι πολύ απλά δεν είχαν έδαφος να καλλιεργηθούν. Αυτό το έδαφος είναι η νοοτροπία του καθένα μας ξεχωριστά.
«Μαζί τα φάγαμε». Κυνικός πολιτικός παχυδερμισμός, όπως γενικά χαρακτηρίστηκε, όταν η φράση αυτή ακούγεται από βουλευτή με 35ετή θητεία σε κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά αξιώματα, λόγω των οποίων φέρει ευθύνη, αφού ήταν ανάμεσα σε αυτούς που μοίρασαν τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, αλλά απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση αν η φράση αυτή ακουγόταν από έναν απλό πολίτη. Το ερώτημα είναι πόσο έφαγε καθένας και η απάντηση είναι «καθένας όσο και ό,τι μπορούσε».