Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Νερό για όλους, χωρίς διακρίσεις

Gazzetta team
Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Νερό για όλους, χωρίς διακρίσεις

bet365

Το νερό είναι ζωή. Το νερό έχει προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Μπορεί να χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και κατάλληλη αποχέτευση αναγνωρίζεται πλέον ως ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι, σε όποια γωνία της γης και αν βρίσκονται, έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Χωρίς εμπόδια και χωρίς διακρίσεις.

Αυτό είναι και το μήνυμα της φετινής καμπάνιας για την «Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό», η οποία καθιερώθηκε επισήμως στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1992. Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ορίστηκε η 22α Μαρτίου και φέτος το σύνθημα είναι «Leaving No one Behind», προτάσσοντας την κατάργηση των διακρίσεων στον τομέα αυτό.

Αυτός είναι άλλωστε και ο «Στόχος Αειφόρου Ανάπτυξης 6», ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030. Εξ ορισμού, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μένει κανένας πίσω. Ωστόσο, σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα χωρίς ασφαλές νερό - στα νοικοκυριά, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα αγροκτήματα και στα εργοστάσια - σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την λειψυδρία, την έλλειψη παροχών και δικτύων και ζουν σε συνθήκες κακής υγιεινής με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Παρόλο που η πρόοδος δεν ανταποκρίνεται ακόμη στις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, η αναγνώριση του νερού και της υγιεινής ως ανθρώπινου δικαιώματος έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε εθνικός φορέας σχεδιάζει, σχεδιάζει, υλοποιεί και παρακολουθεί πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην αύξηση της πρόσβασης σε αυτές τις βασικές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του νερού, κάτι που έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα καθώς η Αθήνα συγκαταλέγεται επισήμως στις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα νερού στην Ευρώπη.

Αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους. Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της την πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό για όλους ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έχει εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της για ύδρευση δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει το φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ.).

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι ζωή. Το νερό έχει προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό.

 

Τελευταία Νέα