Λίβερπουλ vs Γιουνάιτεντ: Τα στημένα μπορεί να το δώσουν στον Ζοσέ

Gazzetta team
Λίβερπουλ vs Γιουνάιτεντ: Τα στημένα μπορεί να το δώσουν στον Ζοσέ

bet365

Η Λίβερπουλ είναι εκπληκτική φέτος στο open-play όμως ο Thore Haugstad εξηγεί ότι οι στημένες φάσεις μπορούν να γράψουν την ιστορία για την Γιουνάιτεντ.

Για τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν είναι απαραίτητο να σπάσει το κεφάλι για να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει για το ντέρμπι της Δευτέρας, η συνταγή είναι ήδη γραμμένη από τον Αλεξ Φέργκιουσον για να αντιμετωπίζουν οι Κόκκινοι Διάβολοι ένα θορυβώδες κοινό και μια επιθετική ομάδα. Δύο ζώνες των τεσσάρων, κλείνεις το μαγαζί και ένα γκολ από στημένη φάση. Παρότι και οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει πολύ από τότε που σταμάτησε να προπονεί ο Σερ Αλεξ, μια παρόμοια προσέγγιση ίσως χρησιμοποιήσει ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Special One ειδικεύεται στο να μπλοκάρει τον αντίπαλο μέσω λεπτομερούς ανάλυσης και προετοιμασίας, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως απαιτείται κόντρα σε μια τόσο ικανή ομάδα επιθετικά, όπως είναι η Λίβερπουλ.

Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά για την Γιουνάιντεντ, είναι το ίδιο όπλο το οποίο χρησιμοποίησε ο Φέργκιουσον σε κάποιες από τις πιο γλυκές ήττες του. Τα κόρνερ και τα φάουλ. Το 2007, η Γιουνάιτεντ νίκησε δύο φορές με σκορ 1-0 στο Anfield χάρησε γκολ των Κάρλος Τέβες και Τζον Ο’ Σέι από φάουλ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και πέρυσι όταν στον πάγκο ήταν ο Λουίς Φαν Χααλ με τον Ρούνεϊ να σκοράρει ύστερα από κόρνερ στη μοναδική on-target προσπάθεια των Κόκκινων Διαβόλων σε ολόκληρο το ματς. Και αυτή τη φορά, η Λίβερπουλ έχει δεχθεί 4 γκολ από κόρνερ στα τελευταία 4 παιχνίδια της στο Anfield. Αυτό που πρέπει να απασχολεί τον Γίργκεν Κλοπ δεν είναι μόνο ότι η Γιουνάιτεντ έχει βελτιωθεί στον αέρα με τον Μουρίνιο αλλά ότι τα προβλήματα στις στημένες φάσεις παραμένουν.

Η στατιστική βάση αυτού του match-up φαίνεται στις κερδισμένες και χαμένες μονομαχίες στον αέρα. Αρχικά νομίζεις ότι δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Η Λίβερπουλ είναι 3η χειρότερη στην κατηγορία σε κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα (12.9), όμως αυτό είναι λογικό αφού μιλάμε για μια ομάδα που παίζει με κοντινές πάσες και έχει παίκτες μικρόσωμους playmakers. Η Γιουνάιτεντ, είναι 12η στην κατηγορία (15.3) με τους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Μαρουάν Φελαϊνί να κερδίζουν τις μάχες στο κέντρο. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται, η ουσία στο όλο θέμα είναι το ποσοστό των κερδισμένων μονομαχιών. Εδώ η Γιουνάιτεντ είναι 1η στο πρωτάθλημα με 58.6%, αφήνοντας πίσω Τότεναμ (55.4%), Κρίσταλ Πάλας (54.2%) και Τσέλσι (53.6%), τη στιγμή που η Λίβερπουλ έχει το 2ο χειρότερο με 43.9%.

Υπάρχει ο τρόπος να ακυρωθούν όλα αυτά, όμως δεν έχει σημασία αν ο Κουτίνιο για παράδειγμα κερδίσει τις μάχες στον αέρα στα αριστερά όπως επίσης και αν οι στόπερ κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε open-play. Ομως στις στημένες φάσεις, όταν οι περισσότεροι παίκτες πρέπει να πάνε πίσω και να αμυνθούν, τότε μετρούν τα ποσοστά. Αυτός ο παράγοντας έπαιξε ρόλο στο μυαλό του Μουρίνιο όταν το καλοκαίρι έπαιρνε τους Ιμπραΐμοβιτς, Πογκμπά και Μπαγί. Η Γιουνάιτεντ είναι η πιο δυνατή στην Premier League σε αυτό τον τομέα και όταν λείπει ο Ρούνεϊ, ο Μπλιντ μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλά εκτελώντας τα στημένα, όπως έκανε στον αγώνα με την Λέστερ όταν από δικά του κόρνερ σκόραραν Σμόλινγκ και Πογκμπά.

Καμία ομάδα δεν έχει πετύχει περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα από τα 4 της Γιουνάιτεντ. Η ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι ήταν κάτι που φάνηκε επίσης στο ντέρμπι με την Σίτι, όταν ο Μουρίνιο έβαλε τον Φελαϊνί δίπλα στον Ιμπραΐμοβιτς για να βάλουν στη μέση τον Οταμέντι. Οι γηπεδούχοι νίκησαν τότε στις 16 από τις 23 μάχες στον αέρα και είχαν 6x6 στην περιοχή των Citizens, πιέζοντας ασφυκτικά στο δεύτερο μέρος.

Αυτό είναι κάτι που ίσως ανησυχεί την Λίβερπουλ, η οποία είναι 2η στο να δέχεται γκολ από κόρνερ και φάουλ από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν και ανέλαβε ο Γίργκεν Κλοπ (έχει 16, 1η η Σουόνσι με 18). Οι όποιες διορθώσεις έγιναν το καλοκαίρι το έχουν περιορίσει ελάχιστα. Στην πρεμιέρα, η Λίβερπουλ επέτρεψε στον Κάλουμ Τσέιμπερες να σκοράρει ύστερα από φάουλ στο Emirates, στην έδρα της Τότεναμ χάθηκαν δύο βαθμοί αφού οι αμυντικοί δεν μπόρσαν να καθαρίσουν μια σέντρα και δέχθηκε γκολ από κόρνερ από την Χαλ που έπαιζε με 10 στο Anfield.

Λίγες μέρες μετά ο Κλοπ εμφανίστηκε στην εκπομπή με τον Τζέιμι Κάραχερ και μίλησε για αυτό που συμβαίνει. «Βελτιωνόμαστε, όμως δεν έχουμε το physical για να αμυνθούμε στις στημένες φάσεις. Πρέπει να βρούμε περισσότερες δημιουργικές λύσεις, όπως ο Βαϊνάλντουμ να μπλοκάρει παίκτες, όπως και οι Χέντερσον και Λαλάνα». Ο Κλοπ σαφώς δουλεύει πάνω σε αυτό, όμως η ομάδα του δέχθηκε γκολ από ακόμα ένα κόρνερ στο τελευταίο της ματς στην Premier League, κόντρα στην Σουόνσι. Χαλ και Σουόνσι χρειάστηκαν μόλις 5 κόρνερ για να σκοράρουν.

Εύκολα μπορεί κάποιος να δει ότι η Γιουνάιτεντ θα προκαλέσει προβλήματα από στημένες φάσεις. Ιμπραΐμοβιτς, Πογκμπά, Μπαγί θα παίξουν και το γεγονός ότι ο Σο θα κάνει χώρο για τον Μπλιντ σημαίνει ότι στην ομάδα θα είναι και ο Σμόλινγκ. Ο Φελαϊνί μπορεί να πάρει τη θέση του Ερέρα και οι Γιουνάιτεντ θα είναι μια ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ύψους. Οι μοναδικοί παίκτες της Λίβερπουλ που μπορούν να δώσουν σκληρές μάχες στον αέρα είναι οι Μάτιπ και Κλάβαν. Οι πλάγιοι μπακ, Κλάιν και Μίλνερ δεν είναι σε αυτή την κατηγορία και οι μέσοι όπως ο Χέντερσον και οι Λαλάνα, Τσαν, Βαϊνάλντουμ δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν ειδικοί στις κεφαλιές.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Λίβερπουλ αν ρίξεις μια ματιά στο τέρμα, αφού ο Σιμόν Μινιολέ είναι επιρρεπής στο να χάνει τις σέντρες, ενώ ο Λόρις Κάριους είναι ακόμα νέος στην Premier League. Τι θα κάνει γι’ αυτό ο Κλοπ; Σίγουρα δεν μπορεί να κάνει τους παίκτες του πιο ψηλούς, όπως αστειεύτηκε στο studio της εκπομπής. Λύση είναι να οργανώσει μπλοκαρίσματα ανάμεσα σε man-to-man και zonal-marking. Ακόμα δεν το έχει φτιάξει πάντως και ο Μουρίνιο δεν πρόκειται να αφήσει αυτό το πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Σίγουρα δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν μια στημένη φάση κρίνει το ματς...

 

Τελευταία Νέα