Μέσι: Η απόλυτη εξάρτηση για την Αργεντινή

Θοδωρής Βασίλης
Μέσι: Η απόλυτη εξάρτηση για την Αργεντινή

bet365

Η Αργεντινή έμεινε στην ισοπαλία 2-2 με το Περού και όπως γράφει το FourFourTwo του gazzetta.gr η «αλμπιτσελέστε» δεν έχει πλάνο όταν λείπει ο Μέσι.

Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ερωτήματα από την ημέρα που ο Μέσι εδραίωσε τον εαυτό του ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο είναι το κατά πόσο Αργεντινή και Μπαρτσελόνα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους χωρίς την παρουσία του 29χρονου σούπερ σταρ.

Και αν στην Μπαρτσελόνα υπάρχουν οι μηχανισμοί για να απορροφήσουν μια πιθανή απουσία του Λέο, στην εθνική Αργεντινής το πρόβλημα είναι τεράστιο και η μη συμμετοχή του κάνει μπαμ. Βέβαια, εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα που δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Και αυτό γιατί τα πλάνα, το δέσιμο και η καθημερινή τριβή που υπάρχει μεταξύ Μέσι και Μπαρτσελόνα δεν υπάρχει στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, κάτι που σημαίνει ότι η έλλειψη της ατομικής ποιότητάς του αυτόματα αποδυναμώνει την ομάδα του Μπάουσα και κάνει την εξάρτηση από τον άσο των «μπλαουγκράνα» ακόμα μεγαλύτερη.

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί στο ματς της Αργεντινής με το Περού (2-2) στην Λίμα για τα προκριματικά του Μουντιάλ είδαμε ξεκάθαρα ότι χωρίς τον Μέσι στην χώρα των «γκαούτσος» υπάρχει το χάος.

όλοι περίμεναν με ανυπομονησία να δουν το πλάνο του Εντγάρδο Μπάουσα χωρίς το μεγάλο του αστέρι (στο προηγούμενο ματς με την Βενεζουέλα η απουσία του έγινε γνωστή δύο ημέρες πριν το ματς) αφού γνώριζε εξαρχής ότι δεν μπορεί να τον υπολόγιζε για τους δύο αγώνες με το Περού και την Παραγουάη.

Η γκάφα του Μπάουσα

Αυτό όμως που είδαν στο Νασιονάλ της Λίμα ήταν ένα δράμα και τον Μπάουσα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή, να πελαγοδρομεί και να κάνει τραγικά λάθη τα οποία παραλίγο να κοστίσουν στην Αργεντινή.

Η αλήθεια είναι ότι ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της «αλμπιτσελέστε» με την δουλειά του στους πάγκους των Λίγκα Ντε Κίτο και Σαν Λορέντζο (κατέκτησε και με τις δύο το Κόπα Λιμπερταδόρες) κέρδισε την φήμη ενός προπονητή αποτελεσματικού και ιδιαίτερα ευφυή ως προς τον τρόπο τόσο προετοιμασίας της ομάδας όσο και διαβάσματος ενός παιχνιδιού.

Στην Λίμα όμως είδαμε έναν Μπάουσα να τα έχει χαμένα. Ο 58χρονος τεχνικός αποφάσισε να ξεκινήσει στην ίδια ενδεκάδα τους Ντιμπάλα, Αγουέρο, Ντι Μαρία και Ιγουαΐν σε μια φουλ επιθετική τετράδα. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι υπόθεση αριθμητικής και όσο περισσότεροι επιθετικοί στην ενδεκάδα δεν σημαίνει αυτόματα και πιο πολλά γκολ.

Κόντρα στο Περού η Αργεντινή πραγματοποίησε μία από τις λιγότερες αποτελεσματικές εμφανίσεις της από το μακρινό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και την βαριά ήττα από την Γερμανία με 4-0.

Ντιμπάλα ο αντί-Μέσι, δεκάρι ο Αγουέρο

Ο Ντιμπάλα ήταν αυτός που επωμίστηκε τον ρόλο του αντί-Μέσι ξεκινώντας από τα δεξιά στην τριάδα πίσω από τον Ιγουαϊν. Από την αρχή φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο άσος της Γιουβέντους δεν μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του, να πάρει πρωτοβουλίες και αυτό γιατί δεν υπήρχε η αντίστοιχη υποστήριξη από τα κεντρικά χαφ. Κεντρικά χαφ ήταν οι Μασεράνο και Κρανεβίτερ δύο ποδοσφαιριστές που ο ρόλος τους είναι να καταστρέφουν το παιχνίδι του αντιπάλου, να καλύπτουν χώρους και να κλέβουν μπάλες, αλλά υστερούν στο δημιουργικό κομμάτι.

Ειδικά ο άσος της Σεβίλλης έδειχνε έξω από τα νερά του και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ως δεκάρι χρησιμοποιήθηκε ο Αγουέρο ένας καθαρόαιμος στράικερ, η Αργεντινή κόπηκε στα δύο με το Περού να μην αισθάνεται σχεδόν την σπουδαία μεσοεπιθετική τετράδα. Έτσι, οι γηπεδούχοι με όπλο το καλό physical game έφταναν όλο και περισσότερο με αξιώσεις στην εστία του Ρομέρο.

Το περίεργο πλάνο του Μπάουσα έγινε αντικείμενο συζήτησης αφού πάντοτε το πρωταρχικό πράγμα που προσπαθούσε να προστατέψει ο έμπειρος τεχνικός ήταν οι ομάδες του να έχουν πάντα ισορροπία μέσα στο παιχνίδι ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι βασικοί παίκτες του θα έμεναν στον πάγκο.

Με τα πολλά και βλέποντας ότι η ομάδα του καθαρά από την ατομική κλάση ορισμένων παικτών του βρισκόταν μέσα στο παιχνίδι, αποφάσισε να ρίξει στον αγωνιστικό χώρο τον Μπανέγα στην θέση του Αγουέρο. Και το αποτέλεσμα ήταν άμεσο αφού μετά από π΄ντε λεπτά σε μια από τις ελάχιστες οργανωμένες επιθέσεις ο Ιγουαιν σκόραρε.

Γλίτωσε τα χειρότερα

Στη συνέχεια όμως η Αργεντινή προδόθηκε από τα αμυντικά της λάθη και παρά τα δύο γκολ των Φούνες Μόρι και Ιγουαΐν θα πρέπει να λέει κι ευχαριστώ για τον βαθμό της ισοπαλίας. Το θέμα όμως είναι ότι πλέον η Αργεντινή έπεσε στην 5η θέση του προκριματικού ομίλου, κάτι που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή πάει σε αγώνες μπαράζ, και με τις Ουρουγουάη, Βραζιλία, Κολομβία και Εκουαδόρ να δείχνουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση θα πρέπει να βρει άμεσα εναλλακτικό πλάνο για το πως θα μάθει να ζει χωρίς τον Μέσι, αρχής γενομένης από το σημερινό ματς με την Παραγουάη.

Άλλωστε ο τεράστιος Λουίς Μενότι το είχε πει μετά την προσωρινή απόσυρση του Μέσι. «Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή κινδυνεύει να μην πάει στην Ρωσία», είχε πει χαρακτηριστικά και αν οι εμφανίσεις της αλλά και τα τακτικά της λάθη συνεχιστούν τότε δεν θα αργήσει η ημέρα που ο «Ελ Φλάκο» θα δικαιωθεί.

 

Τελευταία Νέα