Ο 40αρης ίσον με δύο 20άρηδες

Ο 40αρης ίσον με δύο 20άρηδες

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παραφράζει το γνωστό τραγούδι και παρουσιάζει μια ενδεκάδα γνωστών ποδοσφαιριστών, που παρέμειναν στους αγωνιστικούς χώρους και μετά την ηλικία των 40.

Την ώρα που στην... κανονική ζωή ένας 30αρης μπορεί είτε να σπουδάζει, είτε να μην έχει δουλειά μένοντας ακόμα με τους γονείς του και γενικά να θεωρείται «μικρός», στον κόσμο του ποδοσφαίρου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν κάποιος ποδοσφαιριστής πατήσει τα πρώτα «άντα», τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη δύση της καριέρας του. Οι περισσότεροι παίκτες αποσύρονται γύρω στα 35, όμως υπάρχουν κι αυτοί που ξεπερνούν κάθε προσδοκία και παραμένουν στους αγωνιστικούς χώρους, ακόμη και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Οι περισσότεροι, που καταφέρνουν κάτι τέτοιο είναι τερματοφύλακες, αφού λόγω θέσης δεν παίζει ρόλο τόσο η φυσική κατάσταση, αλλά η εμπειρία και η τοποθέτηση. Γι’ αυτό και στην παρακάτω ενδεκάδα βρίσκονται τέσσερις γκολκίπερ.

Ροζέ Μιλά
Σε ηλικία 38 ετών, το 1990, οδήγησε το Καμερούν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα επίτευγμα, που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει καμία εθνική ομάδα από την Αφρική. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ροζέ Μιλά ήταν ήδη 42 ετών, όταν αγωνίστηκε στο Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, με το γκολ του απέναντι στην Ρωσία, είναι μέχρι και σήμερα ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο Καμερουνέζος επιθετικός κρέμασε τα παπούτσια του το 1996, σε ηλικία 44 ετών.

Πίτερ Σίλτον
Ένας από τους «θρύλους» της Αγγλίας στη θέση του τερματοφύλακα. Πάνω από 1300 συμμετοχές συνολικά σε επίσημα παιχνίδια, δύο κατακτήσεις κυπέλλου πρωταθλητριών, παρουσία σε δύο Euro (1980, 1988) και τρία Μουντιάλ (1982, 1986, 1990) ήταν μόνο μερικά από τα κατορθώματα του Πίτερ Σίλτον. Και από τη στιγμή που στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, που συμμετείχε, ήταν ήδη 33 ετών, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι πέρασε τα 40 μέσα στα γήπεδα. Ο Άγγλος γκολκίπερ έπαιξε μέχρι τα 48 (!) του, με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Λέιτον Όριεντ, τη σεζόν 1996-97.

Ντέιβιντ Σίμαν
Ο τερματοφύλακας που πήρε τη σκυτάλη από τον Πίτερ Σίλτον, κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Αγγλίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Συμμετείχε με τα «λιοντάρια» σε δύο Euro (1996, 2000) και δύο Μουντιάλ (1998, 2002). Σε συλλογικό επίπεδο, το όνομά του συνδέθηκε με την Άρσεναλ, με την οποία αγωνίστηκε 23 ολόκληρα χρόνια. Από τους «κανονιέρηδες» αποχώρησε το 2003, σε ηλικία 40 ετών, όμως ο Σίμαν αγωνίστηκε μία ακόμη σεζόν με την Μάντσεστερ Σίτι, πριν κρεμάσει τα γάντια του το 2004, στα 41 του.

Τέντι Σέριγχαμ
Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που με ένα γκολ και μία ασίστ στις καθυστερήσεις, χάρισε στους «μπέμπηδες» το Τσάμπιονς Λιγκ το 1999. Κι αν από την Γιουνάιτεντ αποχώρησε το 2001, σε ηλικία 35 ετών, ο Άγγλος επιθετικός συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τα 42 του. Τελευταία ομάδα στην καριέρα του ήταν η Κόλτσεστερ το 2007-2008, ενώ ο Σέριγχαμ κρατάει μέχρι σήμερα ένα ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ. Σε ηλικία 40 ετών και 268 ημερών, πέτυχε γκολ στην αναμέτρηση Γουέστ Χαμ-Έβερτον και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Πάολο Μαλντίνι
Ο ποδοσφαιριστής-σύμβολο της Μίλαν, που δεν αγωνίστηκε ποτέ σε καμία άλλη ομάδα στην καριέρα του. Σε 24 χρόνια στο Σαν Σίρο κατέκτησε 26 τρόπαια, μεταξύ των οποίων και πέντε κύπελλα πρωταθλητριών. Ο μεγάλος αρχηγός μπορεί από την εθνική Ιταλίας να αποσύρθηκε στα 34 του, όμως τη φανέλα της Μίλαν τη φόρεσε μέχρι το 2009, όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 41 ετών, ως ρέκορντμαν συμμετοχών στο Καμπιονάτο με 647.

Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Μπορεί να μη δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του κάποιος «μύθος» σαν αυτόν του Μαλντίνι, όμως και ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα ήταν από τις τεράστιες μορφές της Μίλαν για πάνω από 20 χρόνια, με κατακτήσεις 5 κυπέλλων πρωταθλητριών και δεκάδων άλλων τίτλων. Ο Ιταλός αμυντικός είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο το 2007, σε ηλικία 41 ετών και 25 ημερών. Μάλιστα, στο τελευταίο του ματς σκόραρε και μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ στο Καμπιονάτο.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ
Όταν σε ηλικία 31 ετών, το 2001, έφυγε από την Γιουβέντους (λόγω έλευσης Μπουφόν) και πήγε στην Φούλαμ, οι περισσότεροι πίστεψαν πως η καριέρα του Ολλανδού τερματοφύλακα έφτανε στη δύση της. Ο Φαν Ντερ Σαρ, όμως, τους διέψευσε όλους, αφού στα 35 του πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τις καλύτερες εμφανίσεις και κατακτώντας το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του (έπιασε το τελευταίο πέναλτι στον τελικό). Τη σεζόν 2008-09 κράτησε απαραβίαστη την εστία του για 1.311 λεπτά και την ίδια σεζόν (στα 39 του) αναδείχθηκε καλύτερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας. Ο Φαν Ντερ Σαρ αποχώρησε από τα γήπεδα το 2011, σε ηλικία 41 ετών.

Χαβιέ Ζανέτι
Τι κι αν δε γεννήθηκε στο Μιλάνο, αλλά στο Μπουένος Άιρες, ο Αργεντινός έγινε παίκτης-σύμβολο της Ίντερ. Προς τιμήν του, οι «νερατζούρι» απέσυραν τη φανέλα με το Νο4, την οποία φορούσε ο Χαβιέ Ζανέτι μέχρι την ηλικία των 41. Ο σημερινός αντιπρόεδρος της ομάδας αγωνίστηκε για 19 συνεχόμενα χρόνια (1995-2014) στην Ίντερ, κατακτώντας μεταξύ άλλων πέντε πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μετά τον Πάολο Μαλντίνι είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές στη Serie A, με 615.

Ράιαν Γκιγκς
Μέλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που σάρωσε τα πάντα για δύο δεκαετίες. Στα 24 χρόνια παρουσίας του στο Ολντ Τράφορντ, ο Ουαλός άσος κατέκτησε 35 (!) τρόπαια, μεταξύ αυτών 13 πρωταθλήματα και 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στις πρώτες 22 σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας στις 21 (μόνο την τελευταία του χρονιά δε βρήκε δίχτυα). Επίσης, είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (632) και πρώτος σε ασίστ (162). Για να φτάσει σε όλα αυτά τα επιτεύγματα, ο Ράιαν Γκιγκς έμεινε στα γήπεδα μέχρι την ηλικία των 41.

Γκάμπορ Κίραλι
Πρόκειται για τον έναν από τους δύο παίκτες της σχετικής λίστας, που είναι μέχρι σήμερα στα γήπεδα. Ο Ούγγρος τερματοφύλακας, με σήμα κατατεθέν του την γκρι φόρμα, είναι 40 ετών και έξι μηνών και αγωνίζεται στην ουγγρική Χάλαντας. Μάλιστα, στο περασμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στα γήπεδα της Γαλλίας, ο Κίραλι κατέρριψε το ρεκόρ του Λόταρ Ματέους, αφού αγωνίστηκε σε ηλικία 40 ετών και 75 ημερών και έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που έχει εμφανιστεί ποτέ σε Euro.

Φραντσέσκο Τότι
Ο «θρύλος» της Ρόμα, που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα (27 Σεπτεμβρίου) τα 40 του χρόνια. Δύο ημέρες αργότερα, αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτό και έβγαλε δύο ασίστ στο 4-0 των «τζιαλορόσι» επί της Άστρα Γκιουργκιού. Δύο ημέρες πριν τα 40α γενέθλιά του, ο εμβληματικός αρχηγός είχε σημειώσει 250ο γκολ του στο Καμπιονάτο, όπου είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών, ενώ είναι και τρίτος σε συμμετοχές (605). Ο Τότι, μάλιστα, κατέχει και το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, βρίσκοντας δίχτυα στο ματς Ρόμα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2014, σε ηλικία 38 ετών και 59 ημερών.

 

Τελευταία Νέα