Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

bet365

Ρόμα-Ιντερ το βράδυ της Κυριακής και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς αναρωτιέται ποια από τις δύο θα περάσει ένα βαρύ 15ήμερο.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να τύχει σε μια ομάδα, λένε, είναι να χάσει ένα ματς και να ακολουθεί διακοπή πρωταθλήματος. Και είναι το χειρότερο, γιατί δεν μπορεί να... διορθώσει άμεσα το άσχημο αποτέλεσμα αλλά είναι υποχρεωμένη να ζήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες με την απογοήτευση των οπαδών και την γκρίνια των ΜΜΕ, τα οποία απλά ξύνουν κι άλλο τις πληγές. Τζαλορόσι και Νερατζούρι, ή αλλιώς Λουτσιάνο Σπαλέτι και Φραν Ντε Μπουρ, είναι υποχρεωμένοι -τους αρέσει ή όχι- να ζήσουν με αυτή την πιθανότητα. Και γι' αυτό η αναμέτρηση του Olimpico το βράδυ της Κυριακής αποκτάει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.

«Στη Ρώμη δεν ζεις τίποτα στο φυσιολογικό βαθμό. Στα καλά η χαρά είναι διπλή, στα κακά η απογοήτευση είναι διπλή», έλεγε ο Σπαλέτι πριν το ματς με την Αστρα για το Europa League. Η Ρόμα έκανε αυτό που έπρεπε (4-0) κόντρα στους Ρουμάνους αλλά αυτό μάλλον δεν ενδιαφέρει και κανέναν. Για τους τιφόζι, ήταν -και λογικό είναι αυτό- πολύ πιο σημαντική η ήττα στο Τορίνο την περασμένη Κυριακή. Μια ήττα που άφησε τους Τζαλορόσι στο -5 από την κορυφή αλλά το βασικό είναι ότι άφησε ξανά τους οπαδούς με την αίσθηση ότι δεν αλλάζει κάτι...

«Παιχνίδια σαν κι αυτό με την Κάλιαρι (σ.σ. το 0-2 έγινε 2-2) έχουμε δει 1000 και το κακό είναι ότι σίγουρα θα δούμε άλλα 1000. Η Ρόμα, δυστυχώς, δεν μπορεί να χτίσει χαρακτήρα. Η Γιουβέντους, για παράδειγμα, έχει στο DNA της τη νίκη. Εμείς έχουμε τις αυτοκτονίες. Ακόμη κι αν όλα αλλάζουν στην ομάδα, βλέπουμε τα ίδια πράγματα», είπε για παράδειγμα ο Νταβίντ Ρόσι, ένας από τους παραγωγούς του Roma Radio, του επίσημου ραδιοφωνικού σταθμού των Τζαλορόσι, μετά την ισοπαλία στη Σαρδηνία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής.

Αυτό, η νοοτροπία δηλαδή, είναι ένα πολύ σοβαρό, ενδεχομένως το σοβαρότερο, θέμα της Ρόμα διαχρονικά αλλά δεν θα διορθωθεί όσο δεν φτιάχνουν τα πράγματα αγωνιστικά. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν προβλήματα παντού... Αυτό, άλλωστε, το παραδέχθηκε και ο Σπαλέτι, όταν έλεγε μετά το 3-1 από την Τορίνο ότι «από εδώ και πέρα κρινόμαστε όλοι και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι». Η Ρόμα παραμένει μια ομάδα με άμυνα στην οποία δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει δεχθεί 8 γκολ σε 6 ματς πρωταθλήματος και συνολικά 13 σε 10 επίσημα ματς φέτος. Δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν, όπως για παράδειγμα ο τραυματισμός του Ρούντιγκερ ή αυτός του Μάριο Ρουί που αναγκαστικά αλλάζει θέση στον Μπρούνο Πέρες, αλλά αν αναγκάζεσαι να πας στις δικαιολογίες, μάλλον κάτι πάει στραβά.

Πρόβλημα υπάρχει και στο κέντρο, όπου ο Ντε Ρόσι κάνει τραγικά πράγματα και ο Ναϊνγκολάν δείχνει κουρασμένος, με συνέπεια η Ρόμα να περιμένει να κάνει τη διαφορά ο Στρούτμαν, ο οποίος προέρχεται από δύο εφιαλτικά χρόνια με τους συνεχείς τραυματισμούς και δεν μπορεί να πάρει ανάσες τώρα αφού αναγκάζεται να παίζει συνεχώς. Οπως συνεχώς παίζει και ο Τζέκο, ο οποίος σκοράρει μόνο στο Olimpico. Εκτός Ρώμης, το τελευταίο του γκολ είναι τον περασμένο Μάρτιο και έτσι δουλειά δεν γίνεται... Οπως δεν γίνεται ο Σπαλέτι να πρέπει πάντα να απολογείται σε όλους, ακόμη και στην Ιλάρι Μπλάζι δηλαδή, για το πώς διαχειρίζεται τον Τότι. Βασικά, μπορεί να πει κάποιος ότι είναι πρόβλημα για την Ρόμα ακόμη και το γεγονός ότι ο αρχηγός στα 40 του μοιάζει απαραίτητος. Και αυτό το είπε και ο Στρούτμαν, λέγοντας πως «με τον Φραντσέσκο στον αγωνιστικό χώρο έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Αυτή την αυτοπεποίθηση, η Ιντερ πίστευε ότι θα την έπαιρνε μετά τη νίκη επί της Γιουβέντους. Πριν το derby d' Italia γράφαμε ότι είναι τραγικό να κρίνεται το μέλλον του Φρανκ Ντε Μπουρ μόλις στην 4η αγωνιστική. Τραγικό είναι να κρίνεται και στην 7η αλλά έτσι ήταν η Ιταλία και (δυστυχώς) δεν αλλάζει στο 2016... Οι Νερατζούρι νίκησαν τους Μπιανκονέρι, πήραν το τρίποντο και στο Εμπολι λίγες μέρες μετά αλλά όσο γρήγορα ήρθε ο ενθουσιασμός στο Μιλάνο, άλλο τόσο ήρθε και η προσγείωση. Εντός και εκτός Ιταλίας...

Το 1-1 με την Μπολόνια έγινε δεκτό από τον Ντε Μπουρ με τη διαπίστωση ότι η ομάδα «χάρισε» το πρώτο ημίχρονο. Το 3-1 από την Σπάρτα Πράγας, που σημαίνει 0/2 στο Europa League και κίνδυνος πρόωρου αποκλεισμού, έγινε δεκτό με τη διαπίστωση ότι «παίζουμε σαν ερασιτέχνες». Το θέμα, βασικά, δεν είναι τόσο το αν η Ιντερ έπαιξε όντως ερασιτεχνικά όσο το αν σκέφτεται έτσι... Μία νίκη επί της Γιούβε, ειδικά με ανατροπή, είναι λογικό να ενθουσιάσει τους πάντες. Δεν μπορεί, όμως, να είναι και αυτοσκοπός γιατί πολύ απλά, τη διαφορά κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν θα την κάνει για την Ιντερ το να πάρει ένα, δύο ή τρία ντέρμπι αλλά το να αντιμετωπίζει με τη σοβαρότητα ενός ντέρμπι τα παιχνίδια με τις μικρές ομάδες. Αυτό, για παράδειγμα, κάνει διαχρονικά η Γιουβέντους. Και αυτό θα πρέπει να μάθουν να κάνουν και οι Μιλανέζοι.

Προς το παρόν, προσπαθούν να μάθουν να παίζουν στο 4-2-3-1 όπως θέλει ο προπονητής τους και ο άνθρωπος-κλειδί μοιάζει να είναι ο Καντρέβα. Αυτός έχει κάνει τις περισσότερες σέντρες, αυτός έχει πάρει τις περισσότερες πρωτοβουλίες, αυτός έχει καταφέρει προς το παρόν να συνεργαστεί καλύτερα με τον Ικάρντι. Ο οποίος Ικάρντι είναι ο ένας από τους μόλις δύο, ο άλλος είναι ο Πέρισιτς, που έχει σκοράρει μέχρι στιγμής στη Serie A. Προφανώς και είναι πολύ καλό για μια ομάδα να σκοράρει σταθερά ο φορ της αλλά δεν μπορεί να σκοράρει μόνο αυτός.

Η λογική λέει ότι με την πάροδο του χρόνου ο Ντε Μπουρ θα βρει κι άλλες λύσεις αφού θα μπει σταδιακά στην ομάδα ο Γκαμπιγκόλ ενώ γκολ θα πρέπει να έρθουν και από τον Καντρέβα ή κάποιον χαφ. «Είναι δύσκολο, από την αρχή ήταν δύσκολο και το ήξερα όταν αναλάμβανα αυτή την πρόκληση», είπε πριν λίγες μέρες ο Ολλανδός, ο οποίος αναγκάζεται να δουλεύει με δύο διαφορετικές ομάδες: Μία για τη Serie A, μία για το Europa League λόγω των παικτών που δεν έχουν δηλωθεί εξαιτίας του Financial Fair Play.

Οπως και να έχει, εύκολο ή δύσκολο, η νίκη την Κυριακή είναι το μόνο που σκέφτονται και οι δύο πλευρές. Τόσο για να περάσουν 15 ήρεμες μέρες μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος και να αποφύγουν το βαρύ κλίμα και την συνεχή κριτική, όσο και για να μην χάσουν από νωρίς την επαφή με τις πρώτες δύο θέσεις. Εκεί, όπου οι Γιουβέντους και Νάπολι δείχνουν διατεθειμένες -κι ας μην είναι ακόμη στο 100%- να πατήσουν γκάζι από νωρίς, αναγκάζοντας ήδη τις ιταλικές εφημερίδες να αρχίσουν να μπαίνουν σε κλίμα pre-game για το ραντεβού της 29ης Οκτωβρίου στο Τορίνο. Ας τους αποδείξουν Ρωμαίοι και Μιλανέζοι ότι βιάζονται γιατί υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές...

 

Τελευταία Νέα