Ντόρτμουντ: Ελεγχόμενη αναρχία

Ντόρτμουντ: Ελεγχόμενη αναρχία

Gazzetta team
Ντόρτμουντ: Ελεγχόμενη αναρχία

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για την εκπληκτική Μπορούσια, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τον Αύγουστο του 2015 η Ντόρτμουντ είχε διαλύσει με 4-0 την Γκλάντμπαχ στο ντεμπούτο του Τόμας Τούχελ στον πάγκο. Κανένας προπονητής της Μπορούσια δεν είχε κάνει καλύτερο ξεκίνημα. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και το δεύτερο 4-0 επί της Ίνγκολσταντ, ακολούθησε το 3-1 επί της Χέρτα, το 4-2 επί του Αννόβερου και το 3-0 επί της Λεβερκούζεν.

Φέτος, το ξεκίνημα ήταν πιο μαζεμένο. Χρειάστηκε, μάλιστα, μία ήττα για να βρουν οι Βεστφαλοί το «κουμπί» τους. Το ματς με την Λειψία, λοιπόν, «ήταν παιχνίδι-κλειδί», σύμφωνα με τον Σμέλτσερ. «Μάθαμε τι μπορεί να συμβεί, αν δεν κρατήσουμε σωστά τις γραμμές και δεν βρούμε χώρους». Η ήττα στο τέλος βρήκε τον Τούχελ να ξέρει ήδη τι έκαναν οι παίκτες του λάθος και τι έπρεπε να διορθώσει.

Και ξαφνικά, ήρθε το μπαμ. Το 6-0 επί της Λέγκια δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Ντόρτμουντ στο Champions League, αλλά και η μεγαλύτερη σε ντεμπούτο προπονητή στη διοργάνωση. Ο Τούχελ κατάφερε πολύ γρήγορα να γράψει και πάλι ιστορία. Μέσα σε μία εβδομάδα η Μπορούσια σκόραρε 17 γκολ, επίδοση που είχε πετύχει ξανά μόλις μία φορά στην ιστορία της το 1982 (με το 11-1 επί της Καρλσρούης να συμπεριλαμβάνεται) και είναι ξανά το νούμερο ένα θέμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Βεστφαλοί πέτυχαν τουλάχιστον 5 γκολ σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ η τελευταία φορά που είχαν πετύχει 11 γκολ σε 2 σερί ματς στην Bundesliga ήταν τον Μάρτιο του 1996. Και όλα αυτά με ροτέσιον και τους Σίρλε και Ρόις εκτός! «Δεν έχει σημασία ποιος παίζει αυτή τη στιγμή. Η ομάδα πηγαίνει τέλεια», είπε Μπούρκι, που ήταν εκπληκτικός με τη Βόλφσμπουργκ. Το ποδόσφαιρο έχει πολλά παράδοξα και ο Ελβετός είναι ένα καλό παράδειγμα. Σε ματς που η Ντόρτμουντ κέρδισε με 5-1 ο τερματοφύλακας ήταν ο MVP της!

Η Μπορούσια του Τούχελ δείχνει μία «μαθηματική αναρχία» στην επίθεση, που μπορεί να τρομάξει οποιονδήποτε αντίπαλο. Υπάρχει η ελευθερία και το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν χώροι. Και αυτό ο Γερμανός το διδάσκει πολύ καλά στο νεανικό του ρόστερ. Η γραμμή, όμως, ανάμεσα στο χάος και στην «εσκεμμένη αναρχία» είναι πολύ λεπτή. Όσο απόλαυση είναι να βλέπεις επιθετικά την Ντόρτμουντ, τόσο προβλημάτισε αμυντικά στο πρώτο μεγάλο τεστ των τελευταίων ημερών.

Δεν στοίχισαν, όμως, και δίνουν τον χρόνο στον Τούχελ να δουλέψει πάνω σε αυτές τις αδυναμίες. «Το παιχνίδι ήταν για ώρα ισορροπημένο και υποφέραμε. Η Βόλφσμπουργκ έπαιζε εντός έδρας και μας πίεσε πολύ. Είναι πολύ δύσκολο οι επιθετικογενείς παίκτες να μπορέσουν να κλείσουν όλους τους διαδρόμους. Έτσι, μας έκαναν πολλές καθαρές ευκαιρίες», τόνισε ο προπονητής των Βεστφαλών. «Πήραμε, όμως, μία καθαρή νίκη και αυτό θα μας βοηθήσει τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στην Ντόρτμουντ είναι το απρόβλεπτο. Αυτά τα 17 γκολ τα πέτυχαν 12 παίκτες, ενώ συνολικά στη σεζόν οι σκόρερς είναι 14! Ο Ομπαμεγιάνγκ βρήκε τον αγαπημένο του αντίπαλο και πέτυχε τα πρώτα του εκτός έδρας γκολ μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πίσεκ σκόραρε για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2014, ενώ σεφτέ στην Bundesliga έκανε και ο Ντεμπελέ. «25 με 28 παίκτες του ρόστερ μπορούν να παίξουν με την ίδια ποιότητα», θα πει ο Κάστρο, που ήρθε από τον πάγκο να κάνει και πάλι τη διαφορά και δείχνει ότι φέτος θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους.

«Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Θα είναι δύσκολο να προηγηθούμε από νωρίς σε όλα τα παιχνίδια και τότε θα χρειαστούμε την υποστήριξή τους», τόνισε ο Σμέλτσερ, που αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: η Μπορούσια είναι και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Η ευφορία υπάρχει, όμως κανένας δεν πετάει στα σύννεφα. «Θα υπάρξουν και ματς, τα οποία θα κερδίσουμε με 1-0, 2-0», είπε Κάστρο. Ούτε καν λόγος, βέβαια, για ήττα...

«Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να πείσουμε τους παίκτες ότι μπορούν να κερδίσουν απέναντι και πολύ δυνατούς αντιπάλους», είπε ο CEO Βάτκσε, που προειδοποίησε για ακόμη μία φορά: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα». Από την πρώτη του μέρα στο τιμόνι της Ντόρτμουντ ο Τούχελ ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει. «Το ρίσκο, όμως, σε ανταμείβει», όπως είχε ξαναπεί πριν από λίγες εβδομάδες.

Το στοίχημα παραμένει το ίδιο: η σταθερότητα και εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούχελ μία είναι η δουλειά του, να «μετατοπίσει τα όρια». Και το κάνει συνεχώς. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσο μπορεί να συνεχίζει να παίζει στο μάξιμουμ. Το θετικό είναι ότι, πλέον, έχει πολύ μεγάλο βάθος. Αν ο Τούχελ καταφέρει φέτος οι παίκτες του να αποκτήσουν αυτό που είχε ονομάσει «ατμόσφαιρα μεγαλείου», τότε από την επόμενη σεζόν θα μπορεί να ονειρεύεται πολλά περισσότερα. Μέχρι τότε, η Μπορούσια παραμένει ένα «εργοτάξιο», γεμάτο φωνές, διορθώσεις και όραμα.

Το επόμενο παιχνίδι έρχεται το βράδυ της Παρασκευής (23/09) με την Φράιμπουργκ. Εκεί, η Ντόρτμουντ μπορεί να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ στο μονοπάτι του μεγαλείου, καθώς αν δεν χάσει, θα έχει φτάσει τα 24 συνεχόμενα εντός έδρας ματς χωρίς ήττα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία της...

 

Τελευταία Νέα