Ρεκόρ ναι, πρωτάθλημα όχι

Ρεκόρ ναι, πρωτάθλημα όχι

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει τι έκαναν στην πρώτη τους σεζόν με τη νέα τους ομάδα, οι ποδοσφαιριστές που τα τελευταία 20 χρόνια είχαν πραγματοποιήσει παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ.

Τελευταία φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάκτησε το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν το 2013. Μετά από τρία χρόνια «ανομβρίας» στην Πρέμιερ Λιγκ, η διοίκηση των «μπέμπηδων» αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι να αποδείξει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο πως ήρθε η ώρα η ομάδα να επιστρέψει στην κορυφή της Αγγλίας (αρχικά) και της Ευρώπης. Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον «Μίδα» των τίτλων, Ζοσέ Μουρίνιο, ακολούθησε ο γεννημένος νικητής, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (με την κατάκτηση 13 εγχώριων πρωταθλημάτων).

Η μεταγραφή, όμως, που έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια δεν ήταν άλλη από αυτή του Πολ Πογκμπά από την Γιουβέντους. Τα 105 εκατομμύρια ευρώ, που δαπάνησε η Γιουνάιτεντ για να αποκτήσει τον Γάλλο χαφ αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σίγουρα οι «κόκκινοι διάβολοι» περιμένουν από το νέο τους απόκτημα να τους οδηγήσει... χθες στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως θέλει και κάθε σύλλογος που «τινάζει την μπάνκα στον άερα». Τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιήθηκαν εννέα μεταγραφικά ρεκόρ (χωρίς αυτό του Πογκμπά), όμως μόλις σε μία περίπτωση η ομάδα που το έκανε, έφτασε και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την ίδια σεζόν.

Άλαν Σίρερ (Νιούκαστλ - 1996)
Την πιο ακριβή μεταγραφή – τότε – στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχε πραγματοποιήσει η Νιούκαστλ, η οποία με τα 15 εκατομμύρια λίρες που έδωσε στην Μπλάκμπερν κέρδισε στο... νήμα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποσπώντας την υπογραφή του Άγγλου επιθετικού. Οι «κόκκινοι διάβολοι», ωστόσο, τα κατάφεραν και χωρίς τον Σίρερ στη σύνθεσή τους, κατακτώντας την Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 1996-97, με την Νιούκαστλ να τερματίζει στη 2η θέση.

Ρονάλντο (Ίντερ - 1997)
Μετά από μία απίθανη σεζόν με την Μπαρτσελόνα, το «φαινόμενο» πήρε μεταγραφή για την Ίντερ. Το ποσό-ρεκόρ των 28 εκατομμυρίων ευρώ δαπάνησαν οι «νερατζούρι» για να αποκτήσουν τον Βραζιλιάνο επιθετικό, όμως στην πρώτη σεζόν του Ρονάλντο στη Serie A, η Ίντερ τερμάτισε στη 2η θέση, πίσω από την Γιουβέντους.

Ντενίλσον (Μπέτις - 1998)
Για όποιον δεν το θυμάται, το καλοκαίρι του ’98, η ακριβότερη μεταγραφή του ποδοσφαίρου - μέχρι τότε – πραγματοποιήθηκε από την Μπέτις (!) για χάρη του Ντενίλσον. Η ισπανική ομάδα έδωσε 31,5 εκατομμύρια ευρώ στην Σάο Πάολο για το βιρτουόζο Βραζιλιάνο χαφ, όμως δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο. Στην πρώτη σεζόν του Ντενίλσον στη La Liga, η Μπέτις τερμάτισε στην 11η θέση, χωρίς να καταφέρει καν να βγει στην Ευρώπη. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μπαρτσελόνα.

Κριστιάν Βιέρι (Ίντερ – 1999)
Ήταν η εποχή που ο Μάσιμο Μοράτι ξόδευε πακτωλό χρημάτων για να δει την Ίντερ στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου. Παρά το νέο μεταγραφικό ρεκόρ, με τα 45 εκατομμύρια ευρώ στην Λάτσιο για την απόκτηση του Κριστιάν Βιέρι, οι «νερατζούρι» ούτε τότε τα κατάφεραν, αφού τη σεζόν 1999-00 τερμάτισαν μόλις στην 4η θέση, πίσω από Λάτσιο (πρωταθλήτρια), Γιουβέντους και Μίλαν.

Ερνάν Κρέσπο (Λάτσιο – 2000)
Μετά την κατάκτηση της Serie A, η πρωταθλήτρια Λάτσιο αποφάσισε να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή, δίνοντας 55 εκατομμύρια ευρώ στην Πάρμα. Το παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ (κράτησε για λίγο) δε στάθηκε αρκετό στους «λατσιάλι» για να κατακτήσουν για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο, καθώς τερμάτισαν στην 3η θέση. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρόμα και δεύτερη ήταν η Γιουβέντους.

Λουίς Φίγκο (Ρεάλ Μαδρίτης – 2000)
Το ρεκόρ του Κρέσπο κράτησε μόλις δύο εβδομάδες, αφού το καλοκαίρι του 2000 η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα. 62 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος της μεταγραφής, με τον Πορτογάλο μέσο να βγάζει... τα λεφτά του από την πρώτη κιόλας σεζόν, καθώς η «βασίλισσα» κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2001.

Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης – 2001)
Ήταν η εποχή των “galacticos”, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να δαπανά δεκάδες εκατομμύρια και να φέρνει στο Μπερναμπέου του κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Το ποσό-ρεκόρ για την εποχή, ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε η Ρεάλ Μαδρίτης στην Γιουβέντους και απέκτησε τον Ζινεντίν Ζιντάν. Η έλευση, όμως, του Γάλλου δε στάθηκε αρκετή στους Μαδριλένους να κατακτήσουν το ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς τερμάτισαν στην 3η θέση, πίσω από Βαλένθια και Λα Κορούνια. Πάντως, ο «Ζιζού» ήταν αυτός που χάρισε το Τσάμπιονς Λιγκ στη «βασίλισσα» την ίδια σεζόν.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης – 2009)
Η εποχή των “galacticos 2’’ μπορεί να ξεκίνησε τυπικά με τον Κακά, όμως το πραγματικό «μπαμ» έγινε με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στα 94 εκατομμύρια ευρώ σταμάτησε το... κοντέρ, προκειμένου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δώσει το ΟΚ για παραχώρηση του Πορτογάλου άσου. Και μπορεί ο CR7 να μην έβγαλε τα λεφτά του από την πρώτη σεζόν, καθώς η «βασίλισσα» τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος, όμως στη συνέχεια έκανε «απόσβεση» και με το παραπάνω.

Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης – 2013)
Ο Ουαλός ήταν ο ποδοσφαιριστής, που κατείχε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής στη ιστορία του ποδοσφαίρου, πριν το σπάσει αυτή του Πολ Πογκμπά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 100 εκατομμύρια ευρώ είχε δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης στην Τότεναμ, ώστε να κάνει δικό της τον Μπέιλ, όμως στην πρώτη σεζόν του Ουαλού στο Μπερναμπέου η «βασίλισσα» τερμάτισε στην 3η θέση της La Liga, πίσω από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, την ίδια σεζόν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Τελευταία Νέα