Θα έχει συνέχεια το θαύμα της Λέστερ; (poll)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Θα έχει συνέχεια το θαύμα της Λέστερ; (poll)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον βασικό παράγοντα στη μετάβαση της Λέστερ και το δύσκολο παράδειγμα της Σαουθάμπτον που ίσως κληθούν να ακολουθήσουν οι «Αλεπούδες».

«Αν ήμουν ο Μαχρέζ, θα έφευγα από τη Λέστερ». Ο μέσος της Στόουκ Σίτι, Τσάρλι Άνταμ, έδωσε στον ραδιοφωνικό αέρα του BBC τη δική του εκδοχή για το πως είναι πιθανόν να σκέφτεται ο Αλγερινός μάγος της Λέστερ, ο οποίος αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της σεζόν από τους συναδέλφους του στην Premier League. Ο Τσάρλι Άνταμ δήλωσε και κάτι άλλο: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Ήταν μια σεζόν που δεν επαναλαμβάνεται. Αν τερματίσουν στην πρώτη δεκάδα θα είναι εξαιρετικό επίτευγμα γι' αυτούς».

Ήταν από την πρώτη μέρα μετά τον τίτλο κατανοητό σε όλους πως το να συνεχίσουν για δεύτερη χρονιά την εκπληκτική πορεία της περσινής Premier League θα ήταν πιο δύσκολο από την ίδια την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι πρωταγωνιστές έγιναν περιζήτητοι, μαζί κι εκείνοι που τους έφεραν. Όχι ο «δεμένος» Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά ο Στιβ Γουόλς και το επιτελείο του.

Ο Μπεν Ρίγκλσγουορθ, επικεφαλής τεχνικού σκάουτινγκ, ο οποίος πήγε στον Γουόλς τους φακέλους των Μαχρέζ, Βάρντι και Καντέ, έφυγε για την Άρσεναλ ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ ο προκάτοχός του είχε αποχωρήσει ακολουθώντας το δρομολόγιο για Λονδίνο, αλλά με προορισμό την Τότεναμ. Οι «Αλεπούδες» κατάφεραν να κρατήσουν το «μυαλό» της επιχείρησης, τον ίδιο τον Γουόλς, τον super scout, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Άγγλοι. Σύμφωνα με το Skysports αρνήθηκαν την προσέγγιση της Έβερτον, ωστόσο η τοπική Leicester Mercury πιστεύει πως αν η πολιορκία συνεχιστεί, είναι πιθανόν την επόμενη χρονιά η ομάδα να πορευτεί χωρίς τον 51χρονο. Κυρίως από τη στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος Φαρχάντ Μοσίρι τον θέλει στα «ζαχαρωτά» ως τεχνικό διευθυντή, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τον Μόντσι της Σεβίλλης. Σύμφωνα με την Telegraph, ο ίδιος δείχνει θετικός να μπει σε κουβέντες με την Έβερτον με βάση το ρόλο που θα έχει και το πρότζεκτ που έχουν στο μυαλό τους στη μπλε μεριά του Λίβερπουλ.

Όσον αφορά το έμψυχο υλικό, το πρώτο μεγάλο πλήγμα ήταν ο Ενγκολό Καντέ. Με το αζημίωτο φυσικά, όμως ο Γάλλος αποτέλεσε πιθανότατα τον πιο βασικό συντελεστή για το εντός γηπέδου πρότζεκτ των Αλεπούδων, στηρίζοντας πάνω του πολλά από τα στοιχεία που η ομάδα έβγαλε μέσα στη χρονιά. Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής του ρόστερ και εκείνος που άλλαζε ανά πάσα στιγμή τον ρου ενός αγώνα, είτε με ατομική ενέργεια είτε εκμεταλλευόμενος τον Βάρντι, δείχνει ότι θα είναι ο επόμενος. Καθαρά λογιστικά, το κέρδος είναι τεράστιο. Ο Αλγερινός κόστισε μόλις 350.000 λίρες και τα ποσά που ακούγονται για την απόκτησή του είναι πάνω από 30 εκατομμύρια. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα φαίνεται ότι είναι εκείνος που έχει μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι της απόκτησής του.

Οι «Αλεπούδες» επένδυσαν στον μεγαλύτερο ηλικιακά πρωταγωνιστή τους. Ο 29χρονος Βάρντι έχει λαμβάνειν πλέον 100.000 λίρες την εβδομάδα και σύμφωνα με τον Τόνι Έβανς του ESPN οι ισορροπίες έχουν ήδη διαταραχθεί στους κόλπους του συλλόγου, καθώς αρκετοί από τους βασικούς συντελεστές του πρωταθλήματος αισθάνονται ότι θα έπρεπε να έχουν πάρει περισσότερα, μιας και τα μπόνους δεν ήταν αρκετά για να χρυσώσουν το χάπι των συμβολαίων. Κανείς, όταν υπέγραφε, δεν είχε στο μυαλό του ότι το καλοκαίρι του 2016 θα ήταν πρωταθλητής της Premier League. Παράλληλα, η Λέστερ δείχνει να παίζει με το χρόνο για τις ανανεώσεις των συμβολαίων, αφού περιμένει να δει το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Ντάνι Ντρίνκγουότερ ήταν εκείνος που βγήκε δημόσια μπροστά και μίλησε για την επιθυμία του να ανανεώσει, καλώντας τους διοικούντες να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα τα συμβόλαια του Σίμπσον και του Μόργκαν λήγουν σε 12 μήνες και στα μέσα της χρονιάς θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με όποιο σύλλογο θέλουν. Είναι αναντικατάστατοι; Σίγουρα όχι. Με τον πρώτο να κλείνει μέσα στη σεζόν τα 30 και τον δεύτερο τα 33, είναι δεδομένο πως η οικονομική υπέρβαση έχει τα ρίσκα της. Όμως αυτοί στήριξαν τον άθλο του τίτλου και αν οι ισορροπίες έχουν ήδη διαταραχθεί, η μαγιά δείχνει να αλλάζει από πολύ νωρίς.

Η εικόνα μιας ομάδας δεν είναι μόνο ψυχροί αριθμοί και moneyball. Δεν είναι τυχαίο πως στην επίσκεψή μας στο King Power Stadium όλοι μιλούσαν για τον χαρακτήρα του Κλαούντιο Ρανιέρι και το πως, καταφέρνοντας να δημιουργήσει το εκπληκτικό κλίμα στα αποδυτήρια και να προστατέψει τους ποδοσφαιριστές από την πίεση. Το ομαδικό πνεύμα και η περιπέτεια που ζούσαν όλοι μαζί ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τους έκαναν να αντέξουν στην πίεση, προφανώς σε συνδυασμό με όλη τη δουλειά από τον Ρανιέρι και το τιμ του στην τακτική, την φυσική κατάσταση και σε τομείς της επιστήμης του αθλητισμού. Σε περίπτωση που ο πυρήνας σπάσει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πως θα επηρεάσει την ομαδική απόδοση.

Το πρώτο βασικό είναι ο Ιταλός να δουλέψει ξανά με τον Στιβ Γουόλς. Για να πετύχουν μια διαχείριση αντίστοιχη με της Σαουθάμπτον, η οποία τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να πουλά και να αντικαθιστά συνεχίζοντας αρμονικά την εξέλιξή της, ο 51χρονος head of recruitment είναι σημαντικότερος από κάθε μονάδα. Όμως ακόμα κι έτσι, είναι προφανώς αβέβαιο το αν ο Μεντί θα έχει ανάλογη συμβολή με τον Καντέ, ή αν ο Μούσα με την ταχύτητά του θα καλύψει μια πιθανή παραχώρηση του Μαχρέζ. Δεδομένα, οι επιλογές γίνονται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τόσο όσον αφορά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, όσο και τα στοιχεία του χαρακτήρα των παικτών. Τα ύδατα όμως είναι αχαρτογράφητα και το παράδειγμα των «Αγίων» μοναδικό. Θα καταφέρει η Λέστερ να το ακολουθήσει;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.