Οι συμβουλές που έδωσε το Euro στον Βενγκέρ

Οι συμβουλές που έδωσε το Euro στον Βενγκέρ

Gazzetta team
Οι συμβουλές που έδωσε το Euro στον Βενγκέρ

bet365

Οι παίκτες της Αρσεναλ έπαιξαν καλά στο Euro 2016 και έδωσαν στον Αρσέν Βενγκέρ τροφή για σκέψη. Ο Felix Keith εξηγεί γιατί.

Η Αρσεναλ είχε ένα πολύ καλό Euro. Ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος δούλευε σαν pundit στη γαλλική τηλεόραση αυτό το διάστημα, είδε την αποτελεσματικότητα των παικτών του δίπλα σε άλλους συμπαίκτες και σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μόνο οι παίκτες των Ρεάλ και Ατλέτικο ήταν μέσα σε περισσότερα γκολ από αυτούς της Αρσεναλ, οι οποίοι ήταν σε πολλές Εθνικές. Ο Βενγκέρ θα είναι περήφανος, όμως οι εμφανίσεις τους τους έβαλαν τακτικά αινίγματα σε μια χρονιά που έχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση αφού έχει μείνει χωρίς πρωτάθλημα από το 2004 και που ίσως είναι η τελευταία του στο κλαμπ. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ στην Γαλλία ήταν ο Ααρον Ράμσεϊ, ο οποίος είχε την ευθύνη να οργανώνει επιθέσεις και αποδείχθηκε πολύ καλύτερος όταν είχε ελευθερία στο κέντρο. Στην Ουαλία είχε δύο αμυντικά χαφ πίσω του και έπιασε εξαιρετική φόρμα.

Aaron Ramsey

Η τακτική πειθαρχία των Τζο Αλεν και Τζο Λέντλεϊ επέτρεπαν στον Ράμσεϊ να βρίσκει χώρους ανάμεσα στις γραμμές και να απειλεί την αντίπαλη αμυντική 4άδα και τελείωσε το τουρνουά με 4 ασίστ. Χωρίς τη δική του ενέργεια και τα στημένα του, η Ουαλία δεν τα κατάφερε στα ημιτελικά και ηττήθηκε 2-0 από την Πορτογαλία. Ηταν ο Ράμσεϊ και όχι ο Γκάρεθ Μπέιλ ο πιο σημαντικός παίκτης στην ομάδα του Κρις Κόλεμαν. Ο Ράμσεϊ στα καλύτερά του, όπως ήταν τη σεζόν 2013-14 με 16 γκολ σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της Αρσεναλ. Ομως με τόσους μέσους στον άξονα, θα παραδειγματιστεί από αυτό που είδε και θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με τον Ουαλό;

Aaron Ramsey

Η απόφαση του Βενγκέρ έχει να κάνει με την τελευταία του μεταγραφή, τον Γκρανίτ Τσάκα, ο οποίος ήταν εξαιρετικός με την Ελβετία. Βάζοντας δύμανη σε κάθε μονομαχία και όντας ψύχραιμος και ακριβής με την μπάλα, ο Βενγκέρ είδε ξανά τα πράγματα για τα οποία τον έκανε το τρίτο του πιο ακριβό deal μετά τους Μεσούτ Οζίλ και Αλέξις Σάντσες. Ο Τσάκα είναι ο χαφ που δαγκώνει χωρίς να χάνει σε ποιότητα. Ποτέ δεν έμεινε μακριά από τα τάκλιν και τελείωσε το Euro με 366 πάσες και είναι 5ος στη σχετική λίστα παρότι έπαιξε μόλις σε 4 αγώνες στο τουρνουά και είχε ποσοστό 89%. Δεδομένου ότι οι εμφανίσεις του στην Γαλλία δικαιολογούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του, φαίνεται ότι ο Ελβετός ball-winning-midfielder θα είναι βασικός τη σεζόν που έρχεται.

Granit Xhaka

Οταν είναι υγιής, ο Βενγκέρ πάντα στηρίζεται στο ταλέντο του Τζακ Γουίλσιρ. Ο 24χρονος δεν κατάφερε να ξεχωρίσει στην Εθνική Αγγλίας, στην οποία έπαιξε συνολικά 90 λεπτά. Μαζί με τους Φράνσις Κοκλέν, Μοχάμεντ Ελνένι, Σάντι Καθόρλα, η θέση του στην 11άδα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρη. Αν και ο Ράμσεϊ έπαιζε σε ένα διαφορετικό σύστημα και ήταν μέλος μιας ομάδας με εντελώς διαφορετική δυναμική θα είναι αποτυχία για τον Βενγκέρ να μην εκμεταλλευτεί την αναγέννησή του.

Ο Οζίλ, δημιουργός 144 ευκαιριών πέρυσι στην Premier League θα είναι σίγουρα ο παίκτης-κλειδί και δίνει στον Ράμσεϊ ένα διαφορετικό στιλ δημιουργίας, με λιγότερες βαθιές μπαλιές αλλά περισσότερες κούρσες στην αντίπαλη περιοχή. Το Euro έδειξε έδειξε μια συνέχεια στη μόδα που θέλει τις ομάδες να παραχωρούν την κατοχή και με το να βάλει τον Ράμσεϊ στην καρδιά της ομάδας θα έχει ένα έξτρα βέλος στη φαρέτρα του.

Στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν η Αρσεναλ είχε έλλειψη από αμυντικούς μέσους. Η εμφάνιση του Κοκλέν και οι μεταγραφές των Ελνένι και Τσάκα δίνουν στον Βενγκέρ τη δυνατότητα να παίξει με δύο αμυντικογενείς μέσους το 4-2-3-1 με τον Τσάκα δίπλα σε έναν εκ των Ελνένι, Γουίλσιρ, Καθόρλα και τον Ράμσεϊ να είναι πιο μπροσά με τους Οζίλ και Σάντσες.

Ομως δεν είναι τόσο απλό. Ενας ακόμα παίκτης της Αρσεναλ τα πήγε εξαιρετικά στο Euro και μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού. Ο Ολιβιέ Ζιρολύ βοήθησε την Γαλλία να φτάσει στον τελικό, πέτυχε 3 γκολ, ήταν όλο και πιο βελτιωμένος όσο η ομάδα του προχωρούσε και έδωσε 2 ασίστ στον πρώτο σκόρερ του τουρνουά, Αντουάν Γκριζμάν. Ο αριστεροπόδαρος άσος παίζει μόνος στην επίθεση της Αρσεναλ κρατώντας μπάλα και δίνοντας στους εξτρέμ όμως βλέποντας τι μπορεί να κάνει έχοντας δίπλα του έναν παίκτη σαν τον Γκριζμάν πρέπει να κάνει τον Βενγκέρ να προσπαθήσει να τον εκμεταλλευτεί καλύτερα.

Ο 29χρονος, όπως εκείνοι που βλέπουν συχνά την Αρσεναλ μπορούν να παρατηρήσουν, μπορεί να γίνει εύκολα απογοητευτικός. Εχει πετύχει 57 γκολ για τους Gunners έχοντας μέσο όρο 0.42 ανα αγώνα, όμως έχοντας πίσω του παίκτες σαν τον Οζίλ οι φάσεις οι οποίες μένουν στη μνήμη είναι εκείνες που αποτυγχάνει να σκοράρει. Με τον Ντάνι Γουέλμπεκ να είναι τραυματίας, ο Βενγκέρ είναι πιθανό να κινηθεί για επιθετικό. Ο Γκριζμάν έχει τεθεί εκτός αγοράς υπογράφοντας νέο 5ετές συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ομως έχοντας δει ότι μπορεί να παίξει σε τόσο υψηλό επίπεδο για 7 σερί αγώνες ο προπονητής της Αρσεναλ ίσως προσπαθήσει να φτιάξει στην ομάδα του την επίθεση της Εθνικής Γαλλίας.

Οπως έχει σημειώθεί από κάθε pundit τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ζιρού δεν είναι ικανός να οδηγήσει μόνος του μια ομάδα στον τίτλο και αυτό που κάνει καλύτερα είναι το να είναι παίκτης της ομάδας. Αλεξάντρε Λακαζέτ, Μάουρι Ικάρντι και ο πιο ακριβός, Γκονσάλο Ιγουαΐν έχουν όλοι ακουστεί για την Αρσεναλ και σίγουρα θα βελτίωναν το ρόστερ της.

Olivier Giroud

Αν ο Βενγκέρ μπορέσει να πάρει έναν παίκτη αυτού του επιπέδου, ένα σύστημα με δύο επιθετικούς θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ζιρού να γίνει καλύτερος και οι Gunners να αφήσουν πίσω την περσινή χρονιά που ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών σε επίπεδο σκοραρίσματος. Οι Gunners ήταν μονοδιάστατοι πέρυσι και ένας παίκτης δίπλα στον Ζιρού θα μπορούσε να κάνει την κριτική να κωπάσει.

Ο Βενγκέρ παρακολούθησε δύο παίκτες του να παίζουν εξαιρετικά σε διαφορετικά συστήματα. Ο Αλσατός έχει δείξει ότι είναι κολλημένος στο σύστημα και τη φιλοσοφία του όμως τα όσα είδε από την Ουαλία και την Γαλλία του προσέφεραν εναλλακτικές για την Αρσεναλ. Τα οσα θα κάνει στη μεταγραφική τους επόμενους μήνες θα είναι κρίσιμα για την ερχόμενη σεζόν. Το Euro του έδωσε πολύτιμες συμβουλές και δεν πρέπει να φοβηθεί να τις ακολουθήσει...

 

Τελευταία Νέα