EURO, EURO... όλοι οι τελικοί (vids)

Gazzetta team
EURO, EURO... όλοι οι τελικοί (vids)

bet365

To «FourFourTwo» του gazzetta.gr συγκέντρωσε τις 14 τελικές μάχες (1960-2012) για την κούπα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

EURO με τέσσερις ομάδες!

1960
Στο ξεκίνημα της ιστορίας ήταν οι Ανατολικοί που κυριαρχούσαν. Στα ημιτελικά η Σοβιετική Ενωση καθάρισε 3-0 την Τσεχοσλοβακία και η Γιουγκοσλαβία με 5-4 τη διοργανώτρια Γαλλία στο μεγαλύτερο σκορ της ιστορίας. Το φινάλε στο «Παρκ ντε Πρενς», οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν με τον Γκάλιτς (43'), αλλά ισοφάρισε ο Μετρεβέλι (49'). Νικητής δεν υπήρξε στην κανονική διάρκεια και στην παράταση (113') ο Πονεντέλνικ χάρισε στους Σοβιετικούς το ένα και μοναδικό μεγάλο τρόπαιο τους.


1964
Το τουρνουά διεξήχθη στην Ισπανία και μόνο η Σοβιετική Ενωση υπήρχε στην τετράδα από το προηγούμενο. Νίκησε εύκολα με 3-0 την Δανία, ενώ η Ισπανία χρειάστηκε την παράταση για να καταβάλει με 2-1 την Ουγγαρία, που είχε ξαναφτιάξει την ομάδα της στη μετά Πούσκας εποχή. Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», οι Ιβηρες προηγήθηκαν με τον Περέδα (6'), αλλά ισοφαρίστηκαν άμεσα από τον Χουσαΐνοβ (8'). Στο 84' ο Μαρθελίνο νίκησε τον θρυλικό Λεβ Γιασίν, για να πανηγυρίσουν οι Ισπανοί το πρώτο από τα τρία Κύπελλα τους στο θεσμό.


1968
Στα γήπεδα της Ιταλίας συνέβη κάτι μοναδικό στην ιστορία. Στον ημιτελικό κόντρα στη Σοβιετική Ενωση (σ.σ.: για τρίτη διαδοχική φορά εκεί), γκολ δεν μπήκε ούτε στην παράταση. Και καθώς δεν υπήρχε τότε η διαδικασία των πέναλτι, οι Ιταλοί πήραν την πρόκριση στο στρίψιμο του κέρματος! Η Γιουγκοσλαβία του τρομερού Ντράγκαν Τζάιτς που έβαλε και το γκολ, άφηνε εκτός με 1-0 τους Αγγλους. Στον τελικό του «Ολίμπικο» συνέβη και δεύτερο μοναδικό φαινόμενο. Το σκορ ήταν 1-1 (80' Ντεμεγκίνι – 32' Τζάιτς) και στην παράταση δεν άλλαξε κάτι. Οπως είπαμε όμως, δεν υπήρχαν πέναλτι και χρειάστηκε επαναληπτικός. Επειτα από δύο μέρες, στο ίδιο γήπεδο, οι Ρίβα (12'), Αναστάζι (31') έδωσαν στους Ιταλούς το μοναδικό τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.


1972
Στα γήπεδα του Βελγίου η Δυτική Γερμανία εμφανίστηκε για πρώτη φορά και νίκησε 2-1 στον ημιτελικό τους διοργανωτές. Η Σοβιετική Ενωση ξανά στο ραντεβού με τελικό, όπου θα έπαιζε για τρίτη φορά, νίκησε 1-0 την Ουγγαρία. Μόνο που στον τελικό τα Πάντσερ ήταν ισοπεδωτικά. Παίζοντας τρομερό ποδόσφαιρο διέλυσαν με 3-0 τους αντιπάλους τους, χάρη σε δύο γκολ του Γκερντ Μίλερ (27', 58') και ένα ακόμα από τον Βίμερ (52'). Ηταν ο πρώτος από τους τρεις διαδοχικούς τελικούς των Γερμανών.

Δείτε ΕΔΩ τον τελικό


1976
Παίζοντας στην χώρα τους, οι Γιουγκοσλάβοι το πάλεψαν σοβαρά στον ημιτελικό, όπου ηττήθηκαν με 4-2 από την πανίσχυρη παγκόσμια πρωταθλήτρια, Δυτική Γερμανία. Την μεγάλη έκπληξη όμως θα την έκανε στον άλλον ημιτελικό η Τσεχοσλοβακία με το 3-1 επί της Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ. Οι Τσεχοσλοβάκοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο ήθελαν να το σηκώσουν, αλλά ισοφαρίστηκαν σε 2-2 ελάχιστα πριν το φινάλε (8' Σέβνικ, 25' Ντόμπιας – 28' Ντ. Μίλερ, 89' Χόλτσενμπαϊν). Πλέον όμως υπήρχαν πέναλτι και εκεί το σήκωσαν με 5-3 και την θρυλική εκτέλεση του Αντονίν Πανένκα.

Δείτε ΕΔΩ τον τελικό


EURO με οκτώ ομάδες!

1980
Στα γήπεδα της Ιταλίας για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οκτώ ομάδες και το σύστημα των ομίλων. Μαζί με αυτές και η πρωτάρα Ελλάδα. Εδώ ημιτελικά δεν είχαμε. Οι πρώτοι των δύο ομίλων έπαιξαν απ' ευθείας στον τελικό. Αυτές ήταν το εξαιρετικό Βέλγιο και η πάντα ισχυρή Δυτική Γερμανία με τη νέα φουρνιά των Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, Κλάους Αλοφς. Βέβαια τη λύση την έδωσε ο παλιός, Χρούμπες, που έβαλε τα δύο γκολ (10', 88) στη νίκη, η οποία ήρθε στο φινάλε με 2-1. Ενδιάμεσα, είχε ισοφαρίσει (75') ο Βάντερεϊκεν με πέναλτι.


1984
Στη Γαλλία οι ομάδες παρέμειναν οκτώ, χωρισμένες σε δύο ομίλους, αλλά πλέον είχαμε ημιτελικά. Οι διοργανωτές νίκησαν δύσκολα 3-2 την Πορτογαλία και η Ισπανία μετά το 1-1, επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 της Δανίας. Στο φάουλ του Πλατινί (57'), ο Αρκονάδα είδε τη μπάλα να περνάει απρόσμενα κάτω από το σώμα του και να πιστώνεται στον λογαριασμό του Γάλλου σκόρερ το ένατο τέρμα του στη διοργάνωση (σ.σ.: ρεκόρ όλων των εποχών). Ο Μπεγιόν στο 90' σφράγιζε την κατάκτηση της πρώτης μεγάλης κούπας για τους Τρικολόρ και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους.


1988
Στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας η Σοβιετική Ενωση θα έπαιζε για τέταρτη και τελευταία φορά σε τελικό. Η εξαιρετική ομάδα του Βαλερί Λομπανόβσκι καθάρισε 2-0 την Ιταλία στον ημιτελικό και συνάντησε την Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς, που είχε αφήσει πίσω της (2-1) τους οικοδεσπότες. Αυτήν την μεγάλη μάχη των πάγων στο «Ολιμπιακό Στάδιο» του Μονάχου την κέρδισε ο δεύτερος. Βέβαια ελάχιστοι θυμούνται το πρώτο γκολ του Γκούλιτ (32'). Είναι εκείνο το απίθανο που σκάρωσε ο Φαν Μπάστεν στον τεράστιο Ντασάεβ, που πάντα θα επισκιάζει κάθε τι άλλο στην ιστορία. Ηταν ο ένας και μοναδικός τίτλος για τους Οράνιε.


1992
Στη Γιουγκοσλαβία ξέσπασε το δράμα του εμφυλίου πολέμου και κλήθηκαν από τις παραλίες να παίξουν οι Δανοί (σ.σ.: 2οι σε εκείνον τον όμιλο). Μάλιστα το μεγάλο αστέρι τους, ο Μπράιαν Λάουντρουπ, αρνήθηκε να πάει στο τουρνουά της Σουηδίας και έτσι έχασε την τρελή ευκαιρία να μπει στο κάδρο της τρελής έκπληξης. Αποκλείουν στα ημιτελικά την κάτοχο Ολλανδία με 2-2 και 5-4 στα πέναλτι και συναντούν τη Γερμανία, που είχε περάσει δύσκολα με 3-2 επί της Σουηδίας. Ο Πέτερ Σμάιχελ συνεχίζει επικά ένα τεράστιο τουρνουά και κρατάει πίσω, πιάνοντας απίθανα πράγματα. Οι σουτάρες των Γιένσεν (18') και Βίλφορτ (78') ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο θαύμα μέχρι το 2004 και την Ελλάδα.


EURO με 16 ομάδες!

1996
Χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους για πρώτη φορά έδωσαν μάχη 16 ομάδες. Στην ίδια της τη χώρα η Αγγλια έφτασε στον ημιτελικό, αλλά ας όψονται οι Γερμανοί και τα πέναλτι (1-1 και 6-5 στα πέναλτι). Με τον ίδιο τρόπο πέρασαν και οι εκπληκτικοί Τσέχοι κόντρα στη Γαλλία (0-0 και 6-5 στα πέναλτι). Κανείς δεν περίμενε εκείνη την παρέα των Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Μπέργκερ, που πήγε σε μεγάλο τουρνουά για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Μάλιστα προηγήθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» με το πέναλτι του Μπέργερ (59'). Ωστόσο, ο Μπέρτι Φογκς έκανε την χρυσή κίνηση. Ο Μπίρχοφ μπήκε στον αγώνα στο 69' και ισοφάρισε τέσσερα λεπτά αργότερα. Στην παράταση χτύπησε ξανά (95') και καθάρισε τον μοναδικό τελικό που κρίθηκε στον κανόνα του «Χρυσού Γκολ» (σ.σ.: οι Τσέχοι θα την πατούσαν ξανά στον ημιτελικό με την Ελλάδα το 2004 με τον κανόνα του «Ασημένιου Γκολ»).


2000
Η Γαλλία είχε δείξει από το 1996 ότι ερχόταν. Το 1998 πήρε το Μουντιάλ και πήγε ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πρώτη συνδιοργάνωση (από Βέλγιο-Ολλανδία). Η τρελή παρέα του Ζιντάν χρειάστηκε την παράταση για να αφήσει πίσω της (2-1) στα ημιτελικά την εξαιρετική Πορτογαλία. Η Ιταλία πάλι ήταν τυχερή κόντρα στην άστοχη στα πέναλτι Ολλανδία. Το 0-0 ήταν μαγική εικόνα, καθώς οι Οράνιε έχασαν δύο πέναλτι στο ματς και ακόμα τρία μετά στη διαδικασία από την άσπρη βούλα (3-1 οι Ιταλοί). Το ματς στο Ρότερνταμ ήταν τρομερό με δύο φοβερές φουρνιές. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν με τον Ντελβέκιο, έχασαν δύο σούπερ ευκαιρίες με τον Ντελ Πιέρο και στο 93' τους πλήγωσε ο Βιλτόρ. Ο τελικός πήγε στην παράταση, όπου ο Τρεζεγκέ χτύπησε στο 103' και έδωσε το δεύτερο τρόπαιο στους Τρικολόρ. Οι δύο σκόρερ τους είχαν μπει αλλαγή.


2004
Τα λόγια είναι περιττά...


2008
Στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας η Ισπανία του Λουίς Αραγονές και η γενιά των Τσάβι. Ινιέστα, Βίγια, Πουγιόλ, Τόρες, παρουσίασε μία μορφή ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου και ήταν εμφατική. Στα ημιτελικά δεν είχε κανένα πρόβλημα κόντρα στη Ρωσία (3-0) και για την κούπα κοντραρίστηκε με τη Γερμανία που παραδόξως, ζορίστηκε με την Τουρκία (3-2). Ο Τόρες (33') ήταν ο μοναδικός σκόρερ στο «Ερνστ Χάπελ» και οι Φούριας Ρόχας σήκωσαν το δεύτερο τρόπαιο τους.


2012
Και πάλι η Ισπανία στα γήπεδα της Ουκρανίας/ Πολωνίας έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Μόνο στον ημιτελικό πήγε να την πατήσει με την Πορτογαλία, αλλά μετά το 0-0, πέρασε στα πέναλτι (4-2). Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την Ιταλία που άφησε εκτός την Αγγλία. Οταν όμως έπαιξαν οι δυο τους, οι Ταύροι τους διέλυσαν με 4-0 (14' Σίλβα, 41' Ζόρντι Αλμπα, 84' Τόρες, 88' Μάτα). Βέβαια οι Ιταλοί ήταν με παίκτη λιγότερο στο 2-0, επειδή είχαν ολοκληρώσει τις αλλαγές τους και είχαν τραυματία τον Κιελίνι. Οι Ισπανοί πάλι είχαν κόψει ρυθμό, ειδάλλως το σκορ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.


2016
Πορτογαλία – Γαλλία... ;

 

Τελευταία Νέα