Το Brexit αλλάζει το αγγλικό ποδόσφαιρο!

Gazzetta team
Το Brexit αλλάζει το αγγλικό ποδόσφαιρο!

bet365

Οι Βρετανοί ξύπνησαν την Παρασκευή... εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ψάχνονταν για την τιμή της στερλίνας, αλλά και το τι θα συμβεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο!

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάλλιστα θα μπορούσε να αλλάξει το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Ευρώπη! Το Brexit σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕU έπειτα από 43 χρόνια παρουσίας! Οι επιπτώσεις για το ποδόσφαιρο, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να είναι τεράστιες!

Η απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει τον εαυτό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ σημαίνει πως θα απαιτείται άδεια εργασίας και για τους Ευρωπαίους παίκτες! Και αυτό γιατί θα πρέπει, προκειμένου να πάρουν την Ειδική Άδεια Εργασίας, βάσει του νόμου, να έχουν αγωνιστεί τα δύο τελευταία χρόνια στο 75% των αγώνων της Εθνικής τους ομάδας. Αυτοί οι κανόνες ίσχυαν για παίκτες εκτός Ε.Ε., ωστόσο το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου φέρνει τα πάνω - κάτω. Μπορούν οι σύλλογοι να ζητήσουν ακρόαση με βάση ελαφρυντικές περιστάσεις - τραυματισμός ενός παίκτη ή ένα μεγάλο ταλέντο που θα μπορούσε να κάνει τεράστια καριέρα-ωστόσο είναι δεδομένο πως η αλλαγή αυτή θα καταστήσει τις μεταγραφές ξένων πιο δύσκολες!

Καντέ, Μαρσιάλ, Λουκάκου, Παγιέ είναι παραδείγματα αστεριών υψηλού προφίλ που θα ήταν επιλέξιμες στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων, όταν αυτοί μετακόμισαν για πρώτη φορά στην Αγγλία. «Υπάρχουν τέσσερις παίκτες που μπορούμε να σκεφτούμε και τον αντίκτυπο που θα είχε για τους συλλόγους τους το περασμένο έτος, οι οποίοι μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να έρθουν» τόνισε ο τραπεζικό επενδυτής, Κέιθ Χάρις στο Sky Sport. «O Kαντέ, ο οποίος είχε τεράστιο αντίκτυπο στη Λέστερ, ο Μαρσιάλ στη Γιουνάιτεντ, ο Λουκάκου στην Εβερτον και ο Παγιέ στη Γουέστ Χαμ. Αναρωτιέμαι πόσο ελκυστική θα είναι η Premier League και πόσο καλά θα είναι οι ομάδες χωρίς τέτοιους παίκτες» υποστηρίζει!

Είναι ένα πρόβλημα που ο τεχνικός της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ αναφέρθηκε πέρσι, όταν συζητούσε να φέρει τον 17χρονο τότε Ανχελ Ντι Μαρία «Είχαμε εντοπίσει τον Ντι Μαρία όταν ήταν 17. Θέλαμε να έρθει εδώ, αλλά πήγε στην Πορτογαλία, κι από εκεί στην Ισπανία. Γιατί; Επειδή δεν μπορούσε να πάρει εδώ την άδεια εργασίας. Αυτό σημαίνει πως ένας αγγλικός σύλλογος μπορεί να τον αποκτήσει μια φορά όταν όμως θα αξίζει πολλά χρήματα» είχε πει ο Αλσατός. Η κατάσταση πλέον γίνεται περίπλοκη και για Βρετανούς που θέλουν να παίξουν στο εξωτερικό. Πλέον, παίκτες όπως ο Μπέιλ στη Ρεάλ θα λογίζονται ως ξένοι και θα είναι λιγότερο επιθυμητοί στις ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι Βρετανοί κοιμήθηκαν με... Bremain και ξύπνησαν με Brexit. Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί, είδαν την κατακόρυφη πτώση της λίρας, με το νόμισμα να έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985! Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στους συλλόγους της Premier League. Ξαφνικά οι παίκτες τους έχουν... υποτιμηθεί! Ο επιθετικός της Εβερτον, Λουκάκου έχει συνδεθεί με αρκετά σενάρια αποχώρησης αυτό το καλοκαίρι. Η αξία του πριν το δημοψήφισμα άγγιζε τα 40 εκατ. λίρες! Τώρα;;; «Οι σύλλογοι πρέπει πλέον να εξετάσουν ξανά την πολιτική των μεταγραφών και για τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο δικηγόρος, Νταν Λόουεν. Οι Βρετανοί θα αγοράζουν πλέον πιο ακριβά τους παίκτες, ενώ οι ευρωπαϊκές ομάδες πιο φθηνά ταλέντα από την Αγγλία. Η αξία της στερλίνας θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να πάρει τα πάνω της, όμως αυτές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στο εγγύς μέλλον!

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIFA οι «μεταγραφές των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 16 και 18 εντός της ΕΕ ή του ΕΟΧ [Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου]" επιτρέπονται. Ωστόσο, με τη Βρετανία να κινείται εκτός του ΕΟΧ, αυτό σημαίνει πως οι ομάδες θα πρέπει να περιμένουν έως ότου οι παίκτες φθάσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να υπογράψουν.

Η Άρσεναλ θα είχε αναγκαστεί να περιμένει ακόμη δύο χρόνια πριν από την υπογραφή των Φάμπρεγας και Μπεγερίν. Αν αυτοί οι παίκτες είχαν κάνει τις εμφανίσεις τους με τις πρώτες τους ομάδες στο διάστημα που μεσολάβησε, η αξία τους θα είχε εκτοξευθεί και θα ήταν πολύ δύσκολο για την ομάδα να τους αποκτήσει!

Τι γίνεται με το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, την Premier League; Οι άνθρωποί της είναι απρόθυμοι να προβούν σε εικασίες σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος. «Η Premier League είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο αθλητικό προϊόν που έχει ισχυρή εγχώρια και παγκόσμια απήχηση» τονίζεται. «Αυτό θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Οι υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ υποστηρίζουν ότι η μείωση των ξένων παικτών θα μπορούσε να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στα ταλέντα από τη χώρα!

Τι είχε τονίσει τον Μάρτιο ο μάνατζερ, Ράσελ Αντερσον; «Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από τους μισούς παίκτες χρειάζονται άδεια εργασίας. Η βραχυπρόθεσμη επίδραση θα είναι τεράστια, ωστόσο κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως οι ομάδες θα δώσουν βάρος σε νεαρούς Άγγλους». Τη δεδομένη στιγμή μόλις 23 από τους 180 μη Βρετανούς παίκτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρουν άδεια, ενώ κανένας από τους 53 μη Βρετανούς παίκτες από την Ε.Ε, στη Σκωτία δεν πληροί τις προϋποθέσεις!

 

Τελευταία Νέα