Kάτι παραπάνω από ένας killer

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Kάτι παραπάνω από ένας killer

bet365

Ο Λουίς Σουάρες έσπασε το δίπολο Ρονάλντο-Μέσι στους πρώτους σκόρερ της La Liga και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την εξέλιξή του σε έναν μοναδικό game changer.

Στην λαμπερή τελετή του περασμένου Δεκεμβρίου για τη Χρυσή Μπάλα, ο Λουίς Σουάρες επέλεξε να αγνοήσει την πρόσκληση της FIFA και λάμψει δια της απουσίας του στην απονομή του Μέσι. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί πως τα επιτεύγματά του δεν ήταν αρκετά για να του βρουν μια θέση στην τελική τριάδα. Παρότι σκόραρε 40 γκολ μέσα στο 2015, μεταξύ των οποίων το κρίσιμο τέρμα στον τελικό του Champions League με τη Γιουβέντους και αρκετά ακόμα στην Ευρώπη, όπως με τη Σίτι και την Παρί. Παρότι στα 857 λεπτά που έλειψε ο Λιονέλ Μέσι από τη Μπάρτσα βρήκε δίχτυα 11 φορές, μεταξύ άλλων ανοίγοντας και κλείνοντας το σκορ στο εμφατικό 4-0 μέσα στο Μπερναμπέου, στο οποίο ο Αργεντινός πέρασε αλλαγή στο 57'. Οι 22 ασίστ που μοίρασε σε συνδυασμό με τα τέρματά του τον έκαναν να βρίσκεται μέσα σε περισσότερα γκολ από ότι ο Νεϊμάρ και ο Ρονάλντο.

Η τελική τριάδα της Χρυσής Μπάλας δεν τον χώρεσε, όμως στο 2015 ο Λουίς Σουάρες έδειξε να αφήνει στο παρελθόν τα προβλήματα με τον χαρακτήρα του, που αδικούσαν την απόλυτη κλάση του. Να απογειώνεται σε ένα σύστημα που αποδεικνύει γιατί είναι μοναδικός. Και στο πρώτο μισό του 2016, η απογείωση συνεχίστηκε. Προφανώς, το σνομπάρισμα της FIFA όχι απλά δεν τον πείραξε, αλλά έδωσε έξτρα κίνητρο.

Ο Ουρουγουανός είναι γεννημένος εκτελεστής. Φέτος, με 40 τεμάχια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε τρίτη διαφορετική χώρα με 30+ γκολ. Στον Άγιαξ το 2010/11 είχε 35. Στη Λίβερπουλ το 13/14 31. Και φέτος, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, έγινε ο πρώτος παίκτης από το 2009 και μετά που μπαίνει σφήνα στους Μέσι και Ρονάλντο για το βραβείο «πιτσίτσι».

Η αλήθεια είναι πως βλέποντας τον Λουίς Σουάρες εκείνη τη χρονιά που η Λίβερπουλ έφτασε μια ανάσα από το Πρωτάθλημα, έμοιαζε σχεδόν νομοτελειακό πως κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, θα αποτελέσει πολύτιμη μονάδα σε ομάδα που ξεκινώντας τη χρονιά έχει στόχο την κατάκτηση του Champions League. Τον βοήθησε πολύ σε αυτό η ίδια η Λίβερπουλ και ο Μπρένταν Ρότζερς. Αν και έφυγε ως αποτυχημένος, ο Βορειοϊρλανδός έδωσε στους Ρεντς ένα στιλ παιχνιδιού πολύ κοντά στο «ισπανικό». Εμφύσησε έμφαση στην κατοχή και στο γρήγορο πάσινγκ γκέιμ, χτίζοντας με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους παίκτες το παιχνίδι με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτεί στο maximum την εκτελεστική δεινότητα του Ουρουγουανού.

Η πρόοδος στα γκολ ήταν εκπληκτική. Έφτασε να σημειώσει 31 σε 33 παιχνίδια, σε συνδυασμό με 12 ασίστ. «Με βοήθησε πολύ με τα τρεξίματά μου, το να φτάνω στην περιοχή την κατάλληλη στιγμή και να έρχομαι από τα άκρα από το να περιμένω απλά στον άξονα. Δουλέψαμε σκληρά στο να βρω τρόπους να απομονώνω τους αμυντικούς και στη συνέχεια να προσπαθώ να τους αντιμετωπίσω στο ένας εναντίον ενός. Με τον τρόπο που έπαιζε η Λίβερπουλ, τη μπάλα στο έδαφος και γρήγορη μετάβαση στα πόδια μου, μου έδωσε την ευκαιρία απέναντι στους πιο μεγαλόσωμους αμυντικούς», είχε πει ο ίδιος πριν από περίπου ένα χρόνο για την επιρροή του Ρότζερς.

Η σκοτεινή πλευρά ευτυχώς δεν του στέρησε τη μεταγραφή. Χρειάστηκε να μείνει στον πάγκο στα πρώτα ματς 8 ματς του Πρωταθλήματος αφού η Μπάρτσα δαπάνησε ένα σκασμό λεφτά για να τον αποκτήσει και να δουλέψει πολύ από την πρώτη μέρα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος της τετράμηνης απουσίας από την τιμωρία για το δάγκωμα στον Κιελίνι. Όμως και πάλι, η νέα τακτική στην οποία έπρεπε να ενταχθεί ήταν χτισμένη για να μεγιστοποιήσει την απόδοση του ίδιου και των παρτενέρ του. Σε αντίθεση με τη Μπάρτσα του Πεπ, που το focus της ήταν στη μεσαία γραμμή, αυτή του Λουίς Ενρίκε έχει ως σημείο αναφοράς την επίθεση. Όλο το build up και η δημιουργία είναι προσανατολισμένα σε αυτό. Εξού και οι πολλές εναλλαγές της μπάλας ανάμεσα στους Σουάρες-Μέσι-Νεϊμάρ, η μεγάλη συμμετοχή τους σε γκολ, οι αυξημένες πάσες και κινήσεις.

Ήδη από πέρυσι, οι πάσες στη ζώνη της επίθεσης αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μειώθηκαν τα σουτ-απόρροια μεθοδικού χτισίματος παιχνιδιού από πίσω. Φέτος, η μπάλα περνάει ακόμα γρηγορότερα από το κέντρο προκειμένου να φτάσει στα μεγάλα όπλα, τα οποία αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, επιφέροντας και τον επιθυμητό στόχο του απρόβλεπτου. Αυτή η προσέγγιση, που ήταν ως ένα σημείο αναγκαία με δεδομένη αφενός τα διαμάντια του ρόστερ και αφετέρου τη μετάβαση στη μετά-Τσάβι εποχή, έχει δέσει πάνω στα χαρακτηριστικά του Σουάρες.

«Το παιχνίδι σου αλλάζει συνεχώς. Αν δεν μαθαίνεις καθημερινά στην προπόνηση, τότε πηγαίνεις πίσω ως παίκτης. Η Λίβερπουλ με εξέλιξε και τα πήγα καλά στην Premier League, σκοράροντας χατ-τρικ ή παίρνοντας νίκες. Αυτά σου δίνουν αυτοπεποίθηση, σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι είσαι game changer όταν βγαίνεις στον αγωνιστικό χώρο. Στη Μπαρτσελόνα είναι το ίδιο. Έχουμε επιθετικούς που μπορούν να επιβάλλουν τους εαυτούς τους στο παιχνίδι και ένας από αυτούς χρειάζεται να είμαι και εγώ», είχε πει ο Λουισίτο, κατανοώντας από την αρχή την ευκαιρία για τον νέο του ρόλο, ο οποίος είναι πολυεπίπεδος. Η προσθήκη του στους Νεϊμάρ-Μέσι δημιούργησε την απόλυτη επιθετική τριπλέτα, όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Ουρουγουανός όχι απλά δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες από τους προκατόχους του και σκόραρε κατά ριπάς, αλλά βελτίωσε την απόδοση των άλλων δύο. Δεν «πήρε» από αυτούς για να αυξήσει τη δική του προσφορά.

Αντίθετα, έδωσε μια εντελώς νέα συλλογική δυναμική στο παιχνίδι τους. Τόση, ώστε να διορθώνει τις περισσότερες των περιπτώσεων τα κακώς κείμενα των όσων βρίσκονται πιο πίσω. Οι κινήσεις του ανοίγουν χώρους για τον Μέσι και τον Νεϊμάρ, αλλά και για τους Ζόρντι Άλμπα και Ντάνι Άλβες. Οι πανέξυπνες τοποθετήσεις του ανάμεσα στους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς αποσυντονίζουν την ανασταλτική λειτουργία του αντιπάλου, μειώνοντας τις βοήθειες και την κάλυψη χώρων.

Στα 8 παιχνίδια που ο Σουάρες ήταν τιμωρημένος, στην αρχή της καριέρας του στο Καμπ Νόου, ο Μέσι είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 23.3%. Στα 30 ματς που ακολούθησαν με τον Ουρουγουανό, έφτασε στο 30.8%. Μαζί αυξήθηκε το ποσοστό στα επιτυχημένα γεμίσματα. Έδωσε την ελευθερία στον Μέσι να κάνει το παιχνίδι του και βοήθησε τον Νεϊμάρ να πιστέψει περισσότερο στις δημιουργικές του ικανότητες. Μια ματιά στους χάρτες θερμότητας των φετινών αγώνων δείχνει το εύρος των κινήσεών του. Ποτέ στατικός, περισσότερος πλουραλιστικός από κάθε άλλον.

Η παρουσία του Σουάρες αύξησε τις ασίστ και τα σουτ από την περιοχή (Πηγή: Opta)

Ο Σουάρες όμως δεν βοηθά μόνο την επίθεση. Ο τρόπος που κινείται χωρίς τη μπάλα, αποτελώντας τον πλέον aggressive προωθημένο των Καταλανών, ουσιαστικά κάνει ευκολότερο το ανασταλτικό έργο και των υπόλοιπων συμπαικτών του, ακόμα και στις στημένες φάσεις. Πρεσάσει τις αντίπαλες άμυνες, κάνει τάκλιν, κλεψίματα, κερδίζει μέτρα για την Μπάρτσα, βοηθάει την επανάκτηση σε πιο επικίνδυνους χώρους και δίνει περισσότερο χρόνο αντίδρασης στους συμπαίκτες του.

Τα 40 γκολ και τα έξι φετινά χατ-τρικ, σχεδόν τα διπλά από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στα 5 μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, προκαλούν τρόμο. Έγινε ο μοναδικός μετά τον Πορτογάλο και τον Αργεντινό, που μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια της συγκρίσεις για τον καλύτερο παίκτη των ημερών μας, ο οποίος καταφέρνει κάτι ανάλογο. Ο Σουάρες έχει απίθανη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, όμως δεν είναι... απλά ένας παγκόσμιας κλάσης finisher και εκεί ακριβώς έγκειται η μοναδικότητά του. Είναι η επιτομή του σύγχρονου, ολοκληρωμένου επιθετικού, ο οποίος αλλάζει όχι μόνο τον ρου ενός αγώνα, χωρίς να επηρεάζεται από το επίπεδο κρισιμότητάς του, αλλά και ολόκληρη την ομάδα, λειτουργώντας άψογα στο υψηλότερο επίπεδο. Πιθανότατα, τον προσεχή χειμώνα θα πάρει την πρόσκληση που περιμένει για Ζυρίχη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.