Το άγνωστο... Μουντιάλ

Το άγνωστο... Μουντιάλ

Γιώργος Καραμάνος
Το άγνωστο... Μουντιάλ

bet365

Το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά συλλόγων το κατέκτησε η Παλμέιρας κόντρα στη Γιουβέντους το 1951, αλλά η FIFA δεν της το αναγνώρισε ποτέ. Διαβάζει ιστορία ο Γιώργος Καραμάνος.

Η αίθουσα τύπου στο «Πάρκε Αντάρτικα» ήταν κατάμεστη. Δεν ήταν τόσο οι ρεπόρτερ όσο οι κάμεραμαν και οι φωτογράφοι που είχαν κατακλύσει τον χώρο στο ιστορικό αυτό γήπεδο. Τα φλας αναβόσβηναν με την ταχύτητα της ντισκομπάλας και του στρόμπο. Ηταν που λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε κάνει την εμφάνιση της η νέα επετειακή φανέλα της Παλμέιρας. Η καινοτομία βρισκόταν στα πέντε αστέρια γύρω από τη σήμα της ομάδας. Τι ήθελαν όμως εκείνον τον Ιούλιο του 2010 να γιορτάσουν οι διοικούντες του συλλόγου του Σάο Πάουλο με αυτή την κίνηση; Μα τι άλλο από την κορυφαία περίοδο της ιστορίας τους (1950-’51) με τις πέντε κατακτήσεις τίτλων που ολοκληρώθηκε με την κούπα της πρώτης παγκόσμιας πρωταθλήτριας συλλόγων.

Η αλήθεια είναι πως ο εν λόγω τίτλος δεν είναι αναγνωρισμένος από τη FIFA, μα στην Παλμέιρας αυτοαποκαλούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές και έχουν την ακόλουθη παράθεση των γεγονότων ως απάντηση σε όσους τους χλευάζουν ως ονειροβάτες...


Οι μήνες που ακολούθησαν το «Μαρακανάσο» (σ.σ.: έτσι αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι την ήττα τους από την Ουρουγουάη στον τελικό του Μουντιάλ του 1950) ήταν δύσκολοι για το ποδόσφαιρο στη χώρα. Ηταν σαν μία πληγή που παρέμενε ανοικτή και κανείς δεν ήθελε να μιλάει γι αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν τα γήπεδα να είναι άδεια. Τότε η ομοσπονδία της χώρας σκέφτηκε μία καλή ιδέα για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να διώξει τη μιζέρια.

Με τη σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ζιλ Ριμέ, διοργάνωσε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1951 το Κόπα Ρίο. Σε αυτό το τουρνουά κλήθηκαν οι έξι από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου συν τις Βάσκο ντα Γκάμα και Παλμέιρας που ήταν πρωταθλήτριες Καριόκα και Παουλίστα αντίστοιχα, μιας και τότε δεν υπήρχε ενιαίο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Γιουβέντους, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Αούστρια Βιέννης, Ερυθρός Αστέρας, Νις και Νασιονάλ Μοντεβίδεο δέχτηκαν την πρόσκληση και ταξίδεψαν στην χώρα του καφέ.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάουλο φιλοξένησαν τους 18 αγώνες του τουρνουά και ο συνολικός αριθμός θεατών έφτασε το 1,5 εκατ. Το «Μαρακανά» ζούσε και πάλι μεγάλες στιγμές και ετοιμαζόταν να βιώσει και τον... εξαγνισμό. Στον διπλό τελικό (18-22 Ιουλίου) αντάμωσαν η Παλμέιρας του Ζάιρ και η Γιουβέντους του Μπονιπέρτι. Η πρώτη έκανε την έκπληξη και με μία νίκη και μία ισοπαλία πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου (σ.σ.: στο ματς του ομίλου η Γιούβε την είχε διαλύσει με 4-0). Στις εφημερίδες όλου του κόσμου η Παλμέιρας αναφέρθηκε ως πρωταθλήτρια κόσμου. Για μία στιγμή μονάχα είχαν εξαφανιστεί οι αντιπαλότητες και τα μίση και ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που μία ομάδα από το Σάο Πάουλο γνώριζε την απόλυτη αποθέωση στο μισητό Ρίο.



Η άρνηση της FIFA
Μπορεί στη διεξαγωγή του Κόπα Ρίο να συνέβαλε και η FIFA, μα σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ανακηρύξει τη νικήτρια ως παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων. Μέχρι το 2001 η Παλμέιρας δεν είχε προβάλει κάποια επίσημη αξίωση. Εκτοτε και μέχρι το 2008 έδωσε μεγάλο αγώνα για να της αναγνωριστεί ο εν λόγω τίτλος. Η αλήθεια είναι πως η FIFA βρέθηκε μία ανάσα από το να ενδώσει. Ωστόσο, ακολούθησαν διάφορες αιτήσεις από βραζιλιάνικες ομάδες που αξίωναν αντίστοιχους παγκόσμιους τίτλους για άλλα διεθνή τουρνουά και τελικά είπε όχι σε όλους. Μάλιστα ως πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων η FIFA έσπευσε να αναγνωρίσει την Κορίνθιανς που κατέκτησε και το πρώτο σχετικό Μουντιάλ το 2000!

Το Κόπα Ρίο
* Οι οκτώ ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους. Οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ βρέθηκαν στα ημιτελικά. Εκεί όπως και στον τελικό οι αναμετρήσεις ήταν διπλές.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ

1. Βάσκο ντα Γκάμα 6 12-3
2. Αούστρια Βιέννης 4 7-6
3. Νασιονάλ Μοντεβίδεο 2 4-8
4. Σπόρτινγκ Λισσαβώνας 0 4-10

Οι αγώνες
Αούστρια – Νασιονάλ 4-0
Βάσκο – Σπόρτινγκ 5-1
Νασιονάλ – Σπόρτινγκ 3-2
Βάσκο Αούστρια 5-1
Σπόρτινγκ – Αούστρια 1-2
Βάσκο – Νασιονάλ 2-1


Β’ ΟΜΙΛΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ ΓΚΟΛ
1. Γιουβέντους 6 10-4
2. Παλμέιρας 4 5-5
3. Νις 2 4-7
4. Ερυθρός Αστέρας 0 4-7

Οι αγώνες
Παλμέιρας – Νις 3-0
Γιουβέντους – Ερυθρός Αστέρας 3-2
Γιουβέντους - Νις 3-2
Παλμέιρας – Ερυθρός Αστέρας 2-1
Νις – Ερυθρός Αστέρας 2-1
Γιουβέντους – Παλμέιρας 4-0

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Γιουβέντους – Αούστρια 3-3, 3-1
Παλμέιρας – Βάσκο 2-1, 0-0

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παλμέιρας – Γιουβέντους 1-0, 2-2

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα