Η Ερυθραία... διώχνει την εθνική ομάδα!

Gazzetta team
Η Ερυθραία... διώχνει την εθνική ομάδα!

bet365

Ερυθραία, η χώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου! Οι παίκτες της Εθνικής μπαίνουν στο αεροπλάνο, αλλά δεν γυρίζουν ποτέ!

Η Ερυθραία δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση είτε του Παγκοσμίου Κυπέλλου είτε του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Είναι μέλος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Έδρα της ομάδας είναι το Cicero Stadium. Γνωστή δεν έγινε για τα αποτελέσματά της, αλλά για την άρνηση πολλών διεθνών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!

«Παρατηρήσαμε πρώτοι όταν πήγαμε στο πούλμαν της ομάδας το πρωί έπειτα το ματς» τονίζει ο επιθετικός, Σιράκ Μπεγιένε. «Κοιτάξαμε, αλλά ο αριθμός των παικτών δεν ήταν σωστός. Η μισή ομάδα έλειπε». Το προηγούμενο απόγευμα η Ερυθραία έπαιζε εκτός έδρας με τη Μποτσουάνα, 24 ώρες αργότερα, η Ερυθραία έψαχνε για νέα ομάδα. Ξανά...

Για πέμπτη φορά από το 2009 τα Αγόρια της Ερυθράς Θάλασσας άφηναν τη χώρα τους με αυτό τον τρόπο. Την πρώτη φορά 12 παίκτες απουσίασαν μετά το ματς με την Κένυα. Επειτα... 13 ποδοσφαιριστές εξαφανίστηκαν στην Τανζανία. Στη συνέχεια 17 παίκτες ζήτησαν άσυλο στην Ουγκάντα, ενώ εννέα παίκτες είχαν φύγει ξανά στην Κένυα! Αυτή τη φορά 10 παίκτες δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε μια χώρα διαβόητη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δεύτερο κράτος στον κόσμο χωρίς ελευθερία του Τύπου! Μαντέψτε ποιο είναι πρώτο; Η Βόρεια Κορέα!

Ελευθερία Λόγου, κάτι... άγνωστο γι αυτή τη χώρα! Η Ερυθραία, βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας και έχει μια... ντροπιαστική πρωτιά! Είναι η πρώτη αφρικανική χώρα στην φυλάκιση δημοσιογράφων, με δεκάδες να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Κανένας από αυτούς δεν έχει δικαστεί ή έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Στην περίοδο της Αραβικής Άνοιξης στην Ερυθραία οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα να έχει κάποιος πρόσβαση σε ανεξάρτητη ενημέρωση. Επίσης, η Ερυθραία έχει το χαμηλότερο ποσοστό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, με μόλις 5,6% του πληθυσμού να έχει στην ιδιοκτησία του μία συσκευή.

Τα 22 διαδοχικά έτη στυγνής δικτατορίας στην Ερυθραία είναι η απάντηση στους... λιγοστούς που αναρωτιούνται γιατί 5.000 κάτοικοί της την εγκαταλείπουν κάθε μήνα. Προσπαθούν να γλιτώσουν από μια χώρα η οποία δεν κυβερνάται από τον νόμο, αλλά τον φόβο. Την χώρα κυβερνά ο 69χρονος... πρόεδρος Ησαΐα Αφουέρκι, ο οποίος ποτέ δεν έχει πάει σε εκλογές! Εξωδικαστικές φυλακίσεις και εκτελέσεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απαγόρευση ύπαρξης άλλων πολιτικών κομμάτων... Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και καταναγκαστική εργασία για τους νέους που υποφέρουν και δεν βλέπουν καμία ελπίδα. Αμοιβές; Κάτω από 2 δολάρια τη μέρα. Μέσα από την Εθνική ομάδα οι παίκτες βρίσκουν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγουν από τις άσχημες συνθήκες.

Οταν συνελήφθηκαν στη Μποτσουάνα, τόνισαν πως θα υποφέρουν αν επιστρέψουν στην Ερυθραία! «Οι συμπαίκτες μου δεν το συζητούν μαζί μας, το κρατούν γι αυτούς» θα πει ο Μπαγιένε, ο οποίος θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ. «Δεν ξέρω πάρα πολλά σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ερυθραία, αλλά υπάρχει σαφώς ένας καλός λόγος για το οποίο έκαναν ό,τι έκαναν. Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια ομάδα αυτό συμβαίνει. Τώρα θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι από το μηδέν» θα πει ο παίκτης από την Ερυθραία.

Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι στη μαύρη λίστα της ΦΙΦΑ, είναι κάτω από χώρες, όπως το Σαν Μαρίνο, το Μακάο, και η Παπούα Νέα Γουινέα. Εχουν χάσει κάθε επίσημο ματς τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ήδη η προσπάθεια για το Μουντιάλ του 2018 έχει τερματιστεί. Βέβαια, ο Μπεγιένε τονίζει: «Είναι πάντα τιμή μου να παίζω για τη χώρα. Κόντρα στη Μποτσουάνα δείξαμε πως είμαστε ικανοί να μπούμε στις κορυφαίες ομάδες της Αφρικής. Η πρόκληση είναι να μείνουμε μαζί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Από τους 61 αποστάτες, μερικοί έχουν εγκατασταθεί στο Χιούστον, άλλοι στην Αδελαϊδα και κανείς δεν σκέφτεται την επιστροφή!

 

Τελευταία Νέα