Τζόελ Μάτιπ: Η λύση του Κλοπ

Gazzetta team
Τζόελ Μάτιπ: Η λύση του Κλοπ

bet365

Ο Paul Wilkes γράφει για τον Τζόελ Μάτιπ, το νέο απόκτημα της Λίβερπουλ για το κέντρο της άμυνας.

Ο Μάτιπ ήταν βασικός στη Σάλκε από τα 18 του, έχοντας βρεθεί στους βασιλικούς μπλε 10 χρόνια νωρίτερα. Γεννημένος στο Μπόχουμ, τελικά επέλεξε μετά από πολλή σκέψη να επιλέξει το Καμερούν, από όπου κατάγεται ο πατέρας του.

Όταν έκανε το ντεμπούτο του με τη Σάλκε τον Νοέμβριο του 2009 δεν είχε ακόμα αποφασίσει. Μάλιστα, είχε αρνηθεί να λάβει μέρος στο Κόπα Άφρικα του 2010, παρά την κλήση του Πολ Λε Γκεν, όμως λίγους μήνες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με το Καμερούν, φτάνοντας μέχρι το Μουντιάλ.

Ο νεαρός αποτελεί από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς το να εμπιστευθείς έναν νεαρό κεντρικό αμυντικό σε τέτοιο επίπεδο δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Η αστάθεια της Σάλκε δεν επηρέασε την εικόνα του, καθώς ήταν βασικός και με τους 7 προπονητές που συνεργάστηκε, δείχνοντας την ποιότητά του. Η πίεση στο Γκελζενκίρχεν, άλλωστε, είναι πάντα τεράστια, όμως τη διαχειρίστηκε άριστα. Φυσικά, η εξέλιξή του δεν έχει σε καμία περίπτωση ολοκληρωθεί, όμως έχειν όλα τα στοιχεία για επιτυχία.

Joel Matip, Werder Bremen

Εκείνος που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Φέλιξ Μάγκατ, ο οποίος τον χρησιμοποίησε στη μεσαία γραμμή. Όταν ανέλαβε ο Ράνγκνικ βρέθηκε στο κέντρο της άμυνας και ήταν μέλος της Σάλκε, όταν εκείνη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League το 2011. «Πρέπει να ευχαριστήσω τον Φέλιξ Μάγκατ. Απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και με τον καινούριο προπονητή και χαίρομαι που είμαι βασικός», είχε πει τότε ο Μάτιπ. «Ο Ράνγκνιν μου μιλάει πολύ, με βοηθάει και με χρησιμοποιεί. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί προπονητές».

Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο με τον Καμερουνέζο είναι η αυτοπεποίθησή του. Στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα είχε σκοράρει στην ισοπαλία με την Μπάγερν, ενώ είχε σκοράρει και στο ματς με την Βραζιλία στο Μουντιάλ του 2014. Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την απόκτησή του και ο Μάτιπ ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του Κλοπ, έχοντας αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ράνγκνικ, ο οποίος ακολουθούσε παρόμοια τακτική.

Δυνατά σημεία

Η ικανότητά του να παίζει με ψηλά την αμυντική γραμμή, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που τον επέλεξε ο Κλοπ. Ο Μάτιπ έχει τις περισσότερες εναέριες κερδισμένες μονομαχίες στο ρόστερ της Σάλκε και σε σχέση με εκείνο της Λίβερπουλ, μόνο ο Μπεντέκε τον ξεπερνάει. Είναι άνετος με την μπάλα στα πόδια και μπορεί να προωθήσει την μπάλα είτε στα άκρα είτε στον άξονα. Μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να κλέβει και να κόβει συχνά, ενώ για το ύψος του είναι γρήγορος.

Αδυναμίες

Το γεγονός ότι προσπαθεί να φτιάξει παιχνίδι από την άμυνα έχει κόστος, καθώς δεν γίνεται να αποφύγει τα λάθη. Ειδικά από τη στιγμή, που προσπαθεί πάντα να βγαίνει πρώτος στην μπάλα. Το γεγονός ότι είναι 24 ετών, σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο έμπειρος, παρά τα πολλά του παιχνίδια στην Bundesliga. Αυτό τον κάνει να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και η αλλαγή περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις νέες εμπειρίες, αναμένεται να τον βοηθήσουν σημαντικά.

Claudio Pizarro, Joel Matip

Ξέρατε ότι...

Ο Μάτιπ προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο πατέρας του, Ζαν, ήταν επίσης διεθνής με το Καμερούν, ο αδερφός του, Μάρβιν, αγωνίζεται στην Ίνγκολσταντ, ενώ ο ξάδερφός του, Ζόσεφ-Ντεζιρέ Ζομπ, έπαιζε στην Μίντλσμπρο.

Joel Matip, Marvin Matip

Είπαν

Ο πατέρας του πιστεύει ότι η καλή εκπαίδευση βοήθησε πολύ και τους δύο γιους του στην επαγγελματική τους καριέρα στο ποδόσφαιρο. «Όταν ήταν 6 ετών, τους είπα: χωρίς άριστους βαθμούς, δεν έχει ποδόσφαιρο», είχε αποκαλύψει στην Bild. «Τότε, ήταν και οι δύο σε ιδιωτικό σχολείο... αλλιώς δε θα λειτουργούσε τίποτα».

Το περασμένο καλοκαίρι ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε, Χορστ Χελντ, αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο να κρατήσει τον Μάτιπ και μετά το 2016. «Ο Τζόελ είναι από τους πιο υποτιμημένους παίκτες. Η ανανέωση του συμβολαίου του είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Ξέρουμε, όμως, όταν θα είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσουμε». Όπως και αποδείχθηκε...

Σε σχέση με τον Τουρέ, ο οποίος μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι είναι σημαντική αναβάθμιση στην άμυνα της Λίβερπουλ. Δύσκολα θα είναι η μοναδική προσθήκη των κόκκινων στα μετόπισθεν, όμως ο Κλοπ τον ξέρει καλά και μπορεί να βασιστεί πάνω του. Σίγουρα θα βάλει δύσκολα στους Λόβρεν, Σακό και Σκρτελ για την 11άδα.

 

Τελευταία Νέα