Η Αμέντσπορ στο... τουρκικό «ναρκοπέδιο»

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Η Αμέντσπορ στο... τουρκικό «ναρκοπέδιο»

bet365

Ποδόσφαιρο και πολιτική χέρι - χέρι σε έναν δρόμο γεμάτο... νάρκες! Αμέντσπορ και Φενέρμπαχτσε στέλνουν μήνυμα ειρήνης κόντρα σε τεθωρακισμένα, μαχητικά κι εκρήξεις!

Ποιος είπε πως το ποδόσφαιρο και η πολιτική στην Τουρκία είναι κάτι ξεχωριστό! Η Αμέντσπορ είχε την... ατυχία να «γεννηθεί» στο Ντιγιαρμπακίρ, στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας! Για τους Κούρδους, η πόλη είναι το Αμέντ που προέρχεται από τους Μήδους που θεωρούνται πρόγονοι τους και έζησαν στην περιοχή κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η αναφορά του Ντιγιαρμπακίρ ως Αμέντ θεωρούνταν «αποσχιστική έκφραση», γεγονός που μπορούσε να βάλει σε μπελάδες τους Κούρδους! Οι ειρηνευτικές συνομιλίες του Κράτους με τον Οτσαλάν έφεραν πιο... ελαστικά μέτρα, μέχρι που εγκρίθηκε από την Ομοσπονδία η μετονομασία της Ντιγιαρμπακίρσπορ σε Αμέντσπορ!

Oλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2015, αφού η Νοτιονατολική Τουρκία θύμισε... Συρία! Ποιος ξεχνά τις αιματοβαμμένες σκηνές μέσα στις γειτονιές. Εκρήξεις, οδομαχίες, φωτιές, καταστροφή. Σκηνικό πολέμου στήθηκε στις μεγάλες πόλεις των Κούρδων, αφού η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε, οι Τούρκοι μπήκαν με τεθωρακισμένα και οι νέοι έστησαν «αντάρτικο» για να τους εμποδίσουν. Ανθρώπινα δικαιώματα; Οι Τούρκοι καταπάτησαν κάθε ίχνος Δικαίου σκορπίζοντας τρόμο και θλίψη!

Υπήρχαν και οι νεαροί που δεν πήραν τα όπλα για να προστατεύσουν τις γειτονιές, έμειναν όμως εκεί, μπήκαν στο γήπεδο και θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλο τον κόσμο! Η Αμέντσπορ πήρε μεγάλο διπλό πρόκρισης στην Μπούρσα, επικράτησε 2-1 της Μπούρσασπορ και βρέθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Τουρκίας. Η μεγαλύτερη διάκριση μέχρι την... επόμενη!

9 Φεβρουαρίου 2016: Αμέντσπορ - Φενέρμπαχτσε. Δυο τουρκικές ομάδες στάθηκαν... προκλητικά πίσω από ένα πανό και βρέθηκαν απέναντι στο τουρκικό Κράτος! «Μην αφήνετε τα παιδιά να πεθάνουν, αφήστε τα να έρθουν στο παιχνίδι» ήταν το μήνυμα των παικτών! Τι σουρεαλιστικός αγώνας, ένα άδειο γήπεδο κι έξω... πόλεμος! Η Ομοσπονδία «κλείδωσε» τους φιλάθλους εκτός, αφού δεν θέλει να φωνάζουν πολιτικά συνθήματα!

Λίγο πριν τη σέντρα η Αστυνομία είχε φροντίσει να στείλει το δικό της μήνυμα, τεθωρακισμένα οχήματα με κανόνια διέλυαν με νερό κάθε προσπάθεια του κόσμου να βρεθεί κοντά στο γήπεδο!

Οι συγκρούσεις στην Ν.Α. Τουρκία έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων αγωνιστών, μελών των δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων, ενώ χιλιάδες έχουν αφήσει τα σπίτια του!

Το παιχνίδι άρχισε, οι παίκτες της Αμέντσπορ έμειναν για 30 δευτερόλεπτα ακίνητοι, σε μια προφανή ένδειξη διαμαρτυρίας... Η «μάχη» εντός γηπέδου συγκλονιστική, η Αμέντ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1, έκανε μια απίθανη ανατροπή, πριν ο Σεν διαμορφώσει το 3-3! Αλήθεια, ποιος μένει στο σκορ... Οι Κούρδοι έστειλαν ένα τεράστια μήνυμα! Στρατιωτικά τζετ πάνω από τον ουρανό της πόλης, σόκαραν με τον εκκωφαντικό τους θόρυβο. Η Στρατοχωροφυλακή στους δρόμους και γύρω από το γήπεδο κρατούσε με μανία τον κόσμο μακριά από τις θύρες! Η Αμέντσπορ παρουσιάστηκε χωρίς τον ηγέτη της, τον Ντενίζ Νάκι, αφού η Ομοσπονδία τον πέταξε εκτός γηπέδων για 12 ματς εξαιτίας... ιδεολογικής προπαγάνδας! Τι είχε κάνει στο προηγούμενο ματς κυπέλλου; Αφιέρωσε τη νίκη σε όσους Κούρδους έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Ο Τσετίν Γιλμάζ, Τούρκος αναλυτής ποδοσφαίρου δεν μπορούσε να θυμηθεί ανάλογο σκηνικό... Μα 12 αγωνιστικές... «Δεν είναι μυστικό πως το τουρκικό ποδόσφαιρο είναι άκρως πολιτικοποιημένο. Ομως αμφιβάλλω αν η κλίμακα του συγκεκριμένου περιστατικού είναι αρκετή για να επιφέρει την απαγόρευση της συμμετοχής της Τουρκίας στο Euro 2016!» τόνισε ο Γιλμάζ!

Ο Μπιλάλ Ακουλού, εκ των ιδρυτών της ομάδας και φίλαθλός της δεν θα ξεχάσει την αντίδραση της αστυνομίας στο παιχνίδι με την Μπασακσεχίρ στην Πόλη! «Αλλους συνέλαβαν, άλλους τους κακομεταχειρίστηκαν κι άλλους τους ανάγκασαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο. Μας αντιμετωπίζουν σαν θανάσιμους εχθρούς σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι και φτάνουν πολύ χαμηλά».

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, ενός φιλάθλου της Μπασακσεχίρ που τόνισε πως οι φίλοι της Αμέντ προσέβαλαν εθνικές αξίες! Τα γραφεία της ομάδας βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας. Κατασχέσεις υπολογιστών, συλλήψεις, αφού μέλη της ομάδας θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τα «ιδεολογικά μηνύματα» στα κοινωνικά δίκτυα.

Ελευθερία του λόγου; Η Τουρκία συχνά – πυκνά καταπατά το δικαίωμα της Ελευθερίας του Λόγου και τα παραδείγματα είναι τρανταχτά! Όμως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ φροντίζουν να βάζουν… λάδι στη φωτιά, κι ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στη διάρκεια της μετάδοσης ανάμεσα στη Μπούρσασπορ και την Αμέντσπορ, ποτέ δεν αναφέρθηκε το όνομα της φιλοξενούμενης…

Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία είναι εκρηκτική...Κυριολεκτικά! Νάρκες στους δρόμους, βόμβες απο μαχητικά, μολότοφ, σφαίρες και στη μέση η Αμέντσπορ και η Φενέρμπαχτσε που στέλνουν μήνυμα ειρήνης! Την 1η Μαρτίου οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά «Οποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, εμείς θα στηρίξουμε την ομάδα. Θέλουμε να φέρουμε λίγη χαρά στον πολιορκούμενο λαό μας» θα τονίσει ο Ακουλού!

 

Τελευταία Νέα