Eπτά τρόποι για να νικήσεις τη Λέστερ

Gazzetta team
Eπτά τρόποι για να νικήσεις τη Λέστερ

bet365

Μόλις δύο ομάδες έχουν καταφέρει να νικήσουν φέτος τις «Αλεπούδες», αλλά ο Paul Wilkes παρουσιάζει έναν οδηγό επτά βημάτων για εκείνους που θέλουν να τις ακολουθήσουν...

Στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μόνο η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί έχουν χάσει λιγότερα ματς από τη Λέστερ φέτος. Η ομάδα των Ανατολικών Μίντλαντς ξεκάθαρα δεν έχει το μπάτζετ των συλλόγων που αναφέραμε πριν, γεγονός που κάνει το επίτευγμά της ακόμα πιο σπουδαίο.

Το γρήγορο 4-4-2 με αντεπιθέσεις του Κλαούντιο Ρανιέρι έχει προκαλέσει... καταιγίδα στην Premier League. Η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ είναι οι δύο μοναδικές ομάδες που τους έχουν νικήσει στο Πρωτάθλημα. Οπότε, πώς ακριβώς καταφέρνεις να το κάνεις;

1) Τρεις κεντρικοί αμυντικοί

Ο πρωτοπόρος στην τακτική και πρώην προπονητής της Χιλής Μαρσέλο Μπιέλσα επιμένει σε άμυνα τριών στόπερ απέναντι σε ομάδες με δύο επιθετικούς. Κι αυτό για να υπάρχει ένα σέντερ μπακ σε ελεύθερο ρόλο ώστε να «σκουπίζει» τους κινδύνους και επίσης να κάνει παιχνίδι από πίσω. Με τον Τζέιμι Βάρντι και τον Σίντζι Οκαζάκι να τρέχουν από την εξωτερική πλευρά των σέντερ μπακ, αυτή η κίνηση θα έκανε το έργο τους πιο δύσκολο. «Παίξαμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς λόγω της ποιότητας του Βάρντι και του Οκαζάκι να τρέχουν στους κενούς χώρους», παραδέχθηκε ο Λουίς Φαν Χάαλ μετά το 1-1 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την μοναδική ομάδα που παρατάχθηκε απέναντι στη Λέστερ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο παρέταξε την ομάδα του με τρία στόπερ απέναντι στη Γουότφορντ, αφού ο Κίκε Φλόρες παίζει με ανάλογο τρόπο με τη Λέστερ. Στο τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Τσέλσι, ο Μουρίνιο περιόρισε την ομάδα του Ρανιέρι σε μόλις 3 ευκαιρίες σε 38 λεπτά, αφού άλλαξε το σύστημα.

2) Ισορροπία στην αμυντική γραμμή

Η θέση της αμυντικής γραμμής αποφασίζεται από τον προπονητή, αλλά αλλάζει κατά τη διάρκεια τον παιχνιδιών, χάρη στη φύση των ενεργειών ή των ένστικτο των αμυντικών. Αν η αντίπαλη άμυνα παίζει υπερβολικά ψηλά απέναντι στη Λέστερ, ο Βάρντι και οι υπόλοιποι μπορούν να τρέξουν στο χώρο. Αν είναι υπερβολικά πίσω, τότε ρισκάρει να αφήσει χώρο στον Μαχρέζ, ο οποίος αρέσκεται να «κόβει» προς τα μέσα με το αγαπημένο του αριστερό.

Τα κοντρολαρισμένα σέντερ μπακ είναι βασικά για να διαβεβαιώσουν ότι ολόκληρη η άμυνα θα έχει συγχρονισμό, αν και πολλές ομάδες έχουν αποτύχει σε αυτό, όταν ο ένας αμυντικός μένει πίσω ή όταν το δίδυμο είναι σχετικά «φρέσκο». Ο Φαν Χάαλ ανέφερε για το γκολ-ρεκόρ του Βάρντι απέναντι στην ομάδα του: «Το γκολ είναι λάθος της αμυντικής οργάνωσης από δικό μας κόρνερ, οπότε πρέπει να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, διότι το είχαμε δείξει στους ποδοσφαιριστές λόγω των χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας».

3) Περισσότερη κατοχή

Γίνονται όλο και λιγότερο της μόδας οι ομάδες που δίνουν έμφαση στην κατοχή στην Premier League, με τον Φαν Χάαλ για παράδειγμα να δέχεται πυρά για την εμμονή του στο αργό και υπομονετικό build up. Προπονητές όπως ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Μπρένταν Ρότζερς υιοθέτησαν πιο ευθείς προσεγγίσεις. Η άφιξη του Σλάβεν Μπίλιτς και του Γίργκεν Κλοπ, μαζί με τις επιτυχίες της Γουότφορντ και της Λέστερ, ενίσχυσαν αυτό το δόγμα. Αυτό πλέον σημαίνει ότι πολλές ομάδες παίζουν γρήγορο ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων.

Ωστόσο, οι ομάδες που κρατούν κατοχή δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως αργές και προβλέψιμες και αυτό αναμένεται να αποδειχθεί όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναλάβει τη Σίτι. Ο Καταλανός θέλει την ομάδα του αφενός να κυριαρχεί, αλλά και να παίζει τη μπάλα γρήγορα. Η Μπάρτσα του Πεπ ήταν ένα εκπληκτικό παράδειγμα για το πως να προκαλέσεις ασφυξία στον αντίπαλο με τη μπάλα, αλλά η γενική ιδέα είναι να βγάλεις εκτός θέσεων τον αντίπαλο με συντονισμένες και καλά δουλεμένες κινήσεις ανάμεσα σε ζευγάρια παικτών.

4) Δώσε στη Λέστερ τη μπάλα

Έχουν το χαμηλότερο ποσοστό κατοχής στην Premier League και λίγες ομάδες τους έχουν επιτρέψει να κρατήσουν περισσότερο από αυτές τη μπάλα. Μόνο η Μπόρνμουθ είχε μικρότερη κατοχή από τη Λέστερ, στο ματς στις αρχές Ιανουαρίου που έληξε 0-0.

Μια πολύ συμπαγής αμυντική ομάδα θα ήταν δύσκολο να σπάσει από τη Λέστερ. Η Γουέστ Μπρομ είναι η μοναδική ομάδα στην κατηγορία με λιγότερες κοντινές πάσες και η Λέστερ έχει το εκπληκτικά χαμηλό 69.3% στην ολοκλήρωση των κοντινών πασών μόνο και μόνο επειδή το πλάνο της είναι να πάει η μπάλα μπροστά στον Βάρντι και τον Οκαζάκι όσο πιο γρήγορα γίνεται.

5. Εξτρέμ που γυρίζουν

Η Μπόρνμουθ και η Γουέστ Χαμ τα πήγαν καλά απέναντι στη Λέστερ φέτος, χρησιμοποιώντας τους ακραίους τους να πιέζουν τους μπακ και να κόβουν την τροφοδοσία στον Μαχρέζ και τον Ολμπράιτον. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος, ίσως αξίζει να δοθεί χώρος στους Φουχς και Σίμπσον, προκειμένου να μπουν στο επιθετικό 1/3, αν υπάρχουν γρήγοροι και έξυπνοι εξτρέμ που θα πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς, μίλησε στο Sky Sports για την περιστασιακή χρησιμοποίηση του Λουίς Σουάρες και τον Ντάνιελ Στάριτζ στα άκρα. «Όταν επιτίθεσαι από αυτή την πλευρά, θέλω να είσαι περισσότερο από την μεριά του αμυντικού», είπε ο Ρότζερς στον Σουάρες πριν το 5-1 επί της Άρσεναλ. Τους είπε να μείνουν σε κοντινή απόσταση με τα μπακ αλλά όχι να το παρακάνουν, έτσι ώστε να μπορούν να να τρέξουν στο χώρο όταν αδειάζει από τις ανόδους. Υπάρχει προφανώς ένα τεράστιο ρίσκο σε αυτό, αφού τα αντίπαλα μπακ είναι ελεύθερα να βγουν μπροστά (αν και ο Σίμπσον σπάνια το κάνει), ωστόσο θα το σκεφτούν διπλά να προωθηθούν αν ξέρουν ότι θα αφήσουν έναν ποιοτικό εξτρέμ ελεύθερο στο τρανζίσιον.

6. Αντεπίθεση στην αντεπίθεση

Η Άρσεναλ νίκησε τη Λέστερ νωρίτερα φέτος σε ένα πολύ ανοιχτό και διασκεδαστικό ματς, ωστόσο η ομάδα που θα τολμήσει κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να έχει την ποιότητα και την ταχύτητα για να καταφέρει χτυπήματα στις Αλεπούδες. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τη Λίβερπουλ της σεζόν 2013/14 απέναντι στη Λέστερ, ή ακόμα και τη Νιούκαστλ του Κίγκαν.

Αυτό δεν σημαίνει απλά προσπάθεια για περισσότερα τρεξίματα από τη Λέστερ, αλλά περισσότερη ευφυΐα στις κάθετες επιθέσεις. «Το πρόβλημά μας σήμερα δεν ήταν να τρέξουμε περισσότερο ή με μεγαλύτερη ένταση», είπε ο Κλοπ μετά την ήττα με 2-0. «Όταν είχαμε τη μπάλα στις σωστές θέσεις, απλά έπρεπε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Η Λέστερ δέχεται κατά μέσο όρο 13.5 γκολ ανά ματς, αλλά και στις δύο φετινές της ήττες επέτρεψε το μεγαλύτερο αριθμό της σεζόν: Η Άρσεναλ έφτιαξε 27 προσπάθειες για γκολ και η Λίβερπουλ 26.

7. Περισσότερα τακτικά φάουλ

Είναι απίστευτα κυνικό να κάνεις φάουλ στη Λέστερ για να σταματήσεις τις επιθέσεις της, αλλά μπορεί να αποδειχθεί επίσης απίστευτα αποτελεσματικό. Μόνο η Νόριτς και η Λίβερπουλ δέχονται λιγότερα φάουλ από τις Αλεπούδες, οπότε δεν είναι μια προσέγγιση που συνηθίζουν οι αντίπαλοι προπονητές.

Η Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε συχνά υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο όταν αντιμετώπιζε τη Μπαρτσελόνα, προκειμένου να σπάσει το μομέντουμ του αντιπάλου. Με δεδομένο ότι το φάουλ δεν γίνεται πολύ κοντά στην περιοχή, η Λέστερ δύσκολα μπορεί να ωφεληθεί από τα στημένα. Η Άρσεναλ έκανε 12 φάουλ στη Λέστερ στη νίκη τους στο King Power, αλλά μόνο τρία από αυτά στο δικό τους μισό. Το να σταματήσεις τον Μαχρέζ πριν πάρει τα μέτρα του μπορεί να αποδεχθεί εξαιρετικά σημαντικό.

 

Τελευταία Νέα