Κλαούντιο Πισάρο: Η εμπειρία είναι χρυσός

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κλαούντιο Πισάρο: Η εμπειρία είναι χρυσός

bet365

Ο αγέραστος Κλαούντιο Πισάρο παίρνει ξανά από το χέρι τη Βέρντερ και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Περουβιανό στο FourFourTwo του gazzetta.gr.

Η λέξη «Tausendsassa» χρησιμοποιείται για κάποιον, που έχει πολλά ταλέντα και μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Ήταν ο τίτλος που επέλεξε πρόσφατα η Kreiszeitung, για να περιγράψει τον Κλαούντιο Πισάρο. Ο Περουβιανός κατάφερε να βρει τη φόρμα του με το ξεκίνημα του δευτέρου γύρου και μαζί του έχει επιστρέψει η ελπίδα στην Βρέμη.

Η ισοπαλία μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα με την Χέρτα (3-3), όμως με δεδομένο ότι η Βέρντερ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-3 ήταν νίκη ψυχολογίας. Και ο άνθρωπος, που άλλαξε τα πάντα ήταν ο 37χρονος Πισάρο. Δύο γκολ (75', 77') και όλοι πίνουν ξανά νερό στο όνομά του. «Μάλλον του έκλεψα το γκολ», θα πει μετά το παιχνίδι, καθώς το τελευταίο γκολ είχε αρχικά πιστωθεί στον Γκαρσία, πριν διορθωθεί στη συνέχεια.

Για την ακρίβεια, οι καλύτερες εμφανίσεις του δε θα έπρεπε να αποτελούν έκπληξη. Ο έμπειρος επιθετικός επέστρεψε για τρίτη φορά στην Βρέμη ως ελεύθερος στις αρχές του Σεπτεμβρίου και, φυσικά, δεν είχε κάνει προετοιμασία.

«Σωματικά, νιώθω πολύ καλύτερα», αποκάλυψε λίγο πριν το ματς με τη Σάλκε στην πρεμιέρα μετά τη χειμερινή διακοπή. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, όμως, ο «γάμος» είχε αρκετά εμπόδια. Η διοίκηση της Βέρντερ αποφάσισε να προσφέρει συμβόλαιο στον Πισάρο όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. Ήθελε να συμβουλεύει και να κατευθύνει τους νεότερους.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Κλαούντιο είναι έτοιμος να συμπορευτεί στο νέο μας μονοπάτι και να συνεισφέρει», είχε πει ο τεχνικός διευθυντής, Τόμας Άιχιν, στο ξεκίνημα της σεζόν. «Γνωρίζει τη φιλοσοφία μας σχετικά με τους πολλούς νεαρούς παίκτες και θέλει να βοηθήσει με τον τρόπο του στην εξέλιξη της ομάδας». Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες που είχαν οι πράσινοι ήταν πολύ υψηλές. Όλοι περίμεναν ότι ο «Torgefahr», εκείνος που μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, είχε επιστρέψει στη Βρέμη.

Φυσικά, στην πράξη πάντα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και σε αυτή την περίπτωση. Η ψυχολογία του Άιχιν άλλαξε γρήγορα. «Πρέπει να σταματήσουμε να τον κοιτάμε σαν σωτήρα». Μετά το παιχνίδι με την Χόφενχαϊμ στο ξεκίνημα της σεζόν ο Πισάρο έκανε κάτι που κανένας δεν περίμενε από έναν παίκτη με τη δική του εμπειρία. Μίλησε για Ευρώπη. Έτσι, ο Βίλι Λέμκε, που μέχρι το 2014 είχε τη θέση του Μπόντε, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τον κριτικάρει.

«Δεν νομίζω ότι ήταν και πολύ έξυπνο. Με εξέπληξε», τόνισε ο τελευταίος, που χρησιμοποίησε τη λέξη «unbremisch», κατά κάποιο τρόπο... αντι-βρεμικό. Ίσως ο Περουβιανός να περίμενε πιο εύκολα τα πράγματα μετά την εικόνα της Βέρντερ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Όμως και πάλι, δεν υπάρχει δικαιολογία. Διότι, συνήθως στις ομάδες που μάχονται για παραμονή, η αισιοδοξία μπορεί να είναι καταδικαστικός παράγοντας. Η Βέρντερ βρισκόταν σε κάθετη πτώση, κάνοντας τον χειρότερό της πρώτο γύρο εδώ και 41 χρόνια. Και ξαφνικά, στο ξεκίνημα του 2016 οι έμπειροι αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πισάρο σκόραρε και στα δύο τελευταία ματς, φτάνοντας τα 181 γκολ, όσα έχει και ο Ουλφ Κίρστεν, βάζοντας πλώρη για την πρώτη 4άδα των σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga. Με την Βέρντερ, μάλιστα, έχει 94 και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τον Μάρκο Μπόντε, νυν πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, που με 101 είναι στην κορυφή. Και τώρα, στο ματς με την Γκλάντμπαχ, στο οποίο θα γίνει ο πρώτος ξένος με 400 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, είναι από τις μεγάλες ελπίδες των πράσινων.

Μετά το παιχνίδι με την Χέρτα το μόνο που σκεφτόταν ως επιβράβευση ήταν λίγη... σοκολάτα. Βλέπετε, σε ηλικία 37 ετών, προκειμένου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέχει όλες τις λεπτομέρειες. Και μέσα σε αυτές είναι η διατροφή. Έτσι, από το περασμένο καλοκαίρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους διατροφολόγους της Ιταλίας και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. «Νιώθω καλύτερα και έχω χάσει 2-3 κιλά», όπως αποκάλυψε.

Μόλις τρεις άνθρωποι έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τα πάντα στην προπόνηση της Βέρντερ. Ο τεχνικός, Βίκτορ Σκρίπνικ, ο βοηθός του, Τόρστεν Φρινγκς, που συνήθως είναι ο υπεύθυνος, και ο Κλαούντιο Πισάρο. Όλοι τους ακούν με τέτοια προσοχή, που αν το δεις μία φορά, δεν πρόκειται να το ξεχάσουν. Οι τρεις «δάσκαλοι» στην πιο ανοιχτή αίθουσα στον κόσμο. «Είναι έμπνευση για μένα. Ήδη έχει θετική επίδραση πάνω μου», όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο Ούτζα.

«Η αυτοπεποίθηση που φέρνει στην ομάδα θα βοηθήσει πάρα πολύ στη μάχη του υποβιβασμού», σχολίασε ο Λόταρ Ματέους μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις. Ο Πισάρο είναι στο σπίτι του. «Παίζω με την καρδιά», όπως είπε και ο ίδιος και ήδη οι οι συζητήσεις για ανανέωση έχουν ξεκινήσει, έστω και αν προς τα έξω προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί τίποτα. Σύμφωνα με την Welt, μάλιστα, η μοναδική προϋπόθεση είναι η παραμονή της Βέρντερ στην Bundesliga. Ίσως, μάλιστα, να είναι και το έξτρα κίνητρο που έψαχνε ο ίδιος.

«Ο Κλαούντιο έχει εξελιχθεί σε περισσότερα από έναν παίκτη. Η εμπειρία του είναι χρυσός», τόνισε ο Άιχιν, που χαρακτήρισε «top» την μεταγραφή για τα δεδομένα των πράσινων. Στην προετοιμασία ο Σκρίπνικ αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του και η ομάδα του να παίξει πιο επιθετικά. Και ο Πισάρο έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η δική του αυτοπεποίθηση ανεβάζει την αυτοπεποίθηση της Βέρντερ.

Οι πράσινοι ανακοίνωσαν για 4η συνεχόμενη χρονιά ζημίες και υπό αυτές τις συνθήκες το άλμα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Ακόμη και να αποφασίσει να ρισκάρει η διοίκηση, τα οικονομικά είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, που το πιθανότερο είναι να πάει χαμένο. Σε τέτοιες εποχές, χρειάζεται δημιουργικότητα και ευελιξία. Και η απόφαση να δοθεί συμβόλαιο στον Περουβιανό δικαιώνεται με λίγους μήνες καθυστέρηση...

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα