TOP-10: Αυτοί που ακολούθησαν το δρόμο του... μεταξιού

TOP-10: Αυτοί που ακολούθησαν το δρόμο του... μεταξιού

bet365

Με αφορμή τα τελευταία μεταγραφικά «μπαμ» από την Κίνα, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει δέκα ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται ακόμα στο κινεζικό πρωτάθλημα.

Η αρχή έγινε πριν από λίγες μέρες με τον Λουίζ Αντριάνο της Μίλαν. Η συνέχεια έχει τον Γκουαρίν της Ίντερ και τον Ζερβινιό της Ρόμα. Κοινός παρανομαστής; Όχι μόνο το ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά η Jiangsu Suning, η οποία σκοπεύει να... τινάξει την μπάνκα στον αέρα, προκειμένου να εισέλθει δυναμικά στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά της Κίνας προσελκύει ολοένα και περισσότερους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, καθώς οι ομάδες στρώνουν χαλί εκατομμυρίων στα πόδια τους, ώστε να τους πείσουν να αποδεχθούν τις προτάσεις τους και με αυτό τον τρόπο το πρωτάθλημα της χώρας να γίνει ευρέως γνωστό. Και τα καταφέρνουν, καθώς στο δρόμο του... μεταξιού έχουν βαδίσει παίκτες, που διαθέτουν στο παλμαρέ τους κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Τσάμπιονς Λιγκ.

Ντιντιέ Ντρογκμπά
Η δική του μεταγραφή στη Shanghai Shenhua το 2012 έβαλε στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού κοινού πως και στην Κίνα υπάρχει... ποδόσφαιρο. Μόλις είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι και έκανε το μακρινό ταξίδι στην Κίνα, για χάρη των 200 χιλιάδων λιρών, που εισέπραττε εβδομαδιαίως. Ο Ντρογκμπά δεν έμεινε για πολύ στην Ασία, όμως, καθώς τον Ιανουάριο του 2013 επέστρεψε στην Ευρώπη κι ενώ είχε πετύχει οκτώ τέρματα σε έντεκα αγώνες με την Shanghai Shenhua.

Νικολά Ανελκά
Το δρόμο στον Ντιντιέ Ντρογκμπά είχε ανοίξει λίγους μήνες νωρίτερα ο γνωστός γυρολόγος των γηπέδων, Νικολά Ανελκά. Ο Γάλλος επιθετικός είχε πάει από τον Ιανουάριο του 2012 στη Shanghai Shenhua και έφυγε ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τον Ντρογκμπά. Πάντως, τα νούμερα του Ανελκά ήταν απογοητευτικά και στη μακρινή Κίνα, καθώς σε 22 αγώνες σημείωσε μόλις τρία τέρματα.

Σεϊντού Κεϊτά
Μετά από τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα και την κατάκτηση δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ο μέσος από το Μάλι άφησε τα ευρωπαϊκά σαλόνια, για τα ασιατικά... αλώνια το 2012. Προορισμός η Dalian Aerbin FC, η οποία του προσέφερε 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Κεϊτά έμεινε 1,5 χρόνο στην Κίνα, πριν επιστρέψει και πάλι στην Ευρώπη για λογαριασμό της Βαλένθια και μετέπειτα (μέχρι και σήμερα) της Ρόμα.

Ρομπίνιο
Μετά από καριέρα σε Σάντος, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μίλαν, ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποφάσισε να κάνει... στροφή στις ασιατικές αγορές το περασμένο καλοκαίρι, για λογαριασμό της Guangzhou Evergrande Taobao, στην οποία ήταν ο προπονητής ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ενώ έπαιζε και ο συμπατριώτης του, Παουλίνιο. Ο Ρομπίνιο έμεινε για έξι μήνες στην Κίνα, πετυχαίνοντας τρία γκολ σε εννέα συμμετοχές.

Τιμ Κέιχιλ
Το ποδοσφαιρικό «τοτέμ» της Αυστραλίας, με τη μεγάλη καριέρα στην Έβερτον για οκτώ χρόνια, αλλά και την τριετή παρουσία στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε το 2015 να ζήσει την περιπέτεια της Κίνας. Η Shanghai Shenhua ήταν αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του Κέιχιλ, ο οποίος μέχρι σήμερα μετρά 11 τέρματα σε 28 παιχνίδια του κινεζικού πρωταθλήματος.

Ντεμπά Μπα
Συμπαίκτης του Τιμ Κέιχιλ στη Shanghai Shenhua είναι από το καλοκαίρι ένας ακόμη ποδοσφαιριστής με καριέρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ντεμπά Μπα είχε αγωνιστεί στο παρελθόν σε Γουέστ Χαμ, Νιούκαστλ και Τσέλσι και με ενδιάμεσο σταθμό την τουρκική Μπεσίκτας, ζει εδώ και λίγους μήνες την ποδοσφαιρική περιπέτεια της Κίνας.

Φρεντερίκ Κανουτέ
Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της περασμένης δεκαετίας, με σπουδαίες εμφανίσεις με τη φανέλα της Σεβίλλης και με κατάκτηση δύο κυπέλλων UEFA. Ο Κανουτέ αποχώρησε το 2012 από την Ανδαλουσία, με προορισμό την Κίνα. Εκεί ολοκλήρωσε την καριέρα του, αγωνιζόμενος για ένα χρόνο με τη φανέλα της Beijing Guoan.

Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο
Μεγάλο «μπαμ» έκανε το καλοκαίρι του 2014 η μεταγραφή του Ιταλού επιθετικού από την Τζένοα στην κινεζική Guangzhou Evergrande. Ο Τζιλαρντίνο υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, όμως έμεινε μόλις έξι μήνες στην Κίνα, καθώς τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψε στην Ιταλία, ως δανεικός στη Φιορεντίνα και από το περασμένο καλοκαίρι με μεταγραφή στην Παλέρμο.

Βάγκνερ Λοβ
Για σχεδόν δέκα χρόνια, ο Βραζιλιάνος ήταν το πρώτο βιολί της επίθεσης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τις εμφανίσεις του να του ανοίγουν μέχρι και την πόρτα της εθνικής Βραζιλίας. Το 2013, όμως, τα 12 εκατομμύρια ευρώ της Shandong Luneng οδήγησαν τον Βάγκνερ Λοβ στην Κίνα, όπου έμεινε για 1,5 χρόνο, σημειώνοντας 19 γκολ σε 31 συμμετοχές.

Λούκας Μπάριος
Μετά από τρία χρόνια σπουδαίων εμφανίσεων με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός αποφάσισε το 2012 να αποχωρήσει από την Ευρώπη, προκειμένου να αγωνιστεί στη μακρινή Ασία. Τα σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ που του προσέφερε ετησίως η Guangzhou Evergrande ήταν αρκετά για να κάμψουν οποιαδήποτε αντίσταση του Λούκας Μπάριος, ο οποίος έμεινε για μία σεζόν στην Κίνα, πετυχαίνοντας 13 τέρματα σε 31 εμφανίσεις.

 

Τελευταία Νέα