Περήφανοι ως... «Ελληνιστές»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Περήφανοι ως... «Ελληνιστές»

bet365

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος γράφει για τους «Ελληνιστές» της Έξετερ Σίτι, εξηγεί γιατί κυματίζει η «γαλανόλευκη» σε κάθε εντός έδρας ματς, αλλά και το ιστορικό πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Βραζιλίας απέναντι στον αγγλικό σύλλογο!

Στις 21 Ιουλίου 1914 η Έξετερ Σίτι έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτη ομάδα παγκοσμίως που αντιμετώπισε την Εθνική Βραζιλίας.

Η «σελεσάο» στην πρώιμη μορφή της απαρτίζονταν από ποδοσφαιριστές των περιφερειών του Ρίο Ντε Ζανέιρο αλλά και του Σάο Πάουλο.

Η Βραζιλία επικράτησε με 2-0, ωστόσο οι Άγγλοι υποστηρίζουν πως το ματς έληξε 3-3!

Συνολικά έδωσε οχτώ ματς κόντρα σε Βραζιλία και Αργεντινή σε μία ιστορική από κάθε άποψη τουρνέ. Έξετερ Σίτι και Φλουμινένσε θεωρούνται μέχρι σήμερα αδελφά σωματεία!

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η Σίτι απαρνήθηκε την πράσινη και λευκή φανέλα για χάρη της ερυθρόλευκης την οποία φοράει μέχρι σήμερα.

Οι υποστηρικτές της Έξετερ Σίτι θεωρούσαν πως τα πράσινα έφερναν κακοτυχία στον σύλλογο, ενώ δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με την τοπική αντίπαλο Πλίμουθ. Έτσι αποφάσισαν να ντυθούν στα κόκκινα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Έξετερ Σιτι απέκτησε το προσωνύμιο «Ελληνιστές».

Ο θρύλος αναφέρει πως τον Ιούλιο του 1726 στην πόλη πραγματοποιούνταν έκθεση με θέμα την πολιορκία της Τροίας, όπου μάλιστα γινόταν αναπαράσταση του πολέμου.

Για κάποιο λόγο οι κάτοικοι του Σεν Σίντγουελ που βρίσκονταν έξω από τα τείχη ταυτίστηκαν με τους επιτιθέμενους «Έλληνες» ή «Ελληνιστές».

Έναν αιώνα αργότερα χαρακτηρίζονταν αποκλειστικά «Ελληνιστές» (σ.σ. Grecians). Μάλιστα οι κάτοικοι του Σεν Σίντγουελ αυτοαποκαλούνταν ‘Ελληνιστές’ ακόμη και στα γράμματα που έστελναν στις εφημερίδες, ενώ ο συγκεκριμένος όρος είχε πλέον καθιερωθεί στην τοπική διάλεκτο.

Επίσης, υπήρχε αντιπαλότητα μεταξύ κατοίκων της πόλης και εκείνων του Σεν Σίντγουελ. Οι τελευταίοι σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή αποκαλούνταν «Greasy Un’s».

Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται και από το γεγονός πως σε κοσμηματοπωλείο στη Σίντγουελ Στριτ, σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο αιωρείτο ένα ρολόι που ανέγραφε «Grecians».

Η Σεν Σίντγουελς Όλντ Μπόις το 1904 μετονομάστηκε σε Έξετερ Σίτι. Τέσσερα χρόνια αργότερα ουδείς εξεπλάγη όταν το στάδιο, το οποίο ανεγέρθηκε στο τέλος της Σίντγουελ Στριτ ονομάστηκε ‘Grecian Gate’.

Οι Cold Play, αλλά και ο Michael Jackson έγιναν μέλη του συλλόγου, ενώ ο διάσημος μένταλιστ Ούρι Γκέλερ θήτευσε στην διοίκηση της Έξετερ Σίτι.

Οι ‘Ελληνιστές’ διατήρησαν την ταυτότητα τους μέχρι σήμερα, με την γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει περήφανα σε κάθε παιχνίδι στο «Σεν Τζέιμς Παρκ».

Η... ελληνική καρδιά χτύπησε δυνατά πριν από 10 μέρες όταν η Εξετερ Σίτι περιόρισε σε ισοπαλία (2-2) την Λίβερπουλ σε αναμέτρηση για τον Γ΄ Γύρο του Κυπέλλου.

 

Τελευταία Νέα