Το ντέρμπι του καμένου πούλμαν (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Το ντέρμπι του καμένου πούλμαν (vids)

bet365

To 2000 οι οπαδοί της Τατσίρα έβαλαν φωτιά στο πούλμαν της Καράκας στο κέντρο του γηπέδου και κάθε χρόνο το επαναλαμβάνουν με ένα ομοίωμα του.

Παραδοσιακά η μεγάλη κόντρα στο ποδόσφαιρο της Βενεζουέλας ήταν το Ντεπορτίβ Τατσίρα – Εστοουδιάντες Μέριδα και είχε να κάνει με τον παθιασμένο τρόπο που βιώνουν το άθλημα στις ορεινές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, τα 15 τελευταία χρόνια έχει μπει ενδιάμεσα τους η Καράκας. Η ομάδα της πρωτεύουσας έχει καταστεί σταδιακά η πιο μισητή για τους ορεινούς και πιο συγκεκριμένα για τους οπαδούς της Τατσίρα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ουδέποτε οι πρωτευουσιάνοι τους πείραξαν Αντιθέτως, οι της Τατσίρα είναι εκείνοι που προκάλεσαν με τον πλέον ακραίο τρόπο και που συνεχίζουν να το κάνουν την ίδια μέρα κάθε χρόνο...

Ολα άρχισαν στον διπλό τελικό του πρωταθλήματος του 2000. Το πρώτο ματς στο Καράκας το πήρε με 2-1 η ομώνυμη ομάδα. Στον επαναληπτικό η Τατσίρα νικούσε 2-1 και όλα έδειχναν ότι ο τίτλος θα κρινόταν σε μπαράζ. Στο 90' όμως ο Αλεσάντερ Ροντόν ισοφάρισε και έτσι η κούπα θα πήγαινε στους φιλοξενούμενους. Τότε περίπου 20 οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν η στιγμή που τινάχτηκαν τα πάντα στον αέρα, καθώς ο Ροντόν έριξε καρατιά σε έναν οπαδό που πήγε να τον χτυπήσει. Αμέσως όλοι από τις εξέδρες μπήκαν μέσα.

Κάποιοι παίκτες της Καράκας έφαγαν τις... ψιλές τους, αλλά γενικότερα πρόλαβαν να κλειστούν στα αποδυτήρια. Ωστόσο, εκεί που άπαντες πίστεψαν ότι θα ηρεμούσαν τα πνεύματα, τότε συνέβη το πλέον απίθανο. Κάποιοι οπαδοί της Τατσίρα είχαν εντοπίσει έξω από το γήπεδο το πούλμαν της Καράκας, κατάφεραν να μπουν μέσα και έκαναν το επικό. Το οδήγησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κάπου εκεί άρχισαν το γλέντι. Καθώς το όχημα ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες, γύρω του ξεκίνησε η γιορτή. Οπως μάλιστα θυμάται ο τότε προπονητής των φιλοξενούμενων, Κάρλος Οράσιο Μορένο: «είδα να έχουν πάρει το πινακάκι που δίνω οδηγίες και να το δίνουν ο ένας στον άλλον σαν τρόπαιο».

Και αφού συνέβησαν όλα αυτά τα απίθανα, εκείνο που δεν αφήνει την ιστορία να ξεχαστεί στο βάθος του χρόνου, είναι ότι οι ακόλουθοι της Τατσίρα θεωρούν κορυφαία στιγμή την ιστορία τους εκείνο το συμβάν. Φροντίζουν οπότε κάθε χρόνο την ίδια μέρα να το γιορτάζουν. Στήνουν ένα ομοίωμα του πούλμαν, βάζουν φωτιά, πίνουν και χορεύουν τριγύρω του. Αυτή η μέρα λοιπόν έχει και όνομα. «Η μέρα του οπαδού» την αποκαλούν και γουστάρουν τρελά...

Follow me: @jorgkeraman

 

Τελευταία Νέα