Όταν το ποδόσφαιρο νίκησε τον πόλεμο

Όταν το ποδόσφαιρο νίκησε τον πόλεμο

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο στα Χριστούγεννα του 1914 και γράφει για τον πιο ανθρώπινο ποδοσφαιρικό αγώνα της ιστορίας, που έγινε πριν από ακριβώς 101 χρόνια.

Πριν από έναν περίπου αιώνα η ανθρωπότητα συγκλονιζόταν από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Άγγλοι και Γερμανοί βρίσκονταν μόνιμα παρατεταγμένοι στα χαρακώματα, σε μια μάχη μέχρις εσχάτων. Άπαντες ήταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, σε έναν πόλεμο απάνθρωπο που άφησε πίσω του εκατομμύρια αθώους νεκρούς.

Οι στρατιώτες ήταν ταυτόχρονα θύτες και θύματα. Ακόμη και στις άγιες μέρες των Χριστουγέννων βρίσκονταν σε θέση μάχης. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν άνθρωποι με ευαισθησίες. Έτσι, εκείνο τον κρύο χειμώνα του 1914, με το χιόνι να έχει καλύψει όλο το Δυτικό Μέτωπο, έγινε το... θαύμα. Οι στρατιώτες αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους ανακωχή από τον πόλεμο, παρακούγοντας τις εντολές των ανωτέρων τους. Με το ποδόσφαιρο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όλα ξεκίνησαν από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Μέσα από τις γραμμές όπου βρίσκονται οι Γερμανοί, ξαφνικά οι Βρετανοί ακούν την... Άγια Νύχτα και βλέπουν κεράκια και μικρά χριστουγεννιάτικά δέντρα. Οι Βρετανοί σαστίζουν. Δεν πυροβολούν και σχεδόν αμέσως ξεκινούν να τραγουδούν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Σε λίγη ώρα, Βρετανοί και Γερμανοί ψάλλουν μαζί τα κάλαντα, ενώ πολλοί από αυτούς συναντώνται στη νεκρή ζώνη και ανταλλάσουν ευχές.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε κάνει την εμφάνισή του στα χαρακώματα. Η ανακωχή, έστω και για λίγο, ήταν πλέον γεγονός. Οι στρατιώτες, Βρετανοί και Γερμανοί, ξεχνούν ότι τους χωρίζει και αρχίζουν να ανταλλάσουν δώρα. Τσιγάρα, φαγητά, γλυκά, ποτά, ακόμη και σουβενίρ είχαν την τιμητική τους. Άνθρωποι που είχαν ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό τι σημαίνει οικογένεια, βλέπουν στα μάτια των εχθρών τους δικούς τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ακολούθησε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Οι δύο πλευρές κανονίζουν να παίξουν ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα την 25η Δεκεμβρίου του 1914. Αφού πρώτα έθαψαν μαζί τους νεκρούς τους, Βρετανοί και Άγγλοι μετατράπηκαν από στρατιώτες σε... ποδοσφαιριστές. Άγνωστο πόσοι συμμετείχαν από κάθε πλευρά, πόσο ήρθε το σκορ (φήμες λένε πως οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2), αλλά και με τι μπάλα έπαιξαν ποδόσφαιρο. Τίποτα από όλα αυτά δεν είχε σημασία όμως, μπροστά στην ανθρωπιά που επέδειξαν οι στρατιώτες, εν μέσω του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανακωχή κράτησε κάτι περισσότερο από 24 ώρες, με τους αντιπάλους εντός αγωνιστικού χώρου να γίνονται εκ νέου εχθροί στα χαρακώματα. Βλέπετε, αυτή η ανταρσία δεν άρεσε καθόλου στα υψηλά στρατιωτικά κλιμάκια Βρετανών και Γερμανών, που απείλησαν ακόμα και με εκτελέσεις στρατιωτών, εφόσον παρέμενε αυτό το φιλικό κλίμα στο Μέτωπο.

Ο πόλεμος διήρκησε 4 χρόνια ακόμα, με τραγικό απολογισμό το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως αυτός ο ποδοσφαιρικός αγώνας έμεινε στην ιστορία για την ανθρωπιά του, ενώ χρόνια αργότερα ενέπνευσε δεκάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι τον μετέτρεψαν σε τραγούδια και ταινίες.

 

Τελευταία Νέα