Τα ΠΡΕΠΕΙ του Νέβιλ στη Βαλένθια

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Τα ΠΡΕΠΕΙ του Νέβιλ στη Βαλένθια

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος εντοπίζει τα προβλήματα των Νυχτερίδων και αναρωτιέται εάν ο πρωτάρης Αγγλος μπορεί να τα λύσει και να εξελιχτεί σε όσα πίστευε γι’ αυτόν ο Αλεξ Φέργκιουσον.

Στις δύο πρώτες του συνεντεύξεις τύπου ως αφεντικό στο «Μεστάγια», βάλθηκε να επαναλαμβάνει την ίδια φράση, επιμένοντας πως: «48 ώρες δεν είναι αρκετές για να κατανοήσω εγώ το που βρίσκομαι και εσείς τις αλλαγές που συντελούνται». Ο Γκάρι Νέβιλ στο ντεμπούτο του ως πρώτος κόουτς (σ.σ.: παραμένει βοηθός στην Εθνική Αγγλίας) έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά ζητήματα. Και κάπου εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα αναφορικά με την ικανότητα του να αλλάξει την φετινή πορεία της Βαλένθια. Εχει τα προσόντα; Μπορεί να εφαρμόσει πρακτικά τις εμπειρικές γνώσεις του ως ποδοσφαιριστής στο υψηλότερο επίπεδο ή ως επιτυχημένος σχολιαστής; Ας δούμε λοιπόν ορισμένα από τα θέματα με τα οποία θα πρέπει να καταπιαστεί στο ξεκίνημα του και μάλιστα σε αυτό που οι Βρετανοί αποκαλούν... overseas.



Επιστροφή τραυματιών

Από το ξεκίνημα της σεζόν η Βαλένθια αντιμετωπίζει διαρκώς προβλήματα απουσιών. Τώρα που ανέλαβε ο Νέβιλ τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Τη δεδομένη στιγμή στη λίστα των τραυματιών φιγουράρει από πέρσι ο μόνιμος Ντιέγκο Αλβες και μαζί του οι Ροντρίγκο, Ενσο Πέρες, Φεγκουλί, Μπακάλι, Αντρέ Γκομες. Σε συνδυασμό π.χ. με τους τιμωρημένους Χάβι Φουέγο, Ορμπάν, το πρόβλημα μεγεθύνεται, όπως εξηγεί και ο καινούργιος κόουτς μετά την ήττα από τη Λυών: «Εγώ θυμάμαι όταν παίζαμε στο Champions League, ήμασταν έτοιμοι 22 παίκτες. Χρειάζεσαι δύο ομάδες για να βγάλεις με αξιοπρέπεια τόσες υποχρεώσεις. Τώρα εμείς έχουμε 10 ποδοσφαιριστές στο... νοσοκομείο». Κατά συνέπεια περιμένει να φτιάξει κάπως αυτή η κατάσταση, κάτι που θα τον βοηθήσει στο έργο του.



Σωστό, πολύτιμο rotation
Αυτό σχετίζεται άμεσα με το προηγούμενο. Όταν σταματήσει αυτή η μάστιγα των τραυματισμών, τότε θα μπορέσει να γίνει σωστά και η σχετική κυκλική διαχείριση που τόσο πολύ χρειάζεται η ομάδα. Σε κάποια άρθρα για τη Βαλένθια στην Ισπανία επισημάνθηκε το πρόβλημα της στη φυσική κατάσταση. Ο Νέβιλ όμως έσπευσε με το καλημέρα να το αντικρούσει και να δώσει την δική του εκδοχή επί του επί τούτου. «Όταν ορισμένοι παίκτες έχουν υποχρεωθεί να αγωνιστούν από το ένα παιχνίδι στο άλλο σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε εμφανίζεται στον οργανισμό μία πτώση κατά 3-4-5%. Ειδικά εκείνοι που έδωσαν το παρών διαδοχικά με Σεβίλλη, Μπάρτσα, Λυών, αντιμετώπισαν το φαινόμενο, το οποίο είδαμε όλοι ότι εμφανίστηκε έντονα με τη Λυών. Η ομάδα δεν έχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Απλά χρειαζόμαστε αρκετούς παίκτες ώστε να κάνουμε rotation. Μόλις επιστρέψουν οι πολλές απουσίες, θα δείτε σταδιακά τη διαφορά προς το καλύτερο».


Το ιδανικό σύστημα
Πως σκοπεύει να στήσει την ομάδα του; Αυτή είναι μία από τις μεγάλες απορίες στην περιοχή του Λεβάντε. Αυτό και το εάν αυτό το συγκεκριμένο ρόστερ είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε κάτι διαφορετικό. Στην πρώτη του συνέντευξη τύπου του ο Νέβιλ εξήγησε ότι: «μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο με εξτρέμ. Θέλω το παιχνίδι να ανοίγει από τα πλάγια». Αυτό μάλλον σε πρώτη φάση σημαίνει ότι δεν θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές, μιας και η ομάδα επί Νούνο εφάρμοσε για 1,5 περιόδο το 4-3-3. «Δεν σκοπεύω να μπερδέψω τους παίκτες με πολλά καινούργια πράγματα. Απλά έχω κάποιες επιθυμίας. Να, για παράδειγμα να σας πω μία. Πιστεύω ότι ο Ντάνι Παρέχο πρέπει να αναλάβει πιο επιτελικό ρόλο, παίζοντας λίγο πιο μπροστά. Εχει την ποιότητα να το κάνει», εξήγησε ο 40χρονος Αγγλος.



Επιθετική βελτίωση
Γενικότερα η Βαλένθια δεν σκοράρει, αλλά και δεν δημιουργεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εκτός ισοπαλία (1-1) με την Εϊμπάρ την προηγούμενη αγωνιστική, δεν έκανε ούτε φάση στην αντίπαλη εστία, πανηγυρίζοντας απλά ένα αυτογκόλ. Με μόλις 19 τέρματα σε 15 αγωνιστικές της Primera και πέντε στον όμιλο του Champions League, το σκοράρισμα έχει εξελιχτεί σε σοβαρό πρόβλημα. Με εξαίρεση τον Πάκο Αλκάθερ (6 γκολ) δεν υπάρχει άλλος επιθετικός που να βρίσκει δίχτυα, με τον ηγέτη μέσο Ντάνι Παρέχο (4 γκολ) να ακολουθεί. Χαρακτηριστικό όμως είναι αυτό που συμβαίνει στα τελευταία ματς. Στα έξι πρόσφατα λοιπόν (με εξαίρεση τα δύο στο Κύπελλο με την μικρούλα Μπαρακάλδο) οι Νυχτερίδες έχουν βρει δίχτυα μονάχα δύο φορές! Για να μην πούμε για το Champions League, όπου στον Β’ γύρο δεν έβαλε ούτε ένα, γνώρισε τρεις ήττες και έμεινε εκτός διοργάνωσης. Σε αυτό ο Νέβιλ έχει κάτι στο μυαλό του να υπολογίζει και να περιμένει. Τουλάχιστον έτσι λέει εκείνος: «Σκοπός μας είναι να ξαναβάλουμε στο παιχνίδι και στο κλίμα τον Νεγρέδο. Είναι έμπειρος, ικανός και θα τον τον βοηθήσουμε, ώστε να μας βοηθήσει κι εκείνος».



Στο… δια ταύτα
Η Βαλένθια έχει σοβαρά θέματα να επιλύσει. Γι’ αυτό λοιπόν δόθηκε το χρίσμα στον Γκάρι Νέβιλ. Κυρίως όμως ο Αγγλος κόουτς καλείται να αλλάξει το feeling στα αποδυτήρια, την εξέδρα, αλλά και να ξαναφέρει την επανασύνδεση μεταξύ αυτών των δύο. Η ομάδα μοιάζει συναισθηματικά αποκομμένη από το κοινό της. Βέβαια κάτι τέτοιο θα είναι τρομερά δύσκολο εγχείρημα για έναν πρωτάρη σε ξένη χώρα, όπου δεν μιλάει καν τη γλώσσα. Δίπλα του τοποθετήθηκε εκτός από τον αδελφό του, Φιλ και ο παλιός αρχηγός, Μιγκέλ Ανχελ Ανγκούλο, ώστε να συμβάλει στην επικοινωνία και στην επαφή.

Δυστυχώς για τον Νέβιλ χρόνος προσαρμογής δεν υπάρχει. Μπήκε κατ΄ ευθείαν στα βαθιά. Η Βαλένθια τρέχει μήπως και προλάβει την τετράδα ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει την Ευρώπη. Επίσης τον Φεβρουάριο έχει επιστροφή στο Europa League, για το οποίο υπάρχει επιθυμία κατάκτησης του. Η αλήθεια είναι πως το ρόστερ μοιάζει ικανό για όλ’ αυτά. Το απέδειξε πέρσι και μπορεί να το επαναλάβει. Το θέμα λοιπόν είναι το πώς θα εργαστεί ο ιστορικός πλάγιος μπακ της κορυφαίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλων των εποχών. Θα μπορέσει άραγε να εξελιχτεί στον προπονητή που ο Αλεξ Φέργκιουοσν ανέκαθεν υποστήριζε ότι μπορεί να γίνει… ;

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος