Η μέρα που γεννήθηκε το διεθνές ποδόσφαιρο

Η μέρα που γεννήθηκε το διεθνές ποδόσφαιρο

Η μέρα που γεννήθηκε το διεθνές ποδόσφαιρο

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο 143 (!) χρόνια πίσω, όταν στις 30 Νοεμβρίου 1872 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε Σκωτία και Αγγλία.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά ακόμη νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1870. Εκείνη τη χρονιά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή αγώνα ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία. Στις 5 Μαρτίου εκείνου του έτους, οι δύο εθνικές ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στο The Oval του Λονδίνου και από τότε μέχρι και την 30η Νοεμβρίου του 1872 έγιναν άλλα τέσσερα παιχνίδια, όλα στην αγγλική πρωτεύουσα. Καμία από αυτές τις αναμετρήσεις, όμως, δε θεωρήθηκε επίσημη από τη FIFA, καθώς η εθνική Σκωτίας δεν απαρτιζόταν από γηγενείς ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι παίκτες της έμεναν στο Λονδίνο, αν και άπαντες είχαν καταγωγή από την Σκωτία.

Μετά από αυτά τα πέντε παιχνίδια (για την ιστορία, τρεις νίκες η Αγγλία και δύο ισοπαλίες) και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναμετρηθούν – επίσημα αυτή τη φορά - σε ένα γήπεδο κρίκετ στη Γλασκώβη. Το Hamilton Crescent έμεινε για πάντα στην ιστορία, αφού στις 30 Νοεμβρίου του 1872 φιλοξένησε τον πρώτο επίσημο διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτή τη φορά η ομάδα της Σκωτίας απαρτιζόταν αποκλειστικά από γηγενείς ποδοσφαιριστές, όλοι τους παίκτες της κορυφαίας ομάδας της χώρας τότε, της Queen’s Park. Αντίθετα, η εθνική Αγγλίας είχε ποδοσφαιριστές από εννέα διαφορετικές ομάδες. Πως και πως περίμεναν οι Σκωτσέζοι φίλαθλοι αυτή την αναμέτρηση και 4 χιλιάδες θεατές πλήρωσαν 1 σίλινγκ το κάθε εισιτήριο για να βρεθούν στο γήπεδο.

Προγραμματισμένη ώρα έναρξης ήταν στις 2 το μεσημέρι, όμως το παιχνίδι καθυστέρησε να ξεκινήσει περίπου 20 λεπτά, λόγω της ομίχλης, που είχε καλύψει όλη την περιοχή. Οι Σκωτσέζοι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με μπλε μπλούζες, ενώ οι Άγγλοι φόρεσαν λευκές φανέλες και κόκκινα καπέλα. Η ομάδα της Σκωτίας είχε μεγαλύτερη ομοιογένεια, αφού όλοι οι παίκτες της αγωνίζονταν στον ίδιο σύλλογο, όμως δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα. Οι Άγγλοι αμύνθηκαν με πάθος, σε ένα παιχνίδι που λόγω της κακοκαιρίας έγινε σε ένα βαρύ αγωνιστικό χώρο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0, αν και οι δύο ομάδες έπαιξαν... χωρίς άμυνες. Για την ιστορία, η Σκωτία παρατάχθηκε με σχήμα 2-2-6, ενώ η Αγγλία με 1-1-8! Κι όμως, γκολ δεν μπήκε. Άλλες εποχές!

 

Τελευταία Νέα