Η «ενηλικίωση» του Σέλβι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η «ενηλικίωση» του Σέλβι

bet365

Ο Τζόντζο Σέλβι επέστρεψε στην Εθνική Αγγλίας και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την ποδοσφαιρική του ενηλικίωση στη Σουόνσι του Γκάρι Μονκ.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2012. Ο Τζόντζο Σέλβι, έχοντας προσφάτως ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Λίβερπουλ και προερχόμενος από δύο γκολ απέναντι στους Γιουνγκ Μπόις στην Ευρώπη, τίθεται αντιμέτωπος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα μαρκάρισμα με τα δύο πόδια στον Έβανς, στέκεται αφορμή για να δει την κόκκινη κάρτα. Την ώρα που αποχωρούσε, αρχίζει on camera τα γαλλικά με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, θεωρώντας πως με την αντίδρασή του επηρέασε την απόφαση του διαιτητή. Εξαιρετική κίνηση, για τα δεδομένα των φανατικών. Όχι και για τον ίδιο, τουλάχιστον μετά το πέρασμα του χρόνου.

«Ήμουν λίγο ανώριμος τότε και λίγο χαζός. Μετά μίλησα μαζί του και του ζήτησα συγγνώμη. Μου είπε "Όχι, μου αρέσει. Δείχνει ότι έχεις καρύδια". Δέχθηκα συγχαρητήρια από μερικούς οπαδούς τους επόμενους μήνες, αλλά ήταν χαζό αυτό που έκανα σε επαγγελματικό επίπεδο», τονίζει ο αλλαγμένος πλέον Σέλβι, ο οποίος μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα στη σεζόν βρέθηκε στους εκλεκτούς του Ρόι Χόντσον για τα παιχνίδια της Αγγλίας με Σαν Μαρίνο και Ελβετία. Δεν αποτελεί κλήση της λογικής «από τους τυφλούς ο μονόφθαλμος». Είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Δεν ήταν μόνο η αποβολή του εκείνη. Ακόμα και μετά την αλλαγή περιβάλλοντος από την Λίβερπουλ στη Σουόνσι, είχε ζητήματα πειθαρχίας. Η κόκκινη κάρτα πέρυσι απέναντι στην Έβερτον και η τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών μετά το 4-1 από την Λίβερπουλ αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Γκάρι Μονκ βγήκε μπροστά και τον... έδωσε στον Τύπο. Τον κάλεσε να σοβαρευτεί, αναφέρθηκε στις πολλές κάρτες που παίρνει και έβαλε στις δηλώσεις του τη λέξη «τεμπελιά». «Έχει να κάνει με το να γίνεται σωστά η δουλειά σου, να καταλαβαίνεις τον ρόλο που παίζεις, όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά για την ομάδα. Ο Τζόντζο πρέπει να μάθει πολύ γρήγορα, αλλιώς δεν θα παίζει, τόσο απλά», τόνιζε χαρακτηριστικά. Unfair; Μάλλον «καμπανάκι» που έπαιξε τον ρόλο του.

Ο τεχνικός των Σουόνς ποτέ δεν αμφέβαλε για την αξία του 23χρονου μέσου. Είχε δει τα όσα μπορούσε να κάνει στο γήπεδο, αν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό και δούλευε σωστά. Έτσι, μετά από ένα διήμερο πάρτι στη Μαρμπέγια λίγο καιρό μετά, ο Σέλβι άρχισε να σκέφτεται καλύτερα στο μυαλό του τα λόγια του προπονητή.

Ο Μονκ, σε συνδυασμό με τον ψυχολόγο του συλλόγου, Ίαν Μίτσελ, αφοσιώθηκαν στην διαχείρισή του και στο πως θα μπορούσαν να διοχετεύσουν την επιθετικότητά του σε διαφορετικές αντιδράσεις μέσα στο γήπεδο, αναδεικνύοντας ένα παθιασμένο ηγέτη. Το οικογενειακό του περιβάλλον και η μικρή κόρη του προσέφεραν ηρεμία εκτός γηπέδου και ώθηση για 100% αφιέρωση στις προπονήσεις. Ο Μονκ, του έδινε προσαρμοσμένους ρόλους στο ευέλικτο 4-2-3-1 που χρησιμοποιούσε. Απέναντι στην Γιουνάιτεντ πέρυσι στον πρώτο γύρο, τον χρησιμοποίησε ως anchorman. Και εκείνος τα πήγε μια χαρά.

Η δουλειά του με τον personal trainer Ράσελ Χόλμαν τον βοήθησε να ξεπεράσει τα προβληματάκια στην φυσική κατάσταση που έβγαζε σε σημεία της περσινής σεζόν. Το καλοκαίρι δούλεψε μαζί του 90λεπτα σε μυϊκές ασκήσεις ενδυνάμωσης, 40λεπτα με τρέξιμο και γυμναστήριο ξανά το καλοκαίρι. Τις Κυριακές και τις Δευτέρες συνεχίζει να δουλεύει μαζί του. Προσέλαβε διατροφολόγο, τον ίδιο που είχε παλιότερα ο Μπέιλ, ο οποίος προσάρμοσε το διαιτολόγιό του και φέτος επέστρεψε δυνατότερος από ποτέ. Έχει ξεκινήσει βασικός και στα τέσσερα παιχνίδια της αήττητης Σουόνσι στην Premier League, έχοντας γίνει αλλαγή μόνο μια φορά, απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 69'.

Στο άκρως ελκυστικό συγκρότημα του Μονκ έχει πολύ σημαντικό ρόλο, με τον προπονητή να δείχνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και να αναγνωρίζει τα βήματα που έχει κάνει προς την ποδοσφαιρική του ενηλικίωση, καθώς ακόμα δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από το περσινό «καμπανάκι». Μόνο ο Σάντι Καθόρλα έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από εκείνον φέτος (14), ενώ η συνεργασία με τον ακούραστο Τζακ Κορκ αποδεικνύεται εξαιρετική. Ο Σέλβι έχει την ελευθερία να δημιουργήσει και να ελέγξει τον ρυθμό, τη φυσική κατάσταση και τις δυνάμεις για διατηρεί την συγκέντρωσή του και να βγάζει την ενέργειά του με πιο αποδοτικό τρόπο, έχοντας διάρκεια. Η ικανότητά του με την μπάλα ήταν ούτως ή άλλως αποδεδειγμένη πολλάκις.

Έτσι, ο μέσος των «Κύκνων» ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή του στην Εθνική Αγγλίας, ευελπιστώντας ο Ρόι Χόντσον να αναγνωρίσει την προσπάθειά του και να τον ρίξει στη μάχη απέναντι στο Σαν Μαρίνο. Και φυσικά, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος προσπαθώντας να εξηγήσει την παρεξήγηση που τον έκανε λανθασμένα να φαίνεται ότι είχε πει «όχι» σε κλήση του στην ομάδα Κ-21, η Εθνική πάντα αποτελούσε το όνειρό του. Και ο μοναδικός δρόμος για να το κάνει πραγματικότητα, ήταν μέσω της αλλαγής στην νοοτροπία του και της καθημερινής δουλειάς, η οποία αντανακλάται τα Σαββατοκύριακα στο γήπεδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.