Μέσι: Πέναλτι, η αχίλλειος πτέρνα

Μέσι: Πέναλτι, η αχίλλειος πτέρνα

Μέσι: Πέναλτι, η αχίλλειος πτέρνα

bet365

Ο Ιραϊθόθ έπεσε σωστά και απέκρουσε το πέναλτι του Μέσι και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το αδύναμο σημείο του Αργεντινού.

Για τους περισσότερους, προπονητές, παίκτες, οπαδούς, δημοσιογράφους, ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Στα 28 του, έχει προλάβει να αλλάξει την ιστορία και το μέγεθος της Μπαρτσελόνα, έχει κάνει πρωταθλητές Ευρώπης τρεις προπονητές και είναι σαφές ότι όταν κρεμάσει τα παπούτσια του, ο ποδοσφαιρικός χάρτης θα είναι πολύ διαφορετικός. Ακόμα και οι υπερπαίκτες όμως, έχουν αδύναμα σημεία...

Μπορεί να βάλει δύο γκολ με φάουλ σε λιγότερο από δέκα λεπτά, όπως έκανε με την Σεβίλλη στο ευρωπαϊκό super cup, μπορεί να περάσει όλη την ομάδα, μπορεί να τελειώσει φάση με τρόπο που κάποιος θνητός δεν φαντάζεται καν, ακόμα και με κεφαλιά παρά το μικρό μπόι του. Φαίνεται όμως ότι αυτό στο οποίο οι επιδόσεις και η αποτελεσματικότητά του δεν είναι στο επίπεδο των υπόλοιπων ικανοτήτων του, είναι το θεωρητικά πιο εύκολο. Οχι ότι το να βάλει πέναλτι μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι δύσκολο, αλλά όταν είσαι ο Μέσι, είναι απόλυτα λογικό οι πάντες θα περιμένουν και εκεί θεϊκά πράγματα. Δεν είναι όμως έτσι.

Το Σάββατο (22/08), στο εκτός έδρας ματς στην Μπιλμπάο οι Καταλανοί κέρδισαν πέναλτι. Ο Λέο έστησε τη μπάλα στο 31', όμως ο πορτέρο της Αθλέτικ, Γκόρκα Ιραϊθόθ, έπεσε σωστά και απέκρουσε την εκτέλεση του Αργεντινού. Εκπληξη; Σίγουρα όταν ένας τέτοιος παικταράς αποτυγχάνει από τη βούλα δεν είναι κάτι αναμενόμενο, όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς, την επόμενη φορά δεν θα του κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση.

Το χαμένο πέναλτι του Μέσι ήταν το 14ο σε 63 που έχει χτυπήσει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο Λέο χάνει το 22% των εκτελέσεών του. Αποτυγχάνει δηλαδή σχεδόν σε ένα από τα τέσσερα. Μάλλον άσχημα δηλαδή για τον παίκτη που είναι για πολλούς ότι καλύτερο έχει συναντήσει το μάτι στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο Αργεντινός δείχνει να βρίσκεται σε κακή φόρμα από τα 11 βήματα, αφού αυτό είναι το 6ο που χάνει στα 11 τελευταία, ενώ στην La Liga είναι ο παίκτης που έχει χάσει τα περισσότερα (3) από τον Αύγουστο του 2013.

Με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή, αν συμπεριλάβουμε τις 'ψυχοφθόρες διαδικασίες', ο αριστεροπόδαρος άσος έχει χτυπήσει 79 πέναλτι, έχει βάλει τα 63. Με την Εθνική δεν έχει αστοχήσει σε κανένα από τα τέσσερα στη ρώσικη ρουλέτα και από τα 16 που έχει χάσει, στα 12 απέκρουσε ο τερματοφύλακας, 2 έφυγαν άουτ και 2 πήγαν στο δοκάρι.

Η ιστορία που έχει το -μέχρι στιγμής- τελευταίο της επεισόδιο στον αγώνα του Nuevo San Mames, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 όταν ο Ροναλντίνιο άφησε τον... μικρό να εκτελέσει το πέναλτι αλλά εκείνος είδε τον τερματοφύλακα της Βιγιαρεάλ, Ντιέγκο Λόπεθ, να το πιάνει. Ακολούθησαν αυτά στο Copa del Rey με Μπενιντόρμ (;) και Ρεκρεατίβο Ουέλβα για να χάσει και κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Champions League, με τον Αλέξανδρο Τζόρβα να μπλοκάρει μάλιστα με διπλή προσπάθεια.

Ακολούθησε το πρώτο άουτ με την Μπέτις σε αγώνα για το Κύπελλο και το επόμενο ήταν σε ένα φινάλε γκραν γκινιόλ στο 95' του αγώνα με την Σεβίλλη στην La Liga στο οποίο ο Χάβι Βάρας αφού είχε βγάλει τα... πάντα απέκρουσε και το πέναλτι του Μέσι σε νεκρό χρόνο. Ο Αργεντινός δεν θα μπορούσε να μην έχει πέσει θύμα του καλύτερου πεναλτάκια της Ευρώπης, Ντιέγο Αλβες, της Βαλένθια και ακολούθησε η απώλεια που πόνεσε περισσότερο.

Το 2012, η Μπαρτσελόνα είχε χάσει στα ημιτελικά του Champions League από την Τσέλσι εκτός έδρας (1-0) και στην ρεβάνς, του Camp Nou o Μέσι έστησε τη μπάλα στο 49'. Αν ευστοχούσε θα γινόταν ο πρώτος παίκτης που βάζει 15 γκολ σε μία χρονιά στην κορυφαία διοργάνωση και θα έδινε στην Μπάρτσα προβάδισμα πρόκρισης με 3-1. Η μπάλα πήρε στο δοκάρι του Τσεχ...

Ο Μέσι έχει δει και έναν νυν συμπαίκτη του να του πιάνει πέναλτι αφού ο Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν είχε μπλοκάρει την εκτέλεσή του σε φιλικό της Αργεντινής με την Γερμανία. Επόμενο ήταν με την Ατλέτικο σε αγώνα super cup τον Αύγουστο του 2013 που έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο, έχασε πάλι με την Μπέτις και ακολούθησαν Λεβάντε στην Primera (άουτ) και φιλικό της Αλμπισελέστε με την Βραζιλία. Ξανά με τους Ροχιμπλάνκος δεν τα κατάφερε, με τον Ομπλάκ αυτή τη φορά να του λέει «όχι» και το τελευταίο -πριν τον Ιραϊθόθ- ήταν αυτό που έπιασε ο Χαρτ στους «16» του CL εκτός έδρας με την Σίτι.

Ο άνθρωπος που είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην La Liga, στο Champions League, ο πρώτος ever της Μπαρτσελόνα, αυτός που έχει βάλει τα περισσότερα σε ένα ημερολογιακό έτος, δείχνει ότι έχει αχίλλειο πτέρνα τις εκτελέσεις από τα 11 βήματα...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης