Ασιέρ Ιγιαραμέντι: «Λίγος» ή αδικημένος;

Ασιέρ Ιγιαραμέντι: «Λίγος» ή αδικημένος;

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει έργα και ημέρες του Ισπανού στη Ρεάλ Μαδρίτης και αναρωτιέται αν έπραξε σωστά ο 25χρονος μέσος με την επιλογή του να επιστρέψει στη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Όταν το καλοκαίρι του 2013 η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ τον 23χρονο – τότε – αμυντικό χαφ έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό-ρεκόρ του συλλόγου για Ισπανό ποδοσφαιριστή) κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως δύο χρόνια μετά ο Ιγιαραμέντι θα έκανε το ακριβώς αντίθετο δρομολόγιο, προκειμένου να... σώσει την καριέρα του. Βλέπετε, τότε ο Βάσκος μέσος προερχόταν από μια εκπληκτική σεζόν με τη Σοσιεδάδ, η οποία με τον ίδιο αναντικατάστατο στη μεσαία γραμμή (32 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, όλες βασικός) είχε καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε, λοιπόν, λεγόταν πως η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε δικό της ένα από τα next big things του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Εκείνη την εποχή, στο κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης δέσποζε η παρουσία του Τσάμπι Αλόνσο, με το νέο απόκτημα της «βασίλισσας» να... βαφτίζεται ως ο νέος Αλόνσο. Κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ. Σε εκείνη την πρώτη του σεζόν στο Μπερναμπέου, ο Ιγιαραμέντι έχει μπροστά του στη μεσαία γραμμή την αχτύπητη «τριπλέτα» Αλόνσο-Μόντριτς-Ντι Μαρία. Ο Αντσελότι του δίνει χρόνο συμμετοχής μόνο στα λεγόμενα «εύκολα» ματς, με τον Ισπανό κόφτη να χρίζεται βασικός μόλις σε 15 παιχνίδια της La Liga και 4 του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ήταν στην αρχική ενδεκάδα σε κανένα από τα τρία clasico της σεζόν, ενώ στα πέντε ντέρμπι της Μαδρίτης κόντρα στην Ατλέτικο ήταν βασικός στα δύο. Στο... μεγάλο ματς, όμως κόντρα στους «ροχιμπλάνκος» (τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Λισαβόνα) ο Αντσελότι δείχνει στον Ιγιαραμέντι πως δεν τον υπολογίζει καθόλου. Με τον Τσάμπι Αλόνσο τιμωρημένο, άπαντες περίμεναν πως φανέλα βασικού θα έπαιρνε ο Ισπανός, όμως ο Καρλίτο επιλέγει τον «ξεχασμένο» Κεντίρα και ο Ιγιαραμέντι δεν αγωνίζεται ούτε δευτερόλεπτο στα 120 λεπτά του τελικού.

Η σεζόν που ακολουθεί, μία απ’ τα ίδια. Τσάμπι Αλόνσο και Άνχελ Ντι Μαρία μπορεί να έχουν αποχωρήσει, όμως και πάλι ο Ιγιαραμέντι δεν μπορεί να καθιερωθεί. Τι κι αν κανείς πλέον στη βασική τριάδα του κέντρου δεν είναι καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, ο Αντσελότι δεν εμπιστεύεται τον Βάσκο. 30 εμφανίσεις στην Πριμέρα, όμως μόλις στις δέκα ο Ιγιαραμέντι ξεκίνησε βασικός, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει ευκαιρίες μόνο απέναντι στην αδύναμη Λουντογκόρετς. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κέντρο, όπως στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Αντσελότι προτιμά να χρίσει τον Σέρχιο Ράμος κόφτη, παρά να χρησιμοποιήσει βασικό τον Ιγιαραμέντι. Κι όμως, στο ξεκίνημα της σεζόν (4η αγωνιστική) ο Ισπανός είχε αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Ήταν σε έναν αγώνα κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στο Ριαθόρ, όταν οι γηπεδούχοι πήγαν να επιστρέψουν από το 0-3, με τον Ιταλό τεχνικό να βάζει στο παιχνίδι τον 25χρονο αμυντικό χαφ, τη Ρεάλ να φτάνει σε ένα εντυπωσιακό 2-8 (!) και τον ίδιο τον Αντσελότι να δηλώνει στο τέλος πως «η παρουσία του Ιγιαραμέντι στο κέντρο μας έδωσε ισορροπία και έτσι φτάσαμε στη νίκη». Στο επόμενο ματς κόντρα στην Έλτσε πήρε φανέλα βασικού, όμως μέχρι εκεί.

Φέτος, η έλευση των Κασεμίρο και Κόβασιτς έκανε από την αρχή ακόμη πιο δύσκολο του έργο του πρώην – πλέον – άσου της Ρεάλ, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε, ώστε να κάνει ένα restart στην καριέρα του. Δεν ήταν, όμως, μόνο η Σοσιεδάδ που ήθελε (και τα κατάφερε) να αποκτήσει τον Ιγιαραμέντι. Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Γιουβέντους και Τότεναμ ήταν κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον 25χρονο χαφ. Εκείνος, όμως, προτίμησε να αγωνιστεί και πάλι σε... γνωστά λημέρια, παρά να κυνηγήσει μια ακόμη τεράστια πρόκληση. Στα 25 του θέλησε να πάει κάπου, που θα είναι βασικός, παρά σε μια ομάδα που θα ξεκινούσε και πάλι από το μηδέν. Ίσως να μετάνιωσε για την επιλογή του πριν από δύο χρόνια να πάει αμέσως στα βαθιά της Ρεάλ και τώρα πιο ώριμος, πλέον, αποφάσισε να γίνει «πρώτος στο χωριό» πριν κάνει το βήμα για να επιστρέψει – όχι τελευταίος πια – στην πόλη. Ίδωμεν...

 

Τελευταία Νέα