Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2015 (No 9)

Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2015 (No 9)

bet365

Είναι εδώ! Το FFT σας παρουσιάζει τους 50 καλύτερους προπονητές του Πλανήτη για το 2015. Δείτε ποιoς βρίσκεται στο νούμερο 9.
Μπορεί να εκδιώχθηκε με μάλλον άσχημο για τα... κυβικά του τρόπο από την Ρεάλ Μαδρίτης και μετά από μία σεζόν χωρίς κανένα τρόπαιο, ωστόσο η προπονητική του αξία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Κάρλο Αντσελότι έχει αποδείξει πολλές φορές το τι αξίζει και ότι είναι ένας κόουτς γεννημένος νικητής. Παράλληλα είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός από αρκετό κόσμο δίπλα του. "Στην Μίλαν δεν είναι αρκετό το να κερδίζεις. Δεν επαρκεί για να μείνεις στην ομάδα", έγραψε ο Κάρλο Αντσελότι στην αυτοβιογραφία του το 2013. Ένα βιβλίο που είχε τίτλο "Το Χριστουγεννιάτικό μου Δέντρο". Αυτή η ατάκα, η ρήση εάν θέλετε ίσως και να συνοψίζει κάπως την προπονητική του καριέρα. Την τακτική του και την επιμονή του στο 4-2-3-1. Είναι όμως και ένας άνθρωπος που έχει κερδίσει εννιά μεγάλες τιμητικές διακρίσεις και ακόμα και πρωταθλήματα και Champions League. Ακόμα και αυτά όμως και οι μεγάλες του νίκες δεν τον έχουν σώσει. Έχει χάσει δουλειές με Τσέλσι και Ρεάλ και έχει στοχοποιηθεί.
Η ζωή είναι πολύτιμη
Ο Αντσελότι είναι εκείνος που ενθάρρυνε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να επισκεφθεί τον Στέφανο Μποργκονόβο στην διάρκεια της παρουσίας του στο Μιλάνο για να του μάθει το πως να βάζει προτεραιότητες στην ζωή του. Το πως να ιεραρχεί τα σοβαρά και τα σωστά πράγματα. Για τον Αντσελότι πάντα το ποδόσφαιρο δεν ήταν μόνο ότι συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο. Ότι γινόταν στο γήπεδο. Ήταν πολλά περισσότερα από αυτό. Εάν δει κανείς συνολικά την ζωή του και την πορεία του θα καταλάβει πόσο ξεχωριστός και ιδιαίτερος είναι.
Το βιβλίο με τίτλο "Τα όμορφα παιχνίδια μίας φυσιολογικής διάνοιας", επιτρέπει σε όποιον θέλει να δει μία προσέγγιση με χιούμορ αλλά και με προσήλωση για την ζωή του. Επίσης την διάθεσή του να αδειάζει τις τσέπες του για να ενισχύει το ίδρυμα που έφτιαξε ο πρώην συμπαίκτης του, Στέφανο Μποργκονόβο. Ο άνθρωπος στον οποίο είχε στείλει τον Μπέκαμ. Ο στράικερ αυτός έπαιζε μαζί με τον Αντσελότι την δεκατία του '80. Ήταν μαζί στην Μίλαν. Ο Μποργκονόβο είχε την ατυχία να χτυπηθεί από τη νόσο Λου Γκέριγκ το 2008 να πεθάνει πέντε χρόνια μετά.
Με τον Αντσελότι είχαν κερδίσει και τίτλους μαζί. Η συμβουλή που έδωσε πάντως ο Αντσελότι στον Μπέκαμ θα πήγαινε χαμένη στον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο οποίος κοίταξε τον Ιταλό φέτος το καλοκαίρι και του είπε: "Τι έχεις κάνει για μένα πρόσφατα;". Μόλις 12 μήνες μετά το 10ο Κύπελλο που πήγε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου ο Αντσελότι είχε μόνο ατυχείς συγκυρίες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Και ας είχε μία σειρά από τραυματισμούς. Ο αποκλεισμός από γκολ του Αλβάτο Μοράτα, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα και εξώθησε στα άκρα τον Πέρεθ.
Ευρωπαίος οραματιστής
Αφού τερμάτισε 2ος στην Serie A τρεις φορές σε 4 χρόνια με Πάρμα και Γιουβέντους αντίστοιχα ο Αντσελότι πήγε στην Μίλαν τον Νοέμβριο του 2001 για να κάνει την διαφορά. Ως παίκτης είχε πάρει τα τρόπαιά του με την Μίλαν το 1989 και το 1990. Έφτασε και σε άλλους δύο τελικούς πριν την περίοδό του ως τεχνικός στους "Ροσονέρι" και τον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης αλλά και την... εκδίκηση με την Λίβερπουλ το 2007 και τον τελικό της Αθήνας.
Από εκεί ο Αντσελότι θα πήγαινε στην Τσέλσι για να σηκώσει κούπα στην Premier League στην πρώτη του χρονιά για να αποχωρήσει μετά και να πάρει τίτλο με την Παρί στην Γαλλία, δείχνοντας το πως είναι να δουλεύεις σωστά και επαρκώς κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σε κάθε του ομάδα ο Αντσελότι είχε το δικό του... μείγμα από παίκτες. Είτε βάζοντας μαζί τους Κακά, Ρουί Κόστα και Ζέεντορφ είτε έχοντας τους Χάμες, Κρόος και Μόντριτς, ο Ιταλός παρουσίασε μοναδικό χάρισμα στο να... παντρεύει εξαιρετικά δύσκολους χαρακτήρες και μεγάλους σταρ. "Δεν υπάρχει καμία ομάδα που να μην μπορεί να προπονήσει ο Κάρλο", είχε πει ο Πάολο Μαλντίνι.
Είτε ήταν Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ή Αγγλία ο Αντσελότι πάντα έφτιαχνε ομάδες που χαιρόσουν να βλέπεις. Παίκτες με σωστή κίνηση στον χώρο, κατοχή, πίεση και επάρκεια σε ταλέντο, τεχνική και... σπιρτάδα και οργάνωση. Παρότι είδε πολλούς καλούς παίκτες του να φεύγουν παρότι ο ίδιος δεν το ήθελε, πάντα έβρισκε τους διαδόχους τους. Ποτέ δεν παραπονέθηκε δημόσια για πωλήσεις που δεν του άρεσαν και πάντα δούλευε για το καλύτερο δυνατό.
Ο άνθρωπος των παικτών
"Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το πως μπορεί να σε... διαλύσει σωματικά και ψυχικά και το πόση ενέργεια μπορεί να σου πάρει το να προπονείς την Ρεάλ", είχε πει ο ίδιος στην Il Giornale πολύ πρόσφατα. Όμως παρά την μεγάλη πίεση ο ίδιος πάντα έδειχνε άνετος και ήρεμος. Δείχνοντας και επαγγελματισμό και ότι δεν είναι εγωμανής. Ποτέ δεν βάζει το εγώ πάνω από παίκτες και ομάδα. "Οι άνθρωποι λένε πως είμαι ο άνθρωπος των ομάδων. Φυσικά, δουλεύω για την ομάδα και δουλεύω και μαζί με τους παίκτες. Όχι μόνο για τους παίκτες όμως", σχολίαζε.
Ο "Καρλέτο" πάντα έλεγε επίσης το πόσο σημαντικό είναι το να έχεις πολύ καλές σχέσεις σε μία ομάδα. Αμοιβαίο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση. Ακόμα και οι παίκτες του στην Ρεάλ κατά την αποχώρησή του έλεγαν "πως γίνεται να μην σε αγαπάμε;".
Η γωνιά των τακτικών
Για να καταλάβει κανείς τον Κάρλο Αντσελότι θα πρέπει να πάει πίσω στην Μίλαν. Το πως πήρε την δουλειά από τον Φατίχ Τερίμ, που αδυνατούσε να κρατήσει τις πρέπουσες ισορροπίες και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των "Ροσονέρι". Ο Μπερλουσκόνι λοιπόν έδωσε το ΟΚ για τον Αντσελότι αν και οι επιδόσεις του με την Γιουβέντους δεν ήταν οι τοπ.
Το κλειδί για τον Αντσελότι είναι η σχέση του με τους παίκτες και το πως τους περνάει την λογική του και τις τακτικές του. Επειδή υπήρξε ένας τοπ μέσος μπορεί να καταλάβει στον απόλυτο βαθμό τους τοπ παίκτες ανά τον κόσμο. Καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλον. Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί το να έχει μεγάλη ή σοβαρή διαφωνία με κάποιον σταρ της ομάδας του. Και ειδικά εάν τον συγκρίνει με τον Ζοσέ Μουρίνιο και την περίοδο του Πορτογάλου στην Ρεάλ. Επίσης είναι αγαπητός σε κόσμο, προέδρους και δημοσιογράφους. Κάποιοι λένε πως η ισχυρή του και εξαιρετική αλλά και γοητευτική προσωπικότητα ίσως και να καλύπτει ορισμένα άσχημα αποτελέσματα.
Αν και έχει τίτλους και διακρίσεις σε διαφορετικές χώρες ο Αντσελότι ποτέ δεν πήρε την απόλυτη ψηφο εμπιστοσύνης σε μία ομάδα. Ένας τίτλος πρωταθλήματος με την Μίλαν σε επτά σεζόν δεν είναι καλό νούμερο. Ένας σε δύο με την Τσέλσι είναι. Ένας σε 1,5 χρόνο με την Παρί δεν είναι ένας τόσο καλός αριθμός, δεδομένου πως την πήρε από την κορυφή και την πήγε μετά 2η. Και τέλος κανένας τίτλος με την Ρεάλ. Εκεί ήταν η απόλυτη αποτυχία. Όσο για τις τακτικές του στο γήπεδο; Πάντα προσπαθεί να δημιουργεί ανοιχτό, όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο, επιδιώκοντας να παίζει και πολύ από τα άκρα. Είναι πραγματιστής, δεν θέλει έλλειψη ισορροπιών στις γραμμές του και πάντα κοιτάζει το να παίρνει το κάτι παραπάνω από τους παίκτες του.
 

Τελευταία Νέα