Scott Parker: Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες σου στο έπακρο

Gazzetta team
Scott Parker: Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες σου στο έπακρο

bet365

Πάρε στην διάρκεια του κάθε αγώνα από τον εαυτό σου το καλύτερο δυνατό όπως πολύ σοφά συμβουλεύει ο εμπνευσμένος και ακούραστος δυναμικός της Fulham και της Εθνικής Αγγλίας.

Συγκεντρώσου στον αγώνα

Συγκεντρώνομαι στο παιχνίδι από την αρχή της εβδομάδας. Σκέφτομαι τα δικό μου ρόλο και τι μπορώ εγώ να πετύχω και δίνω στον εαυτό μου ένα σαφές μήνυμα:

«Αντιμετώπισε το ρόλο σου θετικά», «Στα άλματα να είσαι δυνατός» και σκέφτομαι επίσης εάν παίζω εναντίον κάποιων συγκεκριμένων αντιπάλων τι πρέπει να κάνω για να τους κερδίσω στις μονομαχίες. Είμαι πλήρως επικεντρωμένος στο καθήκον μου και αυτό με βοηθάει. Επίσης πριν τον αγώνα ακούω μουσική το οποίο με βοηθάει να χαλαρώνω. Πολλοί συμπαίκτες μου ακούνε πολύ μοντέρνα «σκληρή» μουσική αλλά εγώ αντιθέτως προτιμώ τα πιο παλιά τραγούδια όπως με τον Lionel Richie.

Κάνε σωστή ενυδάτωση

Αυτό είναι πολύ βασικό. Πρέπει να ενυδατώνεσαι στο ανώτατο σημείο και όχι μόνον για λόγους απόκτησης ενέργειας αλλά επίσης διότι βοηθάει τους μύες να αναλάβουν κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Από τη στιγμή την οποία θα ξυπνήσω το πρωί του αγώνα πίνω συνέχεια. Περίπου 40-45’ πριν τον αγώνα σταματάω. Ένα δείγμα καλής ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων σου. Εάν είναι καθαρό τότε έχεις κάνει σωστή ενυδάτωση.

Δώσε το παράδειγμα

Ξάπλωσε κάτω αυτόν που σε μαρκάρει στην αρχή του αγώνα. Πρέπει πάντοτε να αρχίζεις δυναμικά το παιχνίδι σου γιατί αυτό θα δώσει το στίγμα για τη συνέχεια όλου του αγώνα. Εγώ προσπαθώ να κάνω το παιχνίδι μου και ελπίζω ότι έτσι εμψυχώνω τους συμπαίκτες μου. Άλλωστε και εγώ όταν βλέπω τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας μου να τα δίνουν όλα στον αγώνα επηρεάζομαι. Όταν αρχίζεις τον αγώνα με επιθετική προδιάθεση αυτό είναι κίνητρο για την ομάδα να καταβάλει την προσπάθεια η οποία απαιτείται για να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα.

Ξέχασε τα λάθη

Όταν η εξέλιξη του αγώνα είναι αρνητική, αναρωτιέμαι, «Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνω;». Παίζω ποδόσφαιρο και πολύ πιθανόν υπάρχουν άλλα πολύ χειρότερα πράγματα. Αυτό με βοηθάει να αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να συνεχίσω το παιχνίδι μου με ευχαρίστηση. Υπάρχουν στιγμές μέσα στο παιχνίδι στις οποίες είσαι θυμωμένος και δεν ξέρεις τι ζητάς αλλά αυτό όχι μόνο δε βοηθάει αλλά κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και να συνεχίζω να κάνω το σωστό. Ξέχασε αμέσως τα λάθη αλλιώς θα σε καταλάβει η ανησυχία και θα επηρεαστεί το παιχνίδι σου. Το παν είναι να έχεις καθαρό μυαλό και προοπτική.

Εμψύχωνε τους συμπαίκτες σου με καλά λόγια

Εάν ένα παιχνίδι δεν πάει καλά και οι συμπαίκτες σου δεν είναι σε καλή ημέρα πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρητική αλλά εμψύχωση. Αυτό άλλωστε θα χρειαζόμουν κι εγώ στη θέση τους. Εννοείται ότι όταν κάποιος κάνει το ίδιο λάθος τρεις και τέσσερις φορές τότε υπάρχει θέμα αλλά οπωσδήποτε για να πάρεις από κάποιον το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να έχεις θετική διάθεση απέναντί του και να του υποδείξεις που έχει κάνει λάθος. Πρέπει να γνωρίζεις πάντοτε ότι ο συμπαίκτης σου δεν κάνει λάθη επίτηδες. Βέβαια μέσα στο παιχνίδι όταν βλέπεις να γίνονται λάθη νευριάζεις αλλά εγώ προσπαθώ να μένω ψύχραιμος.

Ηρέμησε

Η ανάνηψη είναι πολύ σημαντική. Μετά από ένα δυνατό παιχνίδι χρειάζονται τουλάχιστον δυο ημέρες για να αναλάβω. Στην διάρκεια αυτή των δυο ημερών ηρεμώ με ελαφρές ασκήσεις. Ύστερα στα μέσα της εβδομάδας αρχίζω πάλι να μπαίνω σε κανονικό ρυθμό με δυνατά μικρά σπριντ των 15 μέτρων πριν χαλαρώσω ξανά στο τέλος της εβδομάδας. Η ανάνηψη είναι εξίσου σημαντική όσο και η σκληρή προπόνηση

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα