Λούκα Γιόβιτς: Ο Σέρβος... Φαλκάο!

Gazzetta team
Λούκα Γιόβιτς: Ο Σέρβος... Φαλκάο!

bet365

Ο Charles Ducksbury παρουσιάζει τον Λούκα Γιόβιτς, το διαμάντι του Ερυθρού Αστέρα στην επίθεση, ο οποίος αποκαλείται ήδη ως "Σέρβος Φαλκάο".

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων

Σε μια εποχή όπου κάθε ταλαντούχος παίκτης από τα Βαλκάνια αποχωρεί σχεδόν με την πρώτη αξιοπρεπή πρόταση που κατατίθεται, ο Ερυθρός Αστέρας έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις προσεγγίσεις για τον Λούκα Γιόβιτς. Τον 17χρονο, για τον οποίο ο αθλητικός διευθυντής Ζβένταν Τέρζιτς έχει πει ότι «θα γίνει ο καλύτερος επιθετικός στην Ευρώπη».

Ο νεαρός επιθετικός είναι το μεγάλο περουσιακό στοιχείο του Αστέρα και ήδη έχει σπάσει τα ρεκόρ. Έγινε ο νεότερος σκόρερ του συλλόγου στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2013/14, όταν βρήκε δίχτυα σε ηλικία 16 ετών, πέντε μηνών και πέντε ημερών απέναντι στην Βοϊβοντίνα. Λίγο μετά έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο ντέρμπι με την Παρτιζάν. Η προηγούμενη σεζόν ξεκίνησε δύσκολα, αλλά στο τέλος ο Γιόβιτς βρήκε τη φόρμα του. Δεν είχε σκοράρει μέχρι τον Μάρτιο, για να τελειώσει τη σεζόν με έξι γκολ, ενώ ο Αστέρας τερμάτισε επτά βαθμούς πάνω από την Παρτιζάν.

Γιατί πρέπει να τον ξέρετε

Σε μια εποχή όπου οι παίκτες είναι "brands" και κάποιοι φροντίζουν να κατοχυρώσουν τους πανηγυρισμούς τους, ο Γιόβιτς δείχνει ακόμα αυτό που είναι: Ένα 17χρονο παιδί. Το απλό του κούρεμα και η σεμνότητά του τον κάνουν να μοιάζει με έναν απλό νεαρό που κυκλοφορεί στους δρόμους του Βελιγραδίου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση γύρω από το όνομά του, καθώς προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ποσοστό που έχει στον παίκτη ο Ερυθρός.

Προς το τέλος της σεζόν, μέρος του πωλήθηκε στον ατζέντη Φαλί Ραμαντάνι και την Lian Sports, σε μια συμφωνία που φέρεται να κόστισε ένα εκατομμύριο. Ο διευθυντής Τέρζιτς, ο οποίος βρισκόταν στο μάτι των αρχών για περίπου τρία χρόνια, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να μιλήσει για το ποσοστό του παίκτη που πωλήθηκε. Και από τη στιγμή που η FIFA απαγόρευσε την ιδιοκτησία παικτών από τρίτους, το θέμα πρέπει να τελειώσει σύντομα.

Ο Γιόβιτς θα μπορούσε να είναι μέρος της νικήτριας ομάδας της Σερβίας στο Μουντιάλ Κ-20 φέτος το καλοκαίρι, αλλά έχασε την διοργάνωση λόγω τραυματισμού στο γόνατο, αν και υπήρξαν κάποιες φήμες που ήθελαν τον σύλλογό του να τον πιέζει να μην πάει στο τουρνουά, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος στην προετοιμασία. Πράγματι, είναι στα πλάνα του νέου προπονητή Μιοντράγκ Μπόζοβιτς, ενόψει των προκριματικών του Εuropa League. Ο Γιόβιτς αιτιολόγησε την απουσία του, τονίζοντας: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που μένω εκτός, λόγω του τραυματισμού στο γόνατο από πέρυσι. Το γόνατό μου ακόμα πονάει, αλλά προπονούμαι κανονικά».

Πλεονεκτήματα

«Κοιτάζουμε τον Σέρβο Φαλκάο», ισχυρίστηκε ο Τέρζιτς στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς, αν και οι οπαδοί αρέσκονται στο να τον παρομοιάζουν με τον Ντάρκο Πάντσεφ, τον σκόρερ- ήρωα στην Ευρωπαϊκή Κούπα του Αστέρα το 1991. Ο Γιόβιτς στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ολοκληρωμένος φορ, προτιμώντας να βοηθάει στην δημιουργία στην περιοχή και όχι απλά να περιμένει την μπάλα. Η απουσία γκολ στο πρώτο μισό της προηγούμενης χρονιάς δικαιολογείται από την εντυπωσιακή του δουλειά στο επιθετικό 1/3 της ομάδας του, αν και ο Νέγκαντ Λαλάτοβιτς τον ενθάρρυνε να πλησιάζει στην αντίπαλη περιοχή για να κάνει περισσότερη ζημιά. Οι κινήσεις του χωρίς τη μπάλα θυμίζουν πιο έμπειρο ποδοσφαιριστή, ενώ η ασίστ του με το δεξί απέναντι στην Ντόνγι Σρεμ δείχνει έναν παίκτη άνετο με το "κακό" του πόδι.

Αδυναμίες

Πιθανότατα ήταν πολύ νωρίς στη σεζόν για να το πεις καθοριστικό, αλλά η χαμένη του ευκαιρία με ητν Παρτιζάν πιθανόν να άλλαζε τη χρονιά του Ερυθρού Αστέρα. Αφού νίκησε τον πρώτο του τίτλο σε επτά χρόνια το 2013/14, το πρώτο ντέρμπι της σεζόν είδε τις δύο ομάδες να μάχονται για την κορυφή. Η Παρτιζάν νίκησε 1-0 και δεν έδειχνε διατεθειμένη να χάσει έδαφος. Αλλά τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά αν ο Γιόβιτς είχε ευστοχήσει από κοντά με το σκορ ισόπαλο. Το να ασκείς κριτική σε έναν τόσο νεαρό παίκτη είναι ίσως άδικο, αλλά ο Γιόβιτς σε αυτό το σημείο δεν είναι killer, γεγονός που ίσως εξηγεί την έλλειψη γκολ στο πρώτο μέρος της σεζόν. Αν και βελτιώθηκε στη συνέχεια, χάνει ακόμα πολλές ευκαιρίες. Αναμένεται να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι.

Είπαν...

Πριν την έναρξη της σεζόν, ο Τέρζιτς αναγκάστηκε σε μια δύσκολη συζήτηση με έναν άλλο επιθετικό του Ερυθρού Αστέρα. «Κάλεσα τον Ντεσπότιβτς για να του εξηγήσω γιατί του πήρα τη φανέλα με το 9», εξήγησε ο Τέρζιτς. «Είσαι καλός παίκτης, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα και ο Φαν Πέρσι να ερχόταν στον Ερυθρό Αστέρα, το 9 θα έμενε στον Γιόβιτς. Αν θέλουμε να τον πουλήσουμε για 8 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να φοράει το 9 και όχι το 46», είπε!

Ξέρετε ότι...

Το καμάρι του Μαρακανά εύκολα θα μπορούσε να γίνει παίκτης της Παρτιζάν. Παρότι αγωνίζεται στην Σερβία, ο νεαρός γεννήθηκε στη Βοσνία και αφού εντοπίστηκε σε τουρνουά νέων, κλήθηκε για να προπονηθεί με τον Αστέρα, που πλήρωνε για τη μεταφορά του μέσω των συνόρων κάθε βδομάδα. Η Παρτιζάν μετά έπεισε τον πατέρα του Γιόβιτς να επιτρέψει στον νεαρό επιθετικό να προπονηθεί μαζί τους και του πρόσφερε συμβόλαιο αμέσως. Δυστυχώς για αυτούς, η καρδιά του Γιόβιτς άνηκε στον Αστέρα.


Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Ερυθρός Αστέρας αρνήθηκε πρόταση δύο εκατομμυρίων από την Ατλέτικο Μαδρίτης πέρυσι, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση λόγω της οικονομικής κατάστασης των Σέρβων, το χρέος του οποίοι ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια. Ο διυθυντής Τέρζιτς εξήγησε γιατί αρνήθηκε την προσφορά, λέγοντας: «Το να τον παραχωρούσαμε τώρα θα διευκόλυνε οικονομικά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αν εξελιχθεί σωστά θα αξίζει τέσσερις φορές αυτό το ποσό».

Ρεπορτάζ θέλουν την ΆΡσεναλ να ενδιαφέρεται και η Gazzetta dello Sport ισχυρίζεται ότι η Γιουβέντους είναι σε συζητήσεις για να τον πάρει στο Τορίνο. Ίσως ένας πιο πιθανός προορισμός του να είναι η Πορτογαλία, καθώς ο Ραμαντάνι έχει βοηθήσει αρκετούς Σέρβους να πάνε στην Ιβηρική, όπως ο Μάτιτς, ο Μάρκοβιτς, ο Τζούρισιτς, ο Μίτροβιτς, όλοι εκ των οποίων φόρεσαν την φανέλα της Μπενφίκα...

 

Τελευταία Νέα