Patrick Vieira: Πως μπορείς να γίνεις ένα πραγματικό αντιτορπιλικό στη μεσαία γραμμή

Gazzetta team
Patrick Vieira: Πως μπορείς να γίνεις ένα πραγματικό αντιτορπιλικό στη μεσαία γραμμή

bet365

Ασφάλισε μόνιμα την άμυνα της ομάδας σου με τη βοήθεια του πρώην στρατηγού της μεσαίας γραμμής.

Βάλε την ομάδα πάνω από όλα

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις σαν αμυντικός μέσος είναι να αντιληφθείς και να αποδεχθείς τα ρόλο σου. Οφείλεις να δουλεύεις σκληρά και να βοηθάς πρώτα τους συμπαίκτες σου και μετά να βάζεις την προσωπική σου διάκριση.

Ο ρόλος του αμυντικού μέσου έχει αλλάξει. Στο παρελθόν το βασικό καθήκον του ήταν η προστασία των κεντρικών και πλάγιων αμυντικών, αλλά τώρα το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί να κάνεις τα πάντα: να σκοράρεις, να δίνεις ασίστ πάσες και να αμύνεσαι. Οι συμπαίκτες σου χρειάζονται να βασίζονται σε εσένα. Και όταν εσύ κάνεις ένα κακό παιχνίδι χρειάζεσαι να ξέρεις ότι αυτοί σε στηρίζουν. Αυτό το είδος της εμπιστοσύνης σε γεμίζει με πίστη.

Χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο στο μυαλό.

Σαν αμυντικός μέσος πρέπει να έχεις καλή αντίληψη της τακτικής. Είσαι στην καρδιά της ενδεκάδας έτσι οφείλεις να κρατάς την ομάδα συμπαγή και επίσης να βοηθάς τους υπολοίπους να εκφραστούν. Για να πετύχεις πρέπει να τους μιλάς διαρκώς και να χρησιμοποιείς το μυαλό σου. Επιπλέον πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς στο σωστό μέρος τον σωστό χρόνο. Πρέπει επίσης να καλύπτεις τον κενό χώρο ανάμεσα στους μέσους και την τετράδα των αμυντικών και ειδικά τους δυο πλάγιους αμυντικούς όταν βγαίνουν μπροστά και τους δυο κεντρικούς όταν αυτοί ανεβαίνουν.

Κάνε επιβλητική την παρουσία σου από την αρχή

«Το φυσικό μέρος είναι πολύ σημανικό στο παιχνίδι μου. Πάντα γνώριζα ότι η πρώτη επαφή μου στη μάχη θα ήταν σημαντική. Αυτή είναι η στιγμή που επιβάλλεσαι και κερδίζεις τα παιχνίδια. Μπαίνοντας με δύναμη στο πρώτο τάκλιν σημαίνει ότι: Είμαι εδώ και θα σας κάνω τη ζωή δύσκολη. Ο εκφοβισμός είναι μέρος του παιχνιδιού αλλά σαν αμυντικός μέσος οφείλεις να έχεις και καλλιτεχνική. Πρέπει να είσαι ικανός να παίρνεις τη μπάλα από την άμυνά σου και να την μεταβιβάζεις στους επιθετικούς της ομάδας σου».

Ο Vieira συμβουλεύει πώς να οχυρώσεις την άμυνα

«Αρχίζεις αυτή την άσκηση τοποθετώντας την ομάδα στο γήπεδο όπως ακριβώς στην αρχή ενός αγώνα. Στην Arsenal παίζαμε 4-4-2. Ο προπονητής κάθεται στο κέντρο της σέντρας και τοποθετεί 4 βοηθούς του στις πλάγιες γραμμές από 2 σε κάθε πλευρά.

Κατόπιν ένας άλλος βοηθός τοποθετείται μεταξύ της αμυντικής τετράδας και των μέσων. Μόλις έχουν λάβει όλοι τις θέσεις τους ο προπονητής Α ο οποίος είναι στη σέντρα κάνει πάσα σε έναν από τους 5 βοηθούς του. Εάν η μπάλα πάει πλάγια στον βοηθό προπονητή F, η ομάδα μετακινείται ταχύτητα προς αυτόν για να του κλείσει το χώρο.

Εδώ είναι σημαντικό οι παίκτες να μάθουν να κάνουν αλληλοκάλυψη. Μόλις κλείσουν το χώρο ο βοηθός προπονητής F πασάρει πίσω στον προπονητή Α, η ομάδα γυρίζει στην αρχική διάταξη και η άσκηση επαναλαμβάνεται με πάσα σε έναν άλλο από τους 4 βοηθούς.

Μου αρέσει αυτή η άσκηση διότι γίνεται χωρίς αντίπαλο και αυτό σε βοηθάει να συγκεντρωθείς μ άνεση και να έχεις απόλυτη αίσθηση του χώρου στον οποίο πρέπει να τοποθετηθείς.

Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να βοηθήσει τους παίκτες να γίνουν μέρος του σχήματος της ομάδας, να το κρατούν συμπαγές να γίνουν μέρος του σχήματος της ομάδας, να το κρατούν συμπαγές και να διατηρούν μεταξύ τους τις σωστές αποστάσεις.

Όταν βλέπεις τη Barcelona να παίζει παρατηρείς ότι βρίσκουν πάντοτε τους Messi, Iniesta και Xavi στο χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Όταν όμως κρατάς αυτό το χώρο σφικτό τότε τους δυσκολεύεις να τους βρίσκουν τόσο εύκολα ελεύθερους. Τόσο στον Arsene Wenger όσο και στον Roberto Mancini αρέσει πολύ αυτή η άσκηση και την κάνουν τακτικά με τους παίκτες τους.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα