Πώς οι Αμερικανοί επιλέγουν ομάδες στην Αγγλία

Gazzetta team
Πώς οι Αμερικανοί επιλέγουν ομάδες στην Αγγλία

bet365

Σε ένα όχι και τόσο επιστημονικό κείμενο, ο Μάνι Οτίκο ανακαλύπτει τον τρόπο που οι φίλοι μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επιλέγουν αγγλική ομάδα..

Οι ποδοσφαιρόφιλοι στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την Premier League. Αλλά χωρίς οικογενειακούς δεσμούς και γεωγραφικά κριτήρια, πώς αποφασίζουν ποια ομάδα θα υποστηρίξουν;

Είναι εύκολο για πολλούς Αμερικανούς να γοητευτούν από γκλάμουρ ομάδες όπως η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν περήφανα ομάδες όπως η Έβερτον και η Σουόνσι. Κάποιοι χιπ Νεοϋορκέζοι, γοητεύονται από την Άρσεναλ, όπως για παράδειγμα ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι και ο ράπερ/διασκεδαστής Jay Z, ο οποίος πιθανόν είναι ο πιο κουλ άνθρωπος στον πλανήτη.

«Όταν ο Τιερί Ανρί ήταν στο σύλλογο, τον είδα να παίζει και απλά σκέφτηκα ότι είναι εκπληκτικός», είπε ο ράπερ το 2010. «Από τότε, είμαι μεγάλος οπαδός της ομάδας και ακόμα και σήμερα παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, όπως τότε με τον Τιερί. Νομίζω ότι άφησε τη σφραγίδα του».

Σε πειρασμό από τους «Διαβόλους»

Όπως συμβαίνει και σε τόσα άλλα μέρη του κόσμου, οι συμπάθειες μπορεί να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο βασισμένος στο Λος Άντζελες συγγραφέας και ομιλητής Λόρενς Ρος είναι ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που θεωρούν τους εαυτούς τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι... οπαδός της μόδας, δεν έγινε τα τελευταία χρόνια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Έγινα οπαδός της πριν η Γιουνάιτεντ ξεκινήσει να κατακτά πρωταθλήματα», τονίζει ο Ρος, που παρακολουθεί το άθλημα για 40 χρόνια, πολύ πριν γίνει δημοφιλές στις ΗΠΑ. «Έχω παρακολουθήσει κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει προβληθεί στις τηλεοράσεις στην Αμερική. Ήταν δύσκολο πίσω στη δεκαετία του '80, επειδή το ποδόσφαιρο δεν προβαλλόταν εδώ. Στην αρχή ήταν δύσκολο. Ζούσα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο Μπέι και στα ξεκινήματα της Premier League, μπορούσαμε να δούμε μόνο μια 30λεπτη περίληψη».

Το να παρακολουθεί αγγλικό ποδόσφαιρο στα 90ς, επέτρεψε στον Ρος να δει την εξέλιξη της Γιουνάιτεντ σε σύγχρονο μεγαθήριο, κυριαρχώντας στη μεγάλη κατηγορία του Νησιού. «Ήταν τότε που έγινα οπαδός του Καντονά, της Γιουνάιτεντ και συνολικά του τρόπου που παιζόταν το αγγλικό ποδόσφαιρο», λέει ο Ρος. «Κάθε ομάδα έπαιζε επιθετικά και η ατμόσφαιρα τότε ήταν εκπληκτική».

Οπότε, γιατί επέλεξε την πιο επιτυχημένη ομάδα της Αγγλίας; «Είμαι φανατικός οπαδός των Λος Άντζελες Λέικερς και η Γιουνάιτεντ μου θύμιζε λίγο τους Λέικερς», τονίζει ο Ρος, πριν επεκτείνει τη σύγκριση στους αντιπάλους. «Η Λίβερπουλ είναι σαν τους Μπόστον Σέλτικς. Τότε, η Λίβερπουλ είχε τα περισσότερα πρωταθλήματα και φαινόταν ότι η Γιουνάιτεντ θα την κυνηγάει για πάντα. Επίσης, οι Λέικερς πάντα είχαν ανώτερους παίκτες, όπως και η Γιουνάιτεντ. Ο Καντονά ήταν ο πρώτος τέτοιος ποδοσφαιριστής για μένα».

«Εμείς, που ακολουθούμε την ομάδα πριν τους τίτλους, απολαύσαμε τη διαδρομή», συνεχίζει. «Και μετά υπάρχουν και εκείνοι που άρχισαν να ακολουθούν στην εποχή του Ντέιβιντ Μπέκαμ, που έβαλε τη Γιουνάιτεντ στο χάρτη των μέσων οπαδών. Οι τίτλοι την έκαναν την αγγλική έκδοση των Νιου Γιορκ Γιάνκις, έτσι, όπως όλοι οι νικητές, έγινε μόδα. Αλλά και πάλι, υπάρχουν πολλοί που έγιναν Γιουνάιτεντ από πριν».

«Μπλε» της εργατικής τάξης

Πάντως, δεν ελκύονται όλοι οι Αμερικανοί από τα μεγάλα ονόματα της Premier League. Κάποιοι, από εργατικές πόλεις, αποφάσισαν να ακολουθήσουν αουτσάιντερ όπως η Έβερτον. Ο Μπράιαν ΜακΓουίλιαμς, αντιπρόεδρος της Spell Communications, μεγάλωσε στην Φιλαδέλφεια και αυτό βοήθησε την επιλογή του για τα «ζαχαρωτά». «Η Φιλαδέλφεια πάντα είχε νοοτροπία αουτσάουντερ, ίσως επειδή έχει δει πολλές φορές το Rocky. Οι κάτοικοι ταυτίζονται με ομάδες που έχουν... καρύδια, παίζουν σκληρά και έχουν τη δυνατότητα να νικήσουν, αλλά δεν είναι φαβορί. Έτσι, εμπνεύστηκα και στράφηκα στην Έβερτον, μια ομάδα στη σκιά της πολύ μεγαλύτερης και με περισσότερα χρήματα Λίβερπουλ, αλλά είναι ανταγωνιστική. Είναι το αουτσάιντερ που διατηρεί την ευκαιρία του και η κουλτούρα των οπαδών και της ομάδας δεν υπολείπεται σε τίποτα».

Ο ΜακΓουίλιαμς χλευάζει τους Αμερικανούς που υποστηρίζουν ομάδες όπως η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι. «Οι κάτοικοι του Λ.Α, από την άλλη, πιθανότατα θα επιλέξουν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι ή η Τσέλσι, έχοντας κακομάθει με ομάδες όπως οι Λέικερς και οι Γκάλαξι», τονίζει. «Τους αρέσουν ομάδες γεμάτες σούπερσταρ και χάνουν το ενδιαφέρον γρήγορα αν οι ομάδες τους δεν κατακτούν τίτλους».

Ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Τσάπο έχει έδρα το Σαν Ντιέγο και υποστηρίζει μια ομάδα από το πάλαι ποτέ Big 5 της Αγγλίας, τη Λίβερπουλ. Ο Τσάπο τονίζει ότι το Σαν Ντιέγο είναι μεγάλη ποδοσφαιρούπολη, λόγω των Μεξικανών που κατοικούν εκεί, καθώς είναι δίπλα στα σύνορα. Ο ίδιος έπαιξε μπάλα όταν ήταν μικρός και ήταν αρχικά οπαδός της Bundesliga, πριν στραφεί στην Premier League. Αρχικά ήταν «Κανονιέρης», αλλά έχασε την πίστη του όταν έμειναν στο να χρηματοδοτούν το Emirates και τελικά, στράφηκε στη Λίβερπουλ.

«Απολαμβάνω το στιλ του παιχνιδιού από την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς και τη σχέση με τους οπαδούς», τονίζει. «Οι φίλοι της Λίβερπουλ στον Σαν Ντιέγο γνωρίζουν πολλά και είναι πολύ παθιασμένοι. Μια νίκη με μια ομάδα όπως για παράδειγμα η ΚΠΡ σημαίνει ότι... θα πάρουμε πρωτάθλημα, ενώ μια οποιαδήποτε ήττα σημαίνει ότι η ομάδα βυθίζεται, ο Ροτζερς είναι έτοιμος να απολυθεί κτλπ. Είναι πολύ αστείο!».

Ο Ζοσέ και το τυρί Κάμπερμπερτ

Ο Τσάπο έχει παρατηρήσει ότι οι Αμερικανοί οπαδοί στην πραγματικότητα έχουν μοναδικές ιδιορρυθμίες όταν πρόκειται να επιλέξουν ομάδα. Βασίζονται κυρίως σε προσωπικά backgrounds, παρά σε γεωγραφικά κριτήρια και επιτυχίες.

«Φαίνεται ότι ξεκάθαρα υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ατμόσφαιρα ενός συλλόγου και τον οπαδών που τον υποστηρίζουν εδώ στις ΗΠΑ. Ένας σύλλογος όπως η Τσέλσι, θα έχει περισσότερο οπαδούς του "κρασιού και του τυριού", ενώ μια ομάδα όπως η Σουόνσι προσελκύει κόσμο "του μπέργκερ και της μπύρα". Με βάση αυτό, μπορείς να βρεις κάθε είδους οπαδούς για τις περισσότερες ομάδες στις ΗΠΑ. από τη στιγμή που δεν βρισκόμαστε στις πόλεις που εδρεύουν οι ομάδες, υπάρχει πολύ λιγότερη ανάγκη να συνδεθείς με την "ομάδα της πόλης σου"».

Πέραν του ότι ξυπνά χαράματα για να δει τα ματς, ο Ρος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσπαθεί να πηγαίνει στο γήπεδο όταν επισκέπτεται το Λονδίνο. Το ποδόσφαιρο, από εκεί που ήταν ένα αφανές άθλημα, με μια μικρή μερίδα καλτ οπαδών, πέρασε στην συνδρομητική τηλεόραση, με πολλά σόου και κανάλια αφιερωμένα σε αυτό. Η άνοδός του, εκπλήσσει σούπερ οπαδούς όπως αυτός.

«Τα τελευταία 23 χρόνια είναι απίστευτο το πόσο προσβάσιμη έχει γίνει η Premier league», υποστηρίζει. «Θυμάμαι ότι έπρεπε να πάω σε ένα μαγαζί στην Σάντα Μόνικα να αγοράσω φανέλα της Γιουνάιτεντ, αν υπήρχε στο στοκ τους. Τώρα, την παραγγέλνω online σε δευτερόλεπτα».

Πάλι καλά που δεν είναι ένας από εκείνους του θυμωμένους οπαδούς της Νιου Γιορκ Σίτι FC που δείχνουν το "Λάμπαρντ 8" στην πλάτη τους...

 

Τελευταία Νέα