Το clasico που αλλάζει τη ζωή σε Μπάρτσα και Ρεάλ

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Το clasico που αλλάζει τη ζωή σε Μπάρτσα και Ρεάλ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το κυριακάτικο ντέρμπι που δεν κρίνει μόνο τον πρωταθλητή αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή του ηττημένου, αν υπάρξει τέτοιος.

Πέντε μήνες πίσω, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά από την πρώτη μεταξύ τους σύγκρουση για το ισπανικό πρωτάθλημα, ο κόσμος ήταν εντελώς διαφορετικός για την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Η στιγμή έμοιαζε και αποδείχθηκε ευνοϊκή για τη Ρεάλ, η οποία απογειώθηκε σε μια πτήση που κράτησε μέχρι το τέλος του 2014. Η νεόδμητη Μπαρτσελόνα δοκιμαζόταν πριν και παραδοκιμάστηκε μετά από το πρώτο clasico, με συνέπεια να τραβήξει μεγάλο ζόρι μέχρι την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που ο πρόεδρος Τζουζέπ Μπαρτομέου κατάφερε να ομαλοποιήσει τη σχέση του Λίο Μέσι με τον Λουίς Ενρίκε.

Σήμερα, παραμονές του clasico vol. 2 για την La Liga, ο κόσμος έχει έρθει ανάποδα. Η στιγμή μοιάζει ιδανική για την Μπαρτσελόνα, η οποία έρχεται από υψηλές πτήσεις στο Champions League απέναντι στη Σίτι και έχει πάρει κεφάλι στην ισπανική βαθμολογία εκμεταλλευόμενη τη ζαλάδα της Ρεάλ. Ο Μέσι δείχνει όσο καλός έδειχνε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον περασμένο Οκτώβριο. Και ο Πορτογάλος δείχνει σήμερα όσο πεσμένος και εκνευρισμένος ήταν ο Αργεντινός στο πρώτο τους ραντεβού. Μόνο στους πάγκους τα πράγματα δεν έχουν έρθει ακριβώς ανάποδα: ο Λουίς Ενρίκε δεν είναι σήμερα στο ύψος που βρισκόταν ο Κάρλο Αντσελότι στην στιγμή της πρώτης συνάντησής τους. Το δικό του κεφάλι όμως είναι σίγουρα πιο καθαρό από αυτό του αντιπάλου του.

Παίζει κανείς το κεφάλι του το βράδυ της Κυριακής στο Καμπ Νόου; Αν κανείς βασιστεί στο τελευταίο διάγγελμα του Φλορεντίνο Πέρεθ, όχι, διότι ο πρόεδρος επέμεινε στη διάψευση του σεναρίου της Marca περί ειλημμένης απόφασης για την απομάκρυνση του Ιταλού σε περίπτωση ήττας στο clasico. Αυτό το ντέρμπι είναι βέβαιο ότι δεν αποφασίζει για τον Λουίς Ενρίκε. Είναι όμως το ίδιο βέβαιο ότι ο Ισπανός προπονητής θα το βρει μπροστά του το αποτέλεσμα της Κυριακής, με την καλή ή την κακή έννοια. Η νίκη του δίνει “κανονάκι”, ενώ η ήττα θα του αφαιρέσει μια “ζωή”, και αν χάσει κι άλλη “ζωή” στη σύγκρουση με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League θα έρθει κοντά στο game over.

Τι ματς να περιμένει κανείς το βράδυ της Κυριακής;

Αν η κεφάτη Μπαρτσελόνα έχει τον Μέσι όσο “δαιμονισμένος” ήταν αυτός την περασμένη Τετάρτη θα κάνει μια επανάληψη του “μέσου” παιχνιδιού που παράγει εντός έδρας: Μεγάλη κατοχή (ο μέσος όρος της στο Καμπ Νόου είναι 70%), πολλές επιθέσεις από τον άξονα (κάνει το 70% των σουτ από τους χώρους του άξονα), πολύ παιχνίδι εντός της αντίπαλης μεγάλης περιοχής (από εκεί κάνει το 62% των σουτ της ανά εντός έδρας ματς). Και φυσικά με την free Messi τακτική, που επιτρέπει στον Αργεντινό να κινείται σε όλους τους χώρους και να ορίζει τον τρόπο και τους χώρους όπου τακτοποιούνται ανά πάσα στιγμή στο τερέν οι συμπαίκτες του αλλάζοντας θέσεις και πλευρές ανάλογα με τις εμπνεύσεις του Μέσι.

Και η Ρεάλ; Αν κανείς βασιστεί στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Marca, οδηγείται στην εκτίμηση ότι ο κλονισμένος Αντσελότι σκέφτεται να αφήσει το αγαπημένο του 4-3-3 για χάρη του 4-4-2, το οποίο πάντως έχει επιλέξει άλλες 10 φορές σε αυτό το πρωτάθλημα, με στόχο να πάρει περισσότερη ανασταλτική συνεισφορά από τον Μπέιλ και τους Μόντριτς, Κρος, Ισκο και προσδοκία να κρατήσει περισσότερο την μπάλα αλλά και να μην αφήσει χώρους και εύκολα περάσματα στους μέσους της Μπαρτσελόνα. Πόσο κοντά μπορεί να έρθει η Ρεάλ στο μέσο εκτός έδρας παιχνίδι της (60% κατοχή, 64% των γκολ της σε open play, 47% του χρόνου κατοχής στο κέντρο και 27% του χρόνου κατοχής στο επιθετικό 1/3 του τερέν); Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση των μέσων σε ανασταλτική και δημιουργική ανάγκη, αλλά και από τον Κριστιάνο. Ο Πορτογάλος κοιτάζει πίσω του την στατιστική με τις χειρότερες επιδόσεις που είχε ποτέ σε σερί αγώνων. Κι είναι σήμερα όσο κοντά ήταν προ διμήνου ο Μέσι προς την έξοδο. Στη στιγμή που έχει φτάσει, να βρίζει οπαδούς της Ρεάλ, να τηρεί εμπάγκο δηλώσεων, να δίνει ακόμη εξηγήσεις για το πάρτι γενεθλίων μετά την βαριά ήττα από την Ατλέτικο και να δειπνεί με τον σερ Αλεξ για να συζητήσει την επιστροφή στο Μάντσεστερ, μια ήττα στο clasico μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία απαιτούμενη δόνηση για να σπάσει ένα γυαλί που μοιάζει ραγισμένο. Αντίθετα, αν καταφέρει να αποφασίσει τον νικητή του clasico με την απόδοση και τη συνεισφορά του, ο Κριστιάνο θα δημιουργήσει συνθήκες come back και θα δώσει για πρώτη φορά σφυγμό στον πυγμαχικό αγώνα με τον Μέσι για την Χρυσή Μπάλα 2015.

Για να αποδράσει η Ρεάλ θα πρέπει να εμφανίσει στο τερέν την πιο σκληρή έκδοση που έχει εμφανίσει στο φετινό πρωτάθλημα. Αν επαναλάβει τη μέση εκτός έδρας συμπεριφορά της, με λιγότερα κοψίματα, λιγότερα τάκλιν, λιγότερες κερδισμένες κεφαλιές από το μέσο εντός έδρας ανασταλτικό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα (η οποία εκτός όλων αυτών δέχεται και λιγότερες επιθέσεις και λιγότερα σουτ εντός Καμπ Νόου συγκριτικά με την “εκτός έδρας” Ρεάλ), η ομάδα του Αντσελότι θα πρέπει να βάλει πολλά γκολ για να γλιτώσει την ήττα και περισσότερα από πολλά για να φύγει νικήτρια.

Για μια σειρά από λόγους αυτό το clasico είναι πιθανόν να αποδειχθεί μεγαλύτερου ιστορικού βάρους παιχνίδι από τις αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις. Διότι τούτο δεν είναι απλώς ένα ντέρμπι που “αποφασίζει” τον φετινό πρωταθλητή Ισπανίας. Είναι ματς που ενδέχεται να κερδίσει την ιστορική αναφορά ως απαρχή πολύ σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών στη ζωή του νικητή και – κυρίως – στη ζωή του χαμένου, αν υπάρξει τέτοιος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball