Μοχάμεντ Σαλάχ: Αναγέννηση

Μοχάμεντ Σαλάχ: Αναγέννηση

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Μοχάμεντ Σαλάχ που μέσα από τη δική του αναγέννηση κρατάει σε υψηλό επίπεδο την Φιορεντίνα.

Την σεζόν 2013-14 η Τσέλσι έπαιξε στους ομίλους του Champions League με την Βασιλεία. Και στους δύο αγώνες οι Ελβετοί ήταν νικητές με έναν 21χρονο να σκοράρει και στα δύο ματς. Παρότι η Λίβερπουλ είχε σταθερά τα μάτια της πάνω του, λίγους μήνες μετά, ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός έγινε κάτοικος «Στάμφορντ Μπριτζ» αντί 13 εκατ. ευρώ. «Τουλάχιστον τώρα δεν θα βάζει γκολ στην Τσέλσι» είπε ο Ζοσέ Μουρίνιο.


Στο πρώτο εξάμηνο στο Λονδίνο μπήκε σταδιακά στην ομάδα, έπαιξε σε 10 αγώνες στην Premier League και έβαλε 2 γκολ. Η νέα σεζόν όμως δεν ήταν συνέχεια της προηγούμενης, αφού δεν μπόρεσε να βρει χώρο σε μία μεσοεπιθετική γραμμή με Αζάρ, Οσκαρ, Γουίλιαν, Φάμπρεγας και πάτησε συνολικά το χόρτο για 30 λεπτά . Στο πρώτο μισό του 2014-15, έπαιξε σε 3 ματς στην Premier League, 2 στο FA Cup και 2 στην Ευρώπη και μπήκε στη λίστα με αυτούς που θα αποχωρήσουν τον Ιανουάριο.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, βρέθηκε πολύ κοντά στην Ιντερ και η Ρόμα είχε στα χέρια της συμφωνία με την Τσέλσι αλλά τελικά δεν τη χρησιμοποίησε ποτέ. Τελικά ο προορισμός του κρίθηκε από το ενδιαφέρον της Τσέλσι για τον Χουάν Κουαδράδο της Φιορεντίνα, για τον οποίο έδωσε όλα τα 35 εκατ. ευρώ που πήρε από την Βόλφσμπουργκ για τον Αντρέ Σίρλε.

Ο Σαλάχ ήταν μέρος του deal, έκανε την αντίθετη διαδρομή από τον Κολομβιανό και αποκτήθηκε από τους Βιόλα με τη μορφή δανεισμού. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά, ο 22χρονος σίγουρα νιώθει αναγεννημένος στην Φλωρεντία. Εχοντας παίξει σε 6 αγώνες με τη φανέλα των Βιόλα, έχει πετύχει 4 γκολ, τα οποία είναι διπλάσια από όσα είχε στην Τσέλσι σε 19 αγώνες.

Μεσοβδόμαδα έβαλε ένα στο Αρτέμιο Φράνκι και σφράγισε την τεράστια νίκη και εκπληκτική πρόκριση σε βάρος της Τότεναμ (2-0), που έχει το ποιοτικότερο ρόστερ και ήταν εκ των φαβορί για την κατάκτηση του Europa League. «Είναι ένας παίκτης που είναι καταστροφικός για τον αντίπαλο στα τελευταία 40-50 μέτρα» είπε μετά το ματς για τους «32» ο τεχνικός της Φιορεντίνα, Βιντσέντζο Μοντέλα, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να μην ρωτηθεί για το νέο του αστέρι. «Ποιος βγήκε κερδισμένος από την ανταλλαγή με τον Κουαδράδο; Εμείς πήραμε πολλά χρήματα και στο γήπεδο, είναι παίκτες ίδιου επιπέδου».

Ηταν γνωστό από τις μέρες του στην Τσέλσι ότι ο Σαλάχ είναι πολυσύνθεστος μεσοεπιθετικός αφού μπορεί να αποδόσει καλά σε διαφορετικές θέσεις και να δώσει λύση στον αλενατόρε. Ο τελευταίος τον έχει ήδη χρησιμοποίησει σαν εξτρέμ στα αριστερά και τον έχει βάλει και πίσω από τον επιθετικό.

Το διαβολικό πρόγραμμα της Φιορεντίνα -που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου- είχε μόλις ξεκινήσει και ο Μοντέλα αποφάσισε να ξεκουράσει τον Σαλάχ κόντρα στην Ιντερ στο Μεάτσα. Στο 43' ο βασικός επιθετικός, Κούκα Μπαμπακάρ, τραυματίστηκε. «Ηθελα να εκμεταλλευτώ την εκπληκτική φόρμα του Σαλάχ και για αυτό τον επέλεξα αντί του Τζιλαρντίνο. Οταν ένας παίκτης βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, είναι καθήκον του προπονητή να τον βοηθάει. Μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση στην επίθεση. Ελμεταλλεύεται τον χώρο και μπαίνει αμέσως στον ρυθμό του αγώνα όταν έρχεται από τον πάγκο». Δεκατρία λεπτά μετά την είσοδό του βρέθηκε εκεί που έπρεπε και με τελείωμα κλάσης πέτυχε το γκολ που χάρισε στην Φιορεντίνα μία ηρωική νίκη στο Μιλάνο. Την πρώτη εκεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Εκτός από τα πολύτιμα γκολ με Τότεναμ και Ιντερ, ο Σαλάχ έχει προλάβει να ανοίξει το σκορ κόντρα σε Τορίνο και Σασουόλο και κάνει μυθική εκκίνηση στο νέο ξεκίνημα της καριέρας του. Εξι ματς (3 βασικός) σε όλες τις διοργανώσεις, 358 λεπτά, 4 γκολ, μία ασίστ, έχει δημιουργήσει 11 ευκαιρίες και σκοράρει ανά 89.5 λεπτά.

Ο Σαλάχ είναι ίσως η πιο επιτυχημένη μεταγραφή στην Ευρώπη για τον Ιανουάριο και παρά τα ταπεινά λόγια του Μοντέλα, η Φιορεντίνα είναι σαφώς η κερδισμένη από το deal με την Τσέλσι. Ο Αιγύπτιος έχει κάνει τον Κουαδράδο να έχει ξαχαστεί ήδη στο Αρτέμιο Φράνκι, έχει ήδη ίδια γκολ/ασίστ με όσα σε 6 μήνες ο Κολομβιανός και βοηθάει την Φιορεντίνα να βρίσκεται σε απόσταση βολής από το Champions League.

Πραγματικά ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι στις πρώτες μέρες της τράμπας ότι ο Αιγύπτιος θα είναι αυτός που θα λάμπει. Εχει παίξει μόλις σε 6 αγώνες, όμως στην Φιορεντίνα έχουν ήδη 'τρελαθεί' με το deal. Ο 22χρονος είναι δανεικός από την Τσέλσι μέχρι το τέλος της σεζόν και ο δανεισμός του μπορεί να ανανεωθεί και για τη σεζόν 2015-16 αρκεί οι Βιόλα να συνεχίζουν να πληρώνουν τον μισθό του.

Αν το ιταλικό κλαμπ δεν έχει τη δυνατότητα να τον αγοράσει μέχρι το καλοκαίρι του 2016 θα αναγκαστεί να δώσει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς 18 εκατ. ευρώ (16 συν εύκολα μπόνους όπως αριθμός αγώνων και πρόκριση στο Europa League). Οι Βιόλα περιμένουν να κάνουν την τελική κίνηση και ελπίζουν ο Σαλάχ να συνεχίσει με εκπληκτικές εμφανίσεις...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης