Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο άνθρωπος που παίζει μπάλα... με βύσμα (vids)

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο άνθρωπος που παίζει μπάλα... με βύσμα (vids)

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο άνθρωπος που παίζει μπάλα... με βύσμα (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τον Αιγύπτιο άσο που «βγάζει μάτια» με τη φανέλα της Φιορεντίνα, την ώρα που θα έπρεπε να είναι φαντάρος στη χώρα του.

«Ποιος ευνοήθηκε περισσότερο με την ανταλλαγή Κουδράδο-Σαλάχ; Φυσικά η Φιορεντίνα. Και τα ταμεία της γέμισε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο γήπεδο Τσέλσι και Φιορεντίνα διαθέτουν δύο όμοιους παίκτες». Τάδε έφη Βιντσέντζο Μοντέλα, μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Τότεναμ στο Γιουρόπα Λιγκ, που σφραγίστηκε με το τέρμα του Μοχάμεντ Σαλάχ. Άραγε πως αισθάνεται ο Ιταλός προπονητής μετά το γκολ του Αιγύπτιου άσου κόντρα στην Ίντερ, που έδωσε την πρώτη νίκη των «βιόλα» στο Μεάτσα μετά από 15 χρόνια; Σίγουρα πάντως έχει ήδη ξεχάσει την απώλεια του Κουαδράδο.

Η «καταστροφή» έφερε μεταγραφή

Δεν είναι η πρώτη φορά που η καριέρα του Μοχάμεντ Σαλάχ ευνοείται από μια «καραμπόλα». Το Φεβρουάριο του 2012 η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίστηκε από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Αίγυπτο. Τα πολύνεκρα επεισόδια στο στάδιο Πορτ Σάιντ στοίχησαν τη ζωή σε 72 άτομα και στο πρωτάθλημα της χώρας – όπως ήταν φυσικό – μπήκε λουκέτο. Ο Σαλάχ τότε αγωνιζόταν στην El Mokawloon και αυτή η διακοπή του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα φιλικό της εθνικής Αιγύπτου U-23 κόντρα στην ελβετική Βασιλεία. Ο ακραίος μεσοεπιθετικός «έβγαλε μάτια», πετυχαίνοντας δύο γκολ μόλις σε ένα ημίχρονο. Σε λιγότερο από ένα μήνα ήταν ήδη ποδοσφαιριστής της Βασιλείας. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Η «αγαπημένη» του Τσέλσι

Στη Βασιλεία πήρε αμέσως φανέλα βασικού και με τις εμφανίσεις του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η φήμη του άρχισε γρήγορα να περνά τα σύνορα της Ελβετίας. Τόσο τη σεζόν 2012-13 στο Γιουρόπα Λιγκ (έφτασε μέχρι τα ημιτελικά η Βασιλεία), όσο και την επόμενη στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Σαλάχ και η παρέα του αναμετρήθηκαν με την Τσέλσι, με τον Αιγύπτιο να βλέπει την αγγλική ομάδα σαν... κόκκινο πανί, καθώς σε τέσσερις αναμετρήσεις σημείωσε τρία τέρματα. Ειδικά το 2013-14 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η Βασιλεία νίκησε εντός και εκτός τους «μπλε», με τον Σαλάχ να σκοράρει και στα δύο παιχνίδια. Με τέτοιες εμφανίσεις, ήταν σχεδόν αδύνατο να τον αφήσει η Τσέλσι από τα δίχτυα της. Έτσι τον Ιανουάριο του 2014, ο Αιγύπτιος έγινε κάτοικος Λονδίνου, έναντι 11 εκατομμυρίων λιρών.

Το πρωθυπουργικό... βύσμα

Στο ξεκίνημα της παρουσίας του στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Σαλάχ είχε συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, σημειώνοντας μάλιστα και δύο τέρματα. Ένα... απρόοπτο το περασμένο καλοκαίρι, όμως, ενδεχομένως να αποσυντόνισε τον ακραίο μεσοεπιθετικό. Τον Ιούλιο του 2014 έληξε ένα πρόγραμμα που έδινε στον Αιγύπτιο τη δυνατότητα να βρίσκεται στην Αγγλία, χωρίς να υπηρετήσει την πατρίδα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σαλάχ να είναι υποχρεωμένος να γυρίσει στην Αίγυπτο, ώστε να πάει φαντάρος. Τελικά, με... βύσμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιμπραχίμ Μαχλάμπ, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής δεν επέστρεψε στη χώρα του και δεν ντύθηκε ποτέ στα χακί. Από το ξεκίνημα της σεζόν, όμως, ο Αιγύπτιος σταμάτησε να βρίσκεται στα πλάνα του Ζοζέ Μουρίνιο. Ελάχιστα λεπτά συμμετοχής σε Αγγλία και Ευρώπη οδήγησαν τον Σαλάχ στην πόρτα της εξόδου. Η απόκτηση του Κουαδράδο έκανε τον Αιγύπτιο «αντάλλαγμα» και την Φιορεντίνα (με τη μορφή δανεισμού) επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το νέο ξεκίνημα στην Ιταλία

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στη Φιορεντίνα ο Σαλάχ είναι κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος και φυσικά άλλος ποδοσφαιριστής. Το γεγονός πως χαίρει της εμπιστοσύνης του Βιντσέντζο Μοντέλα έχει απελευθερώσει τον Αιγύπτιο, ο οποίος σε κάθε αγώνα βγάζει τον καλύτερό του εαυτό. Μόλις σε έξι παιχνίδια, ο 23χρονος εξτρέμ έχει προλάβει να σημειώσει τέσσερα τέρματα. Τα πρώτα κόντρα σε Σασουόλο και Τορίνο και τα επόμενα – και πιο σημαντικά – απέναντι σε Τότεναμ και Ίντερ. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ αναδεικνύεται σε ηγέτη της Φιορεντίνα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην προσπάθεια για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και πορεία στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ και σίγουρα οι «βιόλα» θα θέλουν να τον διατηρήσουν στις τάξεις τους και μετά το καλοκαίρι, οπότε και εκπνέει ο δανεισμός του. Ως τότε, ο Αιγύπτιος έχει επιπλέον στόχο. Να αποδείξει στον Ζοζέ Μουρίνιο πόσο λάθος έκανε που δεν του έδειξε εμπιστοσύνη στην Τσέλσι...

 

Τελευταία Νέα