Οι «αλεπούδες»... τα έκαναν κρεμαστάρια

Κώστας Ζάλιαρης
Οι «αλεπούδες»... τα έκαναν κρεμαστάρια

bet365

Ανταγωνιστικό πρόσωπο, πειθαρχία και... λύσεις εκλείπουν και βρίσκονται προς αναζήτηση στη Λέστερ. Ο Κώστας Ζάλιαρης αναλύει την κατάσταση που οδήγησε στο «φεύγει-μένει» της διοίκησης για τον Νάιτζελ Πίρσον.

Η βαθμολογία δεν λέει ψέματα. Ειδικά στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάθε νεοφώτιστη ομάδα είναι από την αρχή της σεζόν φαβορί για άμεσο υποβιβασμό, με τις Λέστερ και ΚΠΡ να επιβεβαιώνουν στον απόλυτο βαθμό τα προγνωστικά κάθε καλοκαιριού και να απέχουν πολύ από τις ευχάριστες εκπλήξεις που κατά περιόδους παρατηρούνται από ομάδες που δεν περίμενε κανείς, στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Οι «αλεπούδες», το μεσημέρι του Σαββάτου υπέστησαν τη 15η ήττα τους στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο μετά το 1-0 από την Κρίσταλ Πάλας για την 24η «στροφή». Το αποτέλεσμα και η... συνήθεια της ήττας, όπως πλέον έχει γίνει για τους οπαδούς του συλλόγου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα έπειτα από το περιστατικό που το βράδυ της Κυριακής οδήγησε τον Νάιτζελ Πίρσον στην πόρτα της εξόδου και τα ξημερώματα της Δευτέρας... τον κράτησε εντός αυτής, συνεχίζοντας το έργο του στον πάγκο.

Ο κόουτς των «αλεπούδων», για ανεξήγητο λόγο – ή καλύτερα για λόγο που ίσως απλά δεν ήθελε ν' να αναφέρει – έπιασε τον παίκτη των «αετών» από τον λαιμό πέφτοντας στο έδαφος ακριβώς από πάνω του. Δεν τον άφηνε να σηκωθεί για λίγα δευτερόλεπτα... «Φύγε από πάνω μου ρε...» του φώναξε ο ΜακΆρθουρ, με τους δύο να χαμογελούν στιγμιαία προτού ψυχραθούν ξανά έχοντας σταθεί και οι δύο στα πόδια τους.

«Κοιτάξτε, κάτι μου είπε και του απάντησα. Δεν έχω να δικαιολογηθώ για κάτι και προφανώς, μεγάλος άνθρωπος είμαι και ξέρω πως να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Σέβομαι απόλυτα και εκτιμώ τον ποδοσφαιριστή. Ίσα – ίσα που το καλοκαίρι φτάσαμε κοντά στη σύναψη συμφωνίας αλλά δεν τον ήρθε τελικά στην ομάδα μας» ήταν τα λόγια με τα οποία ο Πίρσον προσπάθησε ν' απαντήσει για το περιστατικό το οποίο έκτοτε συζητείται έντονα στην Αγγλία.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό που αφορά τον προπονητή των «αλεπούδων» και τον βάζει στο στόχαστρο της κριτικής από τον Τύπο, του κόσμου και της FA (που κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη φορά δεν θα του επιβάλει τιμωρία). Στις αρχές Δεκεμβρίου, στην ήττα (3-1) από τη Λίβερπουλ και ακούγοντας έναν οπαδό να του εκφράζει τα παράπονά του, ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σαν προπονητή, ο Πίρσον του φώναξε «άντε γ.... και πέθανε»! Το βίντεο ήταν αδιάσειστο στοιχείο για την ποινή που του επιβλήθηκε, μένοντας μακριά από τον πάγκο του για μια αγωνιστική και πληρώνοντας 10.000 λίρες πρόστιμο. Προφανώς και επαναλαμβανόμενα «ατυχή» περιστατικά, μόνο... ατυχή δεν είναι. Τίθεται άμεσα θέμα πειθαρχίας...

Ενδεχομένως το τελευταίο συμβάν στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας να έδινε μια... τέλεια αφορμή για τη διοίκηση της Λέστερ ώστε να τον απομακρύνει και να γίνει η ύστατη προσπάθεια επιβίωσης της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάτι, δηλαδή, που δείχνει να μην μπορεί να κάνει με τον συγκεκριμένο προπονητή και τον τρόπο που παρουσιάζεται σε κάθε ματς η ομάδα του. Οι θέσεις της σωτηρίας απέχουν μόλις τέσσερις βαθμούς. Το γεγονός πως οι επιδόσεις των νεοφώτιστων, είναι ακριβώς οι ίδιες με την ΚΠΡ που επέστρεψε άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ κι έχει ένα αφεντικό να τα... σκάει κάθε φορά για την ενίσχυση του ρόστερ, δίχως όμως να βλέπει αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει ν' αποτελεί δικαιολογία. Η ατάκα «τι να πούμε κι εμείς που δεν έχουμε τα χρήματά τους» δεν θα πρέπει να βγαίνει απ' τα χείλη των οπαδών της Λέστερ. Γιατί στο ξεκίνημα της σεζόν, με τις μεταγραφές των Ουγιόα (8 εκατ.λίρες), Καμπιάσο και Ολμπράιτον και με το επικό 5-3 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι μέρες που θα έρχονταν έμοιαζαν «ηλιόλουστες».

Ήταν, άλλωστε, νωπές ακόμα οι μνήμες από την απόλυτη κυριαρχία στην Τσάμπιονσιπ της αμέσως προηγούμενης σεζόν με τους 102 βαθμούς στην κορυφή και την επαναφορά στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από 11 χρόνια. Ο ενθουσιασμός και οι ελπίδες που σκόρπισε ο σύλλογος στους οπαδούς του δεν βρήκαν ανταπόκριση εντός του αγωνιστικού χώρου, με μόλις 21 γκολ ενεργητικό, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίθεση μετά την Άστον Βίλα (12), που όμως έχει καταφέρει (μόνο ο Λάμπερτ ξέρει πως...) να κρατιέται εκτός επικίνδυνης ζώνης. Από την ημέρα του θριάμβου επί των «κόκκινων διαβόλων», στις 21/9/2014, η αμέσως επόμενη νίκη ήρθε στις 28/12! Η ομάδα μέτρησε 11 ήττες και δύο ισοπαλίες όλο αυτό το διάστημα, κλείνοντας όμως το έτος με «τρίποντο». Ναι, πέραν του Ουγιόα, τον οποίο στηρίζουν όσο μπορούν οι Βάρντι και Νιούτζεντ, τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού δεν έχουν βοηθήσει όσο θα μπορούσαν και όσο θα έπρεπε. Η Λέστερ ατύχησε σε αυτό το θέμα, ενώ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκε ο Αντρέι Κράμαριτς έναντι 9,7 εκατ.λιρών που εισέπραξε η Ριέκα για να του επιτρέψει να συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ποσό που διατέθηκε από τις «αλεπούδες» αντικατοπτρίζει το ταλέντο του 23χρονου Κροάτη, με την ελπίδα να μην τον... βυθίσει η ομάδα, αλλά να τη βγάλει αυτός στον αφρό.

Και πάμε στο θέμα των οπαδών. Οι προσδοκίες τους έχουν πλέον πιάσει... πάτο βλέποντας επί 24 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ το σύνολο του Πίρσον ν' αποτυγχάνει να εμφανίσει ανταγωνιστικό πρόσωπο και να σταθεί με αξιοπρεπή τρόπο στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Μόλις τον περασμένο Μάιο, there was only one Nigel Pearson, όπως έγραφε και το πανό τους στο «King Power Stadium», λόγω της εξαιρετικής πορείας και της κατάκτησης της κορυφής στην Τσάμπιονσιπ.

Οι Άγγλοι οπαδοί και γενικά η νοοτροπία τους γύρω από το άθλημα, την πίστωση χρόνου και τη στήριξη είναι πολύ διαφορετικά δομημένα στοιχεία απ' ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Δεν παύει όμως ο Πίρσον να έχει πλέον «εχθρούς» στις εξέδρες. Δεν είναι σκέψεις λίγων αυτές που λένε ότι «εμείς θέλουμε ομάδα επιπέδου Πρέμιερ κι αν δεν μπορεί, τότε να μας αδειάσει τη γωνιά...». Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να τον πιστεύουν και που βλέπουν με πιο ψύχραιμη ματιά τα πράγματα, ισχυριζόμενοι πως φέτος η χρονιά μπορεί να χρησιμεύσει σαν ένα μεγάλο μάθημα, ώστε σε περίπτωση επιβεβαίωσης του απευκταίου κι επιστροφής στην Τσάμπιονσιπ, να είναι όλοι στον σύλλογο πιο έτοιμοι όταν θα κυνηγήσουν να πάρουν ξανά το... ασανσέρ για τον πάνω «όροφο».

 

Τελευταία Νέα