Πως αντιμετωπίζεις μια ομάδα η οποία αμύνεται βαθιά

Gazzetta team
Πως αντιμετωπίζεις μια ομάδα η οποία αμύνεται βαθιά

bet365

Σύμφωνα με τον μάνατζερ της Sunderland, Gus Poyet, κράτα μπάλα, μείνε ψύχραιμος και ανακάλυψε το παιχνίδι σου.

ΣΧΕΔΙΟ

Όταν μια ομάδα παίζει πολύ αμυντικά απέναντί σου, είτε για να κρατήσουν την πρωτοπορία στο σκορ ή πάνε για ισοπαλία, το κλειδί είναι η υπομονή.

Είμαι υποχρεωμένος να είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες μου θα συνεχίσουν να κάνουν το παιχνίδι τους και να πιστεύουν ότι είναι τόσο καλά όσο χρειάζεται για να καταβάλουν τον αντίπαλο.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Κρατάς τη συνοχή σου και εφαρμόζεις αυτά τα οποία δουλεύεις στην προπόνηση με ηρεμία και επιμονή. Διαφορετικά δε θα πετύχεις τίποτα.

Το κλειδί είναι να κρατάς μπάλα. Στο Brighton δουλεύουμε σκληρά επάνω στην κατοχή μπάλας που σε μια τέτοια περίπτωση είναι το ουσιώδες. Συνέχισε με επιμέλεια να ψάχνεις για χώρους γιατί κάποια στιγμή η ευκαιρία αναπόφευκτα θα έρθει. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει ξαφνικά όλοι να βγουν μπροστά αλλά πιστεύω ότι το σχήμα και η συνοχή πρέπει να διατηρηθούν. Όμως εάν η κατάσταση δεν αλλάζει τότε η αντίπαλη άμυνα αποκτά με το χρόνο συνοχή και άνεση. Γι’ αυτό πρέπει τώρα να αλλάξεις το σύστημα και να ανακατέψεις το παιχνίδι. Είμαστε μια ομάδα που της αρέσει να παίζει με πάσες αλλά η επιλογή να παίζουμε και κάθετα μπορεί να αιφνιδιάσει και να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο. Επιχείρησε ξαφνική μπαλιά πιο νωρίς από ότι συνήθως. Έχουμε φέτος δώσει στο παιχνίδι μας μια ποικιλία με επιτυχία.

Τελικά εάν θέλεις να δεις την απόλυτη τεχνική της βαθειάς άμυνας τότε δες τη στο παιχνίδι της Inter του Μιλάνου, του Jose Mourinho, εναντίον της Barcelona στον ημιτελικό του Champions League την περασμένη σαιζόν. Αυτό ήταν ένα μάθημα αξίας χιλιάδων λιρών που δόθηκε δωρεάν σε εμάς τους προπονητές μέσω της τηλεόρασης.

Αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να νικήσεις μια τόσο καλή άμυνα. Ακόμα και η Barca δε μπόρεσε.

Το Γνώθι σ’ αυτόν του Poye

Θέλεις να επιτεθείς σε ομάδα στημένη ψηλά; Απέφευγε τον πειρασμό να το κάνεις για μεγάλο διάστημα

Κράτα τους επιθετικούς σε κίνηση

Η κίνηση είναι το πιο σπουδαίο πράγμα απέναντι σε αντίπαλο που παίζει ψηλά. Πρέπει να μπερδέψεις τον αντίπαλο. Κάνε διαφορετικές κινήσεις, άλλαξε θέσεις, γύριζε πίσω για να απαγκιστρωθείς από τους αμυντικούς και ψάχνε διαρκώς για χώρους.

Μην επιτίθεσαι κατ’ ευθείαν

Εάν επιχειρήσεις βαθιές μπαλιές απέναντι σε ομάδα με προωθημένη ανάπτυξη, οι μπαλιές σου θα καταλήγουν στον τερματοφύλακα ειδικά στην Αγγλία όπου συνήθως λόγω βροχής η μπάλα τρέχει πολύ γρήγορα. Απέναντι σε μια τέτοια ομάδα μας αρέσει να παίζουμε συρτό ποδόσφαιρο γιατί εάν κάποιος διεισδύσει, με μια ή δυο επαφές, ξαφνικά θα βρεθεί απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Εάν το παιχνίδι σου έχει ακρίβεια είναι πιο εύκολο να παίζεις απέναντι σε μια τέτοια ομάδα παρά απέναντι σε μια η οποία αμύνεται σε βάθος. Παραδειγματίσου από το παιχνίδι της Ισπανίας!

Γνώριζε τις δυνατότητες σου

Έξυπνοι ποδοσφαιριστές και καλές πάσες παίζουν εδώ σπουδαίο ρόλο αλλά ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει μέχρι που μπορεί η ομάδα. Πρέπει να κινείσαι ,μέσα στα όρια σου και να μην προσπαθείς για πράγματα που σε ξεπερνούν. Μείνε με τους παίκτες σου μέχρι εκεί που μπορούν να το κάνουν καλά και στο τέλος θα πετύχεις.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα